Etusivun arkisto vm. 2009

Tässä kokoelma PÖLY:n www-sivujen etusivun uutisista. Toisinsanoen lyhyt yhteenveto tapahtumista. Hyviä hetkiä arkiston parissa...

» Arkisto: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000


Angi raportoi

SLH:n selvän ykkösen mestarillinen raportti on julkaistu virallisten tulosten yhteydessä.

20.12.2009 klo 1.20


Suuri loppuhuipennus Angin ylivoimaa

Ennakot tasaisesta SLH:sta toteutuivat vain puoliksi. Tasaiseksi turnausta voi luonnehtia noin seitsemän pelaajan osalta, mutta mestarin osalta ei jäänyt epäselvyyttä. Angi Mauranen voitti uransa ensimmäisen mestaruuden ennen ensimmäistäkään AKTI-voittoa. Aiemmin samaan ovat pystyneet Jussi Heinonen ja Janne Rantanen.

Angi kärsi turnauksen ainoan tappionsa avauskierroksella huippunopeasti kehittyvää Vesa Huotelinta vastaan. Viimeksi SLH-mestari on ollut yhtä ylivoimainen keväällä 2008, kun Ismo Aulaskari hävisi SLH:ssaan vain yhden pelin.

Avauskierroksella nähtiin myös ennakoitu yllätys, kun Niko Tuominen kampesi Lauri Hapon katsomoon voitoin 4-3. Välierässä Tuominen oli avuton Maurasen puolustusta vastaan. HIITimmässä taistossa Petteri Sevon takoi maaleja Lauri Eroselle, mutta voitot jakaantuivat tasaisemmin 4-2.

Finaalista tuli siis viime syksyn SLH:n uusinta: vain osat vaihtuivat. Angin kone toimi kuin vanhalla töölöläisellä, ja kun sentteritkin olivat vastustajaa tehokkaammat, alkoi jopa Mestari näyttää amatööriltä. Sevon taisteli loppuun asti, mutta mikään ei auttanut. Revanssi Mauraselle suoraan voitoin 4-0.

Syksyn kunniataulukko:

 • 1. Angi Mauranen
 • 2. Petteri Sevon
 • 3. Lauri Eronen
 • 4. Niko Tuominen
 • 5. Lauri Happo
 • 6. Ismo Lahtinen
 • 7. Jouni Tikkanen
 • 8. Vesa Huotelin

Nelinpelin finaalissa Ääripäät (Aulaskari ja Tuominen) voitti Huosut (Huotelin ja Happo->Mauranen) maalein 5-2.

SLH-tunnelmiin palataan toivottavasti vielä myöhemmin uuden mestarin omakätisessä raportissa.

18.12.2009 klo 23.00, päivitetty 20.12.2009 klo 1.20


Hallitus uusiutui

Ennen Suurta loppuhuipennusta kokoontunut syyskokous valitsi uuden hallituksen vuodeksi 2010. Kokoonpano muotoutui seuraavaksi.

 • Niko Tuominen, puheenjohtaja
 • Ismo Aulaskari, jäsen
 • Lauri Happo, jäsen
 • Ismo Lahtinen, jäsen
 • Angi Mauranen, jäsen
 • Lauri Eronen, varajäsen

18.12.2009 klo 23.00


SLH perjantaina: Sevon, Eronen, Happo vai joku muu?

Omalaatuinen AKTI-syksy 2009 päättyy huomenna perjantaina Suureen Loppuhuipennukseen (joissain lähteissä Suuri loppuhuipennus). Syystä tai toisesta sivussa turnauksesta ovat rankingin ykkönen, hallitseva mestari ja PÖLYn kiistaton ykköspelaaja, mutta siitä huolimatta, tai ehkä pikemminkin juuri siksi, Huipennuksesta odotetaan äärimmäisen tasaista ja jännittävää.

Ovensuukyselyt povaavat mestaruutta Petteri Sevonille tai Lauri Eroselle. HIIT-veljesten kannatus vaikuttaa lähes yhtä suurelta. Uutistoimitus haluaa kuitenkin nostaa omaksi ykkössuosikikseen Lauri Hapon. Muitakaan ei sovi unohtaa. Kovin suuresta yllätyksestä ei voida puhua, mikäli mestarin nimi ei ole Niko Tuominen tai Vesa Huotelin.

Taktiikkaekspertti Ismo Aulaskari suostui kertomaan vinkkinsä SLH-pelaajille ja analysoimaan samalla jokaisen puolivälieräparin. Mursun murahdukset seuraavassa.

Angi Mauranen - Vesa Huotelin

Maurasen puolustus on varsin ammattimainen. Huotelin on parantanut peliään, mutta on vielä toistaiseksi liikaa oikean laidan varassa. Maurasta vastaan pitäisi hyökätä monipuolisemmin, koska Mauranen adaptoituu ja tekee vähintään joka toisessa pelissä hienoja hurmosmaaleja.

Maurasen vire on kysymysmerkki. Poissaolo LÄTKÄLIIGAsta voi kertoa miehen treenaavan salaa, jolloin hän nousee yhdeksi SLH:n suurista suosikeista. Treenaamattomuus taas antaisi vastustajille etulyöntiaseman, koska heillä on ollut koko kausi aikaa oppia Maurasen oudotkin kikat.

Petteri Sevon - Jouni Tikkanen

Sevon on SLH:n teknisesti taitavin, joskaan ei suorituksiltaan tasaisin pelaaja. Tikkanen on löytänyt hyökkäystehojaan pitkin kautta, ja pelien ulkopuolinen aktiviteetti on antanut vihjeitä siitä että voittaminenkin kiinnostaa. Tikkasen nopea pelityyli voi olla ongelma Sevonille. Toisaalta Jouni häviää Petterille selkeästi puolustuksellisesti.

Viime hetken scouttauksen perusteella Tikkanen on kirinyt Sevonin etumatkaa sentteritehoissa. Akilleen kantapäänä Tikkasella on oikean laidan puolustus. Jos Sevon pääsee sieltä hallitsemaan peliä niin että peruskikat uppoavat takanurkkaan, on Tikkasen ainoa toivo muuttaa flipperiään niin että takakulma peitetään mokkea kääntämällä liu'uttamisen sijaan. Tikkasen olisi myös yritettävä estää Sevonin keskialueen avauksia paremmin.

Sevonin kenraaliharjoitus meni huonosti, mutta jos sentteri lähtee pienellä treenillä kulkemaan, löytyy itseluottamuskin samalla.

Lauri Eronen - Ismo Lahtinen

Eronen - Lahtinen on omituinen pari. Kumpikin pelaaja uskoo häviävänsä. Toinen on ottanut pataansa playoffeissa pitkin kautta ja toinen taas ottaa pataansa joka SLH:ssa.

Lahtinen puhuu Erosen puolustuksessa olevan systemaattisen virheen tätä sen enempää tarkentamatta. Toisaalta Lahtisen ongelmat SLH-sarjoissa kertovat siitä että vastustajat oppivat pitkässä sarjassa tämän pelityylin turhan hyvin. Lahtiselle on oikeastaan vaikea antaa taktiikkavinkkejä Erosta vastaan. Leppoisa kaimani pärjännee parhaiten sillä pelityylillä, minkä hän jo hallitsee.

Lahtista vastaan pelatessa tärkeää on hermokontrolli. Huonompi Ismo on oppinut muuttamaan puolustustyyliään kesken sarjan, ja osaa pitää kiekkoa ja painostaa vastustajan puolustusta. Lahtista vastaan on pelattava tarkasti ja oikeilla aseilla sen hetkistä puolustusta analysoiden. Jos paikkoja ei käytä tehokkaasti vaan hukkaa kiekkoja, saa Lahtinen konepyörityksen päälle ja tekee ennenpitkää maalin.

Lahtinen on potentiaalinen turnauksen musta hevonen, mutta vain jos hän ei muistele aiempaa SLH-menestystään. Jos nyt kuitenkin Eronen Lahtisen päihittää, on Konjakki-LauriTM se pelaaja, joka turnauksessa osaa parhaiten pistää Sevonille hanttiin. Vana Tallinn.

Lauri Happo - Niko Tuominen

Happo - Tuominen voi paperilla johtaa vain Hapon voittoon. Kuitenkin tästä parista on vastaesimerkki aiemmasta kohtaamisesta.

Pelityylillisesti Tuomisen taktiikka tulee olemaan tiukka kiekon kontrolli ja Hapon turhauttaminen ja sähläämään saattaminen. Happo voisi jyrätä Diktaattorin maanrakoon, mutta usein on nähty Hapon henkisesti luovuttavan sarjan parin epäonnekkaan tappion jälkeen.

On oikeastaan epäkiinnostavaa antaa kenellekkään vinkkejä tästä sarjasta. Mielenkiintoisempaa on se, että jos Tuominen Hapon päihittää, on silti todennäköistä että seuraava vastus pysäyttää Tuomisen. Jos taas Happo jatkaa, saa tämä itseluottamusbuustin ja hyvällä puolustuksellaan tekee muitten pelaajien turnauksesta vaikean.

Hapon maalinteko on ongelma. Jos sähäkkään oikeaan laitaan löytyy sopiva puolustus, perustuvat Hapon muut maalintekotavat liikaa puolustuksen päihittämiseen nopeudella. Sevonin sentterillä varustettu Happo olisi lähes pysäyttämätön.

Pienellä suostuttelulla Aulaskari saatiin turisemaan myös analyysit ennakoimistaan välieräpareista. Mursu ennustaa ensimmäisen kierroksen voittajiksi Maurasta, Sevonia, Lahtista ja Happoa.

Angi Mauranen - Ismo Lahtinen

SLH-ennakkotapauksen mukaan Mauranen voittaa, mutta tiukkaa tulisi nyt harjoitusyhteistyön ansiosta. Lahtinen on kehittynyt, kun Angi taas on hukannut terävyyttään. Päivän vire ratkaisee. Angia vastaan pärjää parhaiten sentterillä, Lahtista vastaan ottamalla kiekon pois.

Angi myös, kunnes toisin todistetaan, tekee kikkansa varsin vähin variaatioin. Lahtisen koneen variaatiot ovat lisääntyneet entisestäänkin viime aikoina.

Petteri Sevon - Lauri Happo

Sevon voittaa Hapon luottamalla hyökkäykseensä ja takomalla peruskuvioita runsaasti varioiden ja kovaa tahtia. Happo voittaa Sevonin, jos tekee puolustuksestaan niin vakuuttavan, että Sevon menettää uskonsa kikkoihinsa.

Happoveto on hyvä taktinen pelote, koska se harvoin johtaa kiekonmenetyksiin. Hapon usko omiin kikkoihin ei ole niin tärkeä, kunhan hän hyökkää aggressiivisesti - kyllä niillä nopeilla käsillä kiekko lopulta maaliin menee.

Finaaliparia Aulaskari ei enää suostunut arvioimaan. - Siihen ei Nostradamuskaan ryhtyisi. Paras voittakoon, kuten keskiviikkona LÄTKÄLIIGAssa.

Faktaa ilman fiktiota

Seuraavassa tilastojen kertomaa kahdeksasta SLH-urhosta.

 • Sevon ja Tikkanen ovat ainoina voittaneet SLH:n jo kerran aiemmin. Sevon vuosi sitten ja Tikkanen keväällä 2000, jolloin mestaruudesta kilvoiteltiin ensi kertaa.
 • Finaalissa ovat pelanneet lisäksi Mauranen ja Eronen, kumpikin kerran.
 • Ainoastaan Sevon on kyennyt AKTI-voittoon tänä syksynä ja hänkin vain kerran.
 • Tuominen pelaa jo 11:nnen SLH:nsa. Eroselle SLH on kymmenes.
 • Pisin jatkuva putki on Lahtisella, joka on pelannut menestyksettömästi seitsemässä SLH:ssa putkeen keväästä 2006 lähtien.
 • Tikkasen edellisestä SLH-esiintymisestä on kulunut jo yhdeksän vuotta.
 • Happo on selviytynyt molemmissa pelaamissaan SLH:issa välieriin.
 • Huotelinille SLH on uran ensimmäinen.

17.12.2009 klo 19.20, korjattu 17.12.2009 klo 19.30


"Pataan vaan kaikille, niin voittaa"

STADIN LÄTKÄLIIGAn joulunalusturnaus päättyi ratkiriemukkaisiin pölyläistunnelmiin. Ismo Aulaskari otti rakkaalle seurallemme kauden ensimmäisen turnausvoiton Malmilta. Kovatasoisen turnauksen finaalissa nöyrtyi Juha Erälaukko ja alempaa tuloslistalta löytyvät niin Ahlberg, Sainio, Ollila kuin Moisakin.

Aulaskarin menestys on mannaa kaikille monipuolisen pelityylin ystäville. Vaikka peli perustuukin pyhään kolminaisuuteen, nähtiin tälläkin kertaa jopa finaalissa iloista ja värikästä peliä.

Lisää aiheesta lähiaikoina LÄTKÄLIIGAn omilla sivuilla.

16.12.2009 klo 23.30


Haapalinnakin luovuttaa

Rantasen lisäksi myös Aku Haapalinna on ilmoittanut luovuttavansa ensi perjantain SLH:n. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ns. säälipleijarivaihe jää pelaamatta kokonaan ja Vesa Huotelin nousee suoraan puolivälierään, jossa hän kohtaa Angi Maurasen.

16.12.2009 klo 23.30


Rantanen luovuttaa

Luovutusten erikoismies Janne Rantanen joutuu jäämään pois syksyn Suuresta Loppuhuipennuksesta. Suurimpiin ennakkosuosikeihin lukeutuneen Rantsun valitettava poissaolo on taas yksi esimerkki pätevien (tulevien) diplomi-insinöörien roolista nyky-yhteiskunnan rattaiden pyörittäjänä. Aikaa ei liikene edes perjantai-iltana yhteen suosikkiharrastuksen päätapahtumista.

SLH:n puolivälieräparit ovat näillä näkymin seuraavat.

 • Mauranen - Haapalinna/Huotelin
 • Sevon - Tikkanen
 • Eronen - Lahtinen
 • Happo - Tuominen

15.12.2009 klo 19.40


AKTI-8/174: Hintsanen voitti, Eronen säesti, Sevon putosi

Hintsanen lopetti AKTI-syksyn samalla tavalla kuin aloittikin. Kauden avaus- ja päätöskisan voitot eivät kuitenkaan vie edes SLH:hon, kun välillä ei tapahtunut mitään.

Ehkä tavallistakin tasaisempi taisto pleijariviivan tuntumassa koitui järisyttävästi Sevonin kohtaloksi. Mestari jäi rannalle yhden pisteen marginaalilla.

Pleijarit alkoivat yllätyksellä ja "yllätyksellä". Riga Openissa säväyttänyt Sainio oli avuton Happoa vastaan, ja Lauri marssi välieriin 11 maalin tahdittamana. Syksyn ensimmäistä AKTIaan viimeisellä mahdollisella hetkellä pelannut Netta sinetöi Erosen AKTI-syksyn: ei yhtään voitettua play off -sarjaa.

Lopussa noudatettiinkin latteaa käsikirjoitusta. Välierissä Hintsanen pudotti Hapon ja Mauranen Netan. Finaalissa Angi yritti tiputtaa kamelin selästään ja saikin Hintsasen selän jo kuilun partaalle. Kokenut HIIT-jyrä vei kuitenkin voiton suoraan kahdessa pelissä.

Mursun murahduksia kuultiin jälleen, vaikka Aulaskaria ei Uudella näkynytkään.

Hintsanen ensinnäkin voitti arvatenkin niillä kulmakivillä, millä tässä lajissa Hintsanen pärjää: karateiskumaisilla, nopeilla, tarkoilla voimakikoilla. Ei ole väliä, vaikka monipuolisuus ei olisikaan parhaimmillaan, Ahdin koettu resepti toimii PÖLYssäkin.

Puolustuksellisesti Angi oli varmasti parhaita vastuksia Hintsaselle. Hyvin ammattimainen moken sijoittuminen suorastaan käskee tulemaan lähelle ja tuhoamaan sentterillä, missä PH ei ole parhaimmillaan.

Erosen häviö Netalle johtui osin puolustuksellisista ongelmista. Pelaajaa, joka tekee peruskikkaa tähtäämättä, vastaan on boksi helposti heikoilla, joten pitäisi keskittyä enemmän katkomaan syöttöjä. Toki jos itseltä ei vaan boksin tuhoaminen onnistu, on voitto vaikeaa.

Ihmettelin myös viimeisen kierroksen neljän pelaajan taistelua vikasta playoff-paikasta. Sevonilla ja Moisalla oli mahdollisuudet huonommin sijoitetun voiton kautta, Herkulle olisi kai riittänyt päihittää/sopuilla tuttu vastus Sainio. Kuitenkin ns. muinainen voittamisen taito ratkaisi, eli Tikkanen ohitti kilpailijansa voittamalla hyvin hankalan vastuksen Hapon. Jos koskaan oli oikea hetki pärjätä Hapolle, se oli silloin.

Haapalinnan alku oli taas tuhoisa. Selkeästi olisi tarve treenata vastustajan pelin pysäyttämistä. Keskiviiva ja ränni kiinni, kiekko omille ja kirurginen avausmaali, jotta vastustaja hermostuu.

Syksyn Suureen Loppuhuipennukseen päästetään rankingin kymmenen parasta vähintään neljä AKTIa pelannutta PÖLYn jäsentä. Lähtöruudukko muotoutuu siis seuraavasti.

 • 1. Mauranen
 • 2. Rantanen
 • 3. Sevon
 • 4. Eronen
 • 5. Happo
 • 6. Tuominen
 • 7. Lahtinen
 • 8. Tikkanen
 • 9. Haapalinja
 • 10. Huotelin

Paalupaikka ratkesi Mauraselle syksyn seitsemänneksi parhaan kisan vertailussa. Sekä Mauranen että Rantanen saavuttivat viidestä parhaasta kisastaan 156 pistettä. Kuudenneksi parhaasta molemmilla oli pisteitä 18, mutta seitsemänneksi parhaasta Maurasella 15 ja Rantasella 12. Rantanen luovutti sijoitusottelun yhdeksännestä sijasta AKTI-6/172:ssa. Jos hän olisi pelannut ja voittanut, olisi seitsemänneksi parhaan vertailukin mennyt tasan Maurasen kanssa. Koska tällöin myös korkein yksittäinen sijoitus (molemmilla toinen) ja AKTI-pistekeskiarvo (molemmilla 27,00) olisivat menneet tasan, olisi Maurasen ja Rantasen välillä jouduttu pelaamaan AKTI-liigan sääntöjen mukaan keskinäinen uusintasarja paras viidestä -menetelmällä.

8.12.2009 klo 19.10


Heinosen matka Valtavaan

YLE TV1 lähettää itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10.00 dokumentin suomalaisen retkikunnan matkasta Etelämantereen Aboa-asemalle. Dokumentissa on pölyinen sivumaku, sillä viiden vuoden takainen AKTI-liigan voittaja Jussi Heinonen oli mukana retkikunnassa. Jussin yhtenä tehtävänä oli toimia kolmen kuukauden ajan Etelämantereen pöytäjääkiekkotoiminnan vetäjänä.

4.12.2009 klo 17.50


Tampereen ranking: Ahdistuiko Aulaskari?

SPÖLin rankingkaravaani kurvasi vuosien tauon jälkeen Tampereelle. "Uuden" kisan vaikutelma jäi kuitenkin puolitiehen, kun kokenut järjestäjäporukka valmistautui miehisesti läpi edellisyön ja veti kisan(kin) satavarmasti.

PÖLY oli liikkeellä kerrassaan vahvalla miehityksellä, sillä kotoista seuraamme edusti peräti yhdeksän peluria. Lukemaan ei edes sisälly Lauri Erosen konttorituoli, joka seurasi isäntäänsä uskollisesti läpi viikonlopun: välillä polkupyörän tangolla keikkuen, välillä junassa köllöttäen.

Turnauksen voitti tietysti Ahti Lampi, mutta seuraavassa käydään läpi tärkeimmät tapahtumat pölyisestä näkövinkkelistä. Lopuksi aloitamme uuden sarjan Mursun murahdukset, jossa PÖLYn johtava taktikko Ismo Aulaskari kertoo näkemyksiään ja kehittymisvinkkejään.

Eronen pudotti housut, Niko ja Aku kakkoseen

Jo alkusarjassa nähtiin etiäisiä siitä, miten Helsinki Openin asetelmat ovat keikahtamassa lähes päälaelleen. A-lohkossa Lahtinen jäi kauas finaalisarjasta ja Tuominen kellahti kakkosdivarin puolelle keskinäisen pelin vertailussa Petrus Miettistä vastaan.

B-lohkon pölyläiset luokittuivat vielä selvemmin. Lohkokakkoseksi päätynyt Sevon yritti tapansa mukaan vähätellä suoritustaan viimeiseen asti, mutta seitsemällä pistemenetyksellä on vaikea tippua jatkosta tällä pelisysteemillä. Tikkanen kiekkoili tasaisesti ykkösdivariin.

C-lohkoon saatiinkin kunnon mittelöt. Aulaskari eteni finaalisarjaan ongelmitta, mutta kuudennelle ja viimeiselle paikalle yrittivät tunkea Eronen, Happo ja Mauranen. Lopulta järjestys oli juuri tämä, mutta tiukkaa oli: Eronen ja Happo tasapisteissä, Mauranen kaksi perässä. Erosen hypähtelevät tuulettelut finaalisarjapaikan ratkettua antoivat aihetta epäillä balettitaustaa muiden kulttuurillisten ansioiden lisäksi. Haapalinna voitti yhden pelin, joten iltapäivän suunnaksi tuli mutasarja.

Erosen eväät olivat taas kunnossa (kuva: Ismo A).

Angi edelleen ykkösdivarien kuningas

Finaalisarjassa pienet marginaalit kääntyivät vaihteeksi Aulaskarin eduksi. Viimeisen kierroksen voitto Jari Sahlgrenista nosti Ismon tasapisteisiin ja viimeiselle pleijaripaikalle. Jari jäi nuolemaan näppejään yhdeksänneksi.

HIIT-veljesten loppusijat löytyvät tasaisen keskijoukon häntäpäästä. Silti viime aikoina lähinnä uhollaan erottautunut Eronen voi olla vaihteeksi tyytyväinen suoritukseensa. PÖLYn keskinäisessä hierarkiassa noin sijalle seitsemän vajonnut Eronen oli nyt seuramme toiseksi paras. Lisäksi Happo menetti ainakin maailmanrankingin perusteella asemansa PÖLYn ykkös-Laurina.

Ykkösdivariin lähdettiin rinta rottingilla hakemaan jopa kolmoisvoittoa. Lopulta menestys jäi yksinomaan Maurasen varaan, kun Angi jatkoi taas hyvää divaripeliään. Divarin voitto karkasi pisteen erolla Minerva Martiskaiselle, mutta Angi voi jatkaa hyvillä mielin tavoitteidensa jahtaamista. Finaalisarjapaikkakin on vielä tulossa.

Muuten PÖLYn ykkösdivariesityksistä kannattaa mainita lähinnä Tikkasen hillitty riehuminen. Helsinki Openissa juhlineet Happo ja Lahtinen eivät oikein yltäneet edes tasaiseen keskijoukkoon.

Kakkosdivarissa voitto karkasi LÄTKÄLIIGAsta tutulle Olli Laaksolle. Kärkikolmikon keskinäisistä peleistä Haapalinna ja Tuominen suoriutuivat paremmin, mutta Laakso korjasi potin voittamalla kaikki muut pelit. Tulokas-SM:iin valmistautuville tiedoksi, että Ollilla ei ole nykysääntöjen mukaan osallistumisoikeutta rookiesarjaan.

Haapalinna odottaa kädet ristissä parempia aikoja (kuva: PÖLYn arkisto).

Aulaskari voitti Ahdin

PÖLYn pleijariputki rankingkisoissa sai jatkoa kiistattoman ykköspelaajan poissaolosta huolimatta, kun Aulaskari asettui puolivälierässä Lampea vastaan. Sarjan kolme ensimmäistä peliä olivat mestarin hallintaa, kunnes neljännessä kaikki muuttui. Aulaskarin tiukka puolustus ei antanut Lammelle pienintäkään mahdollisuutta ja Ismo näytti etenevän vääjäämättömästi kohti jättiyllätystä 2-1-voitollaan. Ahti onnistui kuitenkin katkaisemaan sarjan viidennessä pelissä ja eteni lopulta turnausvoittoon asti.

Epäviralliset loppusijat ja Mursun murahdukset

8. Aulaskari - "Minun tulee hankkia vasen laita."

15. Eronen - "Eronen yrittäköön enemmän yläkauttakonetta."

16. Sevon - "Sevon keskittyköön sentteriinsä."

20. Mauranen - "Mauranen älköön hakeko pakkimaaleja, jos ensimmäinen yritys ei uppoa."

27. Tikkanen - "Tikkanen treenatkoon sentterinsä takaisin."

28. Happo - "Happo opetelkoon tekemään sentterit vauhdista niin kuin kaiken muunkin."

30. Lahtinen - "Lahtinen investoikoon joskus."

35. Tuominen - "Tuomisen tulee hankkia oikea laita."

36. Haapalinna - "Haapalinna opetelkoon boksin tuhoamista."

-. Rantanen - "Rantanen tulkoon edes kisoihin."

"SPÖL hommatkoon kauppoihin parempaa sinitarraa."

"Stiga tehköön paksummat jäät ilmastosta huolimatta."

1.12.2009 klo 18.50


AKTI-7/173: Lähes kaikki auki

Tiistai-AKTIssa oli tavallista enemmän säpinää. AKTI-liigan avaamisesta syntynyt kohina toi diktaattori Niko "Pönttö" Tuomiselle uuden lempinimen ja houkutti paikalle jopa YLEn radiotoimittajan. Lisää kaljaa kiukaalle heittivät edelliskisojen menestyksestään huumaantunut Aku Haapalinna ja yleensäkin (katteetonta) itsevarmuutta uhkuva Lauri Eronen, jotka molemmat kertoivat etukäteen voittavansa turnauksen vähintään todennäköisyydellä 1-epsilon.

Runkosarjan hehkuvat nimet olivat kuitenkin Janne Rantanen ja Vesa Huotelin. Tappioton sarja toi viime-AKTIssa jumboksi jätetylle Rantaselle alkusarjan voiton. Huotelin puolestaan venyi ensimmäistä kertaa lyhyellä AKTI-urallaan pleijareihin, eikä varmaan tahtoisikaan enää olla niin kuin hän, joka silloin nähtiin AKTI-2/168:ssa, vielä se sama Huotelin.

Tuoreet tuoliviritykset Hapolta (vas.) ja Huotelinilta.

Haapalinnan uho kääntyi nopeasti tuhoksi turnauksen edetessä, mutta Eronen porskutti sentään pleijareihin saakka. Puolivälierässä Lauri Happo vahvisti asemaansa PÖLYn kiistattomana ykkös-Laurina vieden kaimansa jatkomahdollisuudet suoraan voitoin 2-0. Erosen playoff-tappiollinen AKTI-syksy jatkui vanhaan malliin.

Finaalissa kohkasivat taas turnauksen kaksi parasta pelaajaa: Ismo Aulaskari ja Rantanen. Aulaskari onnistui tuttuun tyyliinsä löytämään riittävät tehot oikealla hetkellä, eikä hyvin taistelleella Rantasella ollut eväitä voittoon asti. Aulaskarin kahden kuukauden loma AKTEista alkoi ja päättyi voitolla.

Syksyn rankingin voitto taisi varmistua tänään kolmanneksi pelanneelle Santtu Sainiolle. Loput sijat ovatkin kovasti auki ennen viimeistä kisaa. Sijoilta viisi, kahdeksan ja kymmenen odotetaan huikeaa nousua.

25.11.2009 klo 0.50, kuvitettu 25.11.2009 klo 15.40


AKTIt avoinna kaikille!

AKTI-liigan syksyn 2009 loput KISAt ovat avoimia kaikille. Hallituksen päätös tarkoittaa siis aukikirjoitettuna sitä, että tänään 24.11. ja maanantaina 7.12. pelattaviin AKTEihin saa osallistua kuka tahansa. Päätös ei kuitenkaan koske Suurta Loppuhuipennusta, johon osallistumisoikeudesta tiedotetaan myöhemmin, eikä joulun jälkeen (toivottavasti) starttaavaa AKTI-kevättä 2010.

Uusi linjaus mullistaa spekulaatiot loppukauden vaikutuksesta syksyn rankingiin, mutta ratkaisee samalla kestämättömän tilanteen, jossa liiga oli avoin vain joillekin ilman ymmärrettävää perustetta. Loppukauden ajan ainoa rajoittava tekijä on tila. Mitä ilmeisimmin mukaan mahtuvat kaikki halukkaat, mutta tarvittaessa etusijalla ovat SYL:n jäsenet.

Tervetuloa!

24.11.2009 klo 11.10


AKTI-6/172: Herkkua Herleville, huomatkaa Huotelin

Aasiassa, rakennuksella, kuumeessa, kaljalla, putkassa... AKTIivipelaajien poissaoloilla saattoi olla moninaisia syitä, mutta turnauksesta tuli silti kiihkeän jännittävä.

Runkosarjassa Vesa Huotelin esitteli uusia tuolivirityksiään ja tehostuneita kikkojaan. Virallisesti tänään PÖLYn jäseneksi liittynyt Vesa pelasi AKTI-uransa kiistatta parhaan kisan. Runkosarjassa kertyi enemmän pisteitä kuin aiemmissa turnauksissa yhteensä ja loppusija kymmenen pelaajan joukossa oli kahdeksas.

Pleijarit käynnistyivät heti rämäkästi, eikä ollenkaan siksi, että runkosarjan viidenneksi kiekkoillut Lassi Kostamo poistui tässä vaiheessa. Talpelan Jani Herlevi takoi pölyläissuosikki Angi Mauraselle kahdessa pelissä 11 maalia ja raivosi jatkoon.

Maurasen harmistus kohdistui osaksi kameran kanssa heiluneeseen Santtu Sainioon, joka kohtasi Herlevin välierässä. Herkku jatkoi yllätyksiään vielä kierroksen ajan pudottaen Santun, mutta finaalissa tuli vastaan aivan liian tasokas vastus.

Petteri Sevon karkasi Herleviltä heti ensimmäisen ottelun alussa, eikä antanut edes vastustajan kovan kirin yllättää. 5-4-johtoon noussut Herlevi joutui lopulta taipumaan jatkoajalla. Toinen ottelu oli pelkkä muodollisuus, joka sekin ratkesi Sevonin jatkoaikavoittoon. AKTI-voitto oli Sevonin viides kautta aikain.

11.11.2009 klo 22.30


AKTI-5/171: AKTI-voitto alennusmyynnistä

Tähtiä kuin Otavassa, poikia oli Helsinki Openin jälkeisellä viikolla järjestetyssä AKTIssa. Rääppiäistunnelmissa pelatun turnauksen kärjessä oli tilaa harvinaisemmille menestyjille.

Kyseenalaistetun pelioikeuden turvin pelaava Santtu Sainio otti ensimmäisen AKTI-voittonsa. Välierässä kaatui tarmokkaasti taistellut Esa Heilimö ja loppuottelussa edelleen avausvoittoaan hamuava Angi Mauranen.

Finaali oli tasoltaan harvinaisen heikko. Sitkeästi huonolle sentterilleen investoinnut Sainio onnistui lopulta löytämään tehoja hiukan Maurasta enemmän ja vei kolmannen pelin nimiinsä.

Illan parasta antia olikin turnauksen jälkeinen lehdistötilaisuus, jossa Angi kertoili kauden tavoitteistaan. AKTI-voitto ja rankingkisan finaalisarjapaikka vaikuttavat realistisilta päämääriltä, kunhan tekniikka terävöityy riittävästi. Vielä toistaiseksi syömähammas on hiukan tylsä, vaikka muilla hampailla onkin hyvä yhteispeli.

29.10.2009 klo 22.50


Helsinki Open: PÖLY menestyi

Syksyn tiukin voimankoitos on jäämässä hiljalleen taakse. PÖLYn turnausjärjestelyt Suomen WTB6-turnauksessa olivat taattua tasoa, ja tällä kertaa isäntäseura menestyi myös tuloksellisesti.

Pölyläisylivoima tämän kauden rankingkisojen divareissa musertaa, sillä Oulun kahden divarimitalin jatkoksi PÖLY vei Helsinki Openissa molempien divarien voitot. Finaalisarjapelaajien määrässäkin tehtiin ennakoidusti uusi ennätys, kun 40 parhaan joukossa kunniaamme puolusti neljä urhoa. Lähellä oli muutama muukin.

Iso kiitos ja vielä isommat onnittelut on syytä toimittaa ainakin Juha Erälaukolle, joka auttoi järjestelyissä toimeliaaseen tyyliinsä ja kiekkoili turnauksessa loistokkaasti. STADIN LÄTKÄLIIGAn räväkkä johtohahmo voitti oman finaalisarjalohkonsa ja eteni pleijareissa kuumien vaiheiden jälkeen aina pronssiotteluun asti, jossa hallitseva MM-hopeamitalisti Yanis Galuzo oli niukasti parempi.

Turnauksen voittopokaali kärrättiin ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolelle, kun Tshekin Petr Tmej pääsi kostamaan viime vuoden finaalitappionsa Ahti Lammelle. Ahti johti finaalia jo voitoin 3-1, kunnes Tmej onnistui kääntämään sarjan suunnan viidennen pelin jatkoajalla. Ykkössija matkasi Tshekkiin voitoin 4-3.

Pölyistä joukkoa täydensivät ilahduttavasti takavuosien ulkomaanavut Kurko Regula ja Peter Madnes, joiden pelillinen anti jäi vaisuhkoksi. Kurkon 35:s ja Peterin 66:s sija eivät vastanneet odotuksia.

PÖLYn parasta peliä ei kannata enää etsiä ainakaan HIIT BRUthersin kotiluolasta vaan ennemminkin Etu-Töölöstä. Seuran harvinaisen kiistaton ykköspelaaja Timo Toivonen sai entistä tasokkaampaa taustatukea lähes täydellisesti onnistuneilta Ismo Lahtiselta ja Angi Mauraselta. Tosin myös Ismo Aulaskari ja Lauri Happo pelasivat edelleen vahvasti.

Lopuksi ruoditaan perinteisesti jokaisen PÖLYn edustajan henkilökohtainen suoriutuminen avoimen sarjan 75 pelaajan joukossa. Bonuksena aiempiin vuosiin on suluissa epävirallinen sijoitus suomalaispelaajien joukossa.

14. (7.) Timo Toivonen

Edes kisajärjestelyjen kuormitus ei saanut Stibeä murtumaan. Vaivattoman alkusarjan ja kiihkeän finaalisarjan jälkeen tie vei pleijareihin ensimmäisenä pölyläisenä Helsinki Openin historiassa.

Jossiteltavaakin jäi. Finaalisarjassa hyväsydäminen Toivonen opasti vastustajaansa paikoilleen kesken kierroksen - ja hävisi pelin. Pleijareissa Petter Bengtsson rymisteli jatkoon voitoin 4-0. Timo epäili olevansa tyytyväinen sijaansa seuraavana päivänä, mutta iloista tuulettelua kuultiin jo kotimatkalla ennen keskiyötä.

24. (11.) Ismo Aulaskari

Kisajärjestelyjen suhteen Aulaskariin pätee samat sanat kuin Toivoseenkin, mutta suoritus ei ollut aivan yhtä terävästä päästä. Pleijaripaikka karkasi mainion alun jälkeen kuuden pisteen päähän. Loppusija kuitenkin ennakkorankkausta parempi eli arvosana kallistuu kiitettävän puolelle.

28. (12.) Ismo Lahtinen

20 sijaa rankkaustaan paremmin sijoittunut Lahtinen oli yksi turnauksen suurimmista yllättäjistä. Onnistumisia tuli pitkin päivää sopivissa otteluissa. Ismo hyötyi finaalisarjassa itäeurooppalaisten passiivisesta puolustustavasta - ja hieman tavallista himmeämmästä valaistuksesta. Todisteena hyvästä hämäränäöstä on jo aiemmin pitkän yöosuuden suunnistaminen ilman lamppua Lapuan Jukolassa 2006.

38. (18.) Lauri Happo

Lahtisen tavoin edellisissä paikalliskisoissa kontannut Happo sai pelinsä kulkemaan oikealla hetkellä. Alkusarjasta jatkoon maalierolla -10. Finaalisarjassakin kelpo esitys: napsi pisteen sieltä ja toisen täältä. Jatkoi tasaisen vahvoja esityksiään isoissa turnauksissa.

41. (20.) Angi Mauranen

Maurasen mahdollisuuksista keskusteltiin kiivasti ennen turnausta. Luottamus ei kuitenkaan mennyt hukkaan.

Nihkeähkö alkusarja ei herättänyt lupauksia, mutta ykkösdivarissa Aleksanteri Tuuri oli parhaimmillaan. Häikäisevän ylivoimainen voitto täydensi AAPÖn (Akateemiset AbsolutistiPÖytäjääkiekkoilijat) menestyksen, ja Angi astelee nyt kaupungin kaduilla mitali kaulassaan ja leveä hymy kasvoillaan.

42. (21.) Petteri Sevon

Vakuuttava taitotaso kohdistaa Mestariin aina kovia odotuksia, mutta täysosumaa ei tullut tässä kisassa. Kovalta vaikuttaneessa alkulohkossa finaalisarjapaikka jäi kolmen pisteen päähän. Varmisti divarissa PÖLYn kaksoisvoiton takomalla lähes neljä maalia per peli.

54. (28.) Jouni Tikkanen

Konkarin paluu sujui suunnilleen odotetusti, mutta finaalisarjakaan ei ollut toivottoman kaukana. Yllätti keskinäisessä pelissä Ahti Lammen, mutta toisaalta hävisi Anton Lammelle. Jatkossa on kiinnostavaa seurata, nouseeko AKTI-liigan ensimmäisen mestari vielä PÖLYn kärkikastiin.

56. (30.) Lauri Eronen

Konjakki-LauriinTM ladattiin suuria odotuksia lähinnä miehen itsensä taholta. Alkulohko D:n viimeisen finaalisarjapelaajan etunimessä oli kuitenkin yksi kirjain liian vähän, kun pulttiyllättäjä Lari Metsälä vei paikan Erosen nenän edestä. Divariesityksestä ei jäänyt kerrottavaa jälkipolvelle. Tulevaisuudessa voi taas odottaa parempaa menestystä, mikäli valaistus, pelit, pöydät, tuoli, tankkaus ja muu vastaava osuu kohdalleen, kuten viime talvena Tallinnassa.

60. (34.) Janne Rantanen

Railakkaasti rankingkisoihin palannut Rantsu meinasi räjäyttää pankin. Mika Myllykankaan pudottaminen finaalisarjasta oli lähellä, mutta rannalle jäi kuitenkin Janne itse. Ykkösdivarin kärkitaisto iltapäivällä ei jaksanut kiinnostaa, ja luovutus laski loppusijan pohjalle.

61. (35.) Netta Jousi

Alkusarjassa pelituntuman puute saattoi haitata eläkeläistä, mutta kakkosdivarissa humppa soi taas. Ö-divarien erikoisnainen ei takonut maaleja aivan hurjimpien vuosiensa tahtiin, mutta selvä voitto Janne Roivaksesta katkaisi pahimman vastustajan selkärangan. Divarivoiton jälkeen Netan mieltä lämmitti kaunis mitali, ja janon vei fanipojan lupaama kannustuspalkinto.

67. (39.) Esa Heilimö

Esan isot turnaukset noudattavat lähes aina samaa kaavaa: alkusarjassa heittopussina ja aladivarissa peli kulkee normitasolla. Niin nytkin.

69. (41.) Niko Tuominen

Diktaattori piti ohjaksia tiukasti käsissään läpi turnauksen, mutta vain järjestelypuolella. Kilpailullinen menestys jäi varsin laihaksi. Hyvin alkaneen kakkosdivarin nitkautti ottelu Samir Pllanaa vastaan. Herrasmiehenä tunnettua Samiria ei kuitenkaan voi tästä syyttää, vaan viereisellä pelillä pelanneita Madnesia ja Teemu Koskelaa, jotka syöksivät Nikon pelin raiteiltaan laukomalla kiekkoja maalin sijaan viereiselle pelikentälle. Tästä Tuominen ei enää toipunut koko sarjan aikana.

71. (43.) Vesa Huotelin

Vesa on kohoamassa hyvää vauhtia ensi kevään SM-kisojen tulokassarjan suosikiksi. Alkusarjan tasuripiste Toni Koivulalta oli hyvä suoritus ensimmäisessä rankingkisassa. Kakkosdivarissa taakse jäi viisi pelaajaa, mikä riitti parhaan tulokkaan palkintoon. Huotelinin nimeä ei vielä löydy PÖLYn jäsenluettelosta, mutta kyseessä lienee pelkästään muodollinen puute.

Happo ja Mauranen huipensivat turnausiltansa poikkeuksellisen suuressa nelinpeliturnauksessa. Housut parsivat itsensä kasaan heikon alkusarjan jälkeen ja nousivat ykkösiksi.

Lämmin kiitos kaikille tavalla tai toisella Helsinki Openin järjestelyihin osallistuneille!

25.10.2009 klo 17.10


Helsinki Open: pölyistä historiaa

Kaksi päivää ennen HO-hetkeä ilmoittautumislaskuri näyttää lukemaa 74. Turnauksen tasosta odoteetaan tiivistä ja tasaista, vaikkakin mittelö jää edellisvuosia pienemmäksi.

PÖLY kurkottaa kohti paikkoja auringossa entistä laajemmalla rintamalla. Helsinki Openin finaalisarjassa on pelannut aiemmin maksimissaan kolme pölyläistä, mutta tänä vuonna ennätyksen rikkoutumiseen on kerrassaan mehukkaat mahdollisuudet. Aulaskarin, Toivosen ja Sevonin taakse neljänneksi isäntäseuran suosikiksi nousee Mauranen, jonka kunto vaikuttaa nousevan huippuunsa juuri oikealla hetkellä. Lisäksi ainakin Happo ja Eronen heilauttavat itsensä onnistuessaan karsintariman yli. Ratkaisevaksi tekijäksi saattaa hyvinkin muodostua pelaajamäärästä riippuva finaalisarjan koko. Analyytikkojen mukaan finaalisarjaan on helpompi selviytyä, mikäli sinne kelpuutetaan 40 parasta 32:n sijaan.

Alla listaus PÖLYn edustajista Helsinki Openin finaalisarjoissa menneinä vuosina. Vuosi 2004 on toistaiseksi ainoa, jolloin finaalisarja pelattiin ilman isäntiä. Tuolloin Aulaskari sijoittui parhaana meikäläisenä 25:nneksi (ykkösdivarin viides).

vuosi pelaajia finaalisarjan koko pölyläiset
2003 87 20 19. Aulaskari
2004 79 20 -
2005 86 30 26. Aulaskari
2006 116 42 36. Aulaskari
42. Heinonen
2007 107 42 35. Aulaskari
36. Eskelinen
37. Toivonen
2008 102 42 35. Eskelinen
39. Toivonen

22.10.2009 klo 14.10


Neljä yötä Helsinki Openiin

Ennakkoilmoittautuminen Helsinki Openiin päättyy huomenna keskiviikkona klo 23.59. Turnaukseen aikovien toivotaan huomioivan, että ilmoittautuminen ennakkoon Open-sivujen helppokäyttöisellä nettilomakkeella on hyvin suotavaa, vaikkakaan ei pakollista kotimaisille pelaajille.

Ilmoittautuneita on tällä hetkellä 65. Pelaajia siis riittää, mutta tilan loppumista kesken on turha pelätä. Viime päivien huomattavia uusia nimiä ovat olleet tunnetut PÖLY-starat Netta Jousi ja Jouni Tikkanen. Edelleen naisten maailmanrankingissä kymmenentenä kyyhöttävä Netta tekee näin ainakin tilapäisen paluun eläkkeeltä. Tikkasella puolestaan on alla neljän vuoden tauko Helsinki Openeista ja rankingkisoista. Epävirallisen tiedon mukaan paluuta harkitsee vielä ainakin yksi vanha pölyläinen, joka taistellee turnauksessa huomattavasti paremmista sijoista kuin Netta tai Jouni.

Valmistelut jatkuvat tänään osatalkoilla, joihin kutsu on lähetetty sähköpostitse. Tervemenoa!

20.10.2009 klo 11.50, korjattu 20.10.2009 klo 12.10


Pussitusta

kts. video

16.10.2009 klo 2.00


AKTI-4/170: Haapalinna huraa!

AKTI-kausi saavutti puolivälin yllätyksellisissä tunnelmissa. Happo ja Lahtinen heivattiin kahdeksan pleijarien ulkopuolelle, mutta suurimman paukun aiheutti elämänsä vireeseen yltynyt Aku Haapalinna.

Runkosarjan kuudes sija työnsi Akun ensimmäistä kertaa AKTI-pleijareihin, eikä meno suinkaan loppunut siihen. Erosen kukistuminen puolivälierässä tuotti jo moraalisen finaalipaikan. Noitalinnan hieno taistelu päättyi vasta välieräsarjan kolmannessa pelissä Sainiota vastaan.

Eronen ei lähtenyt lauluun, vaan pianoon.

Illan toinen selkeä onnistuja oli Janne "Köh-köh" Rantanen. Peli ei yskähdellyt ollenkaan yhtä pahasti kuin mies itse, ja tuloksena olikin kunniakas kolmas sija.

Eronen sen sijaan lienee saanut tartuntana ikävän pleijarihalvauksen. Peli kulkee runkosarjassa, mutta tiukoissa mies miestä vastaan -taistoissa meno katkeaa kuin kanan lento. Tänään riehumistukea tarjosi myös Sevon, joka joutui nöyrtymään puolivälierässä Rantaselle.

Toivonen varmisti finaalissa toisen peräkkäisen voittonsa täysin suvereeniin tyyliin ja jatkaa PÖLYn harvinaisen kiistattomana ykköspelaajana. AKTI-voittojen lisäksi Stibe voitti pussitusturnauksen ja oli paras pölyläinen sekä Oulun rankingkisassa että STADIN LÄTKÄLIIGAn edellisessä turnamentissä. Maailmanrankingissä Töölön kirkkain tähti on tällä hetkellä sijalla 104, luonnollisesti PÖLYn parhaana.

Toisinaan AKTIkin on suurta kärsimystä.

15.10.2009 klo 23.00


50 täynnä

Helsinki Open -ilmoittautuminen etenee varmasti, mutta edellisvuosia hitaammin. Tanskan ihme Bjarne Axelsen ennätti tänään ilmoittautuneeksi numero 50.

Listan kirkkaimpina niminä kohoavat esiin voittoaan puolustava Ahti Lampi, Nuttuselle MM-finaalissa hävinnyt Yanis Galuzo sekä viime syksyn Helsinki Openin kakkonen Petr Tmej.

Vuosi sitten Tmej hävisi finaalin Lammelle.

Helsinki Open -historiaa tekee ainakin Mikael Haverinen. Maineikkaan pöytäjääkiekkosuvun toisen polven varttuneimmasta edustajasta on tulossa tiettävästi ensimmäinen Helsinki Openiin osallistuva 2000-luvulla syntynyt pelaaja. Toista ääripäätä edustaa kaikissa SPÖLin rankingturnauksissa pelannut Seppo Kosonen, jolla on ikävuosiakin hiukan Haverista enemmän.

Uutistoimituksen saamien tietojen mukaan ilmoittautuneita olisi jo 51, mutta Kerkko Okkosen rekisteröityminen on jouduttu estämään järjestäjistä riippumattomista syistä. Okkosen huhutaan kärsivän 60-vuotista porttikieltoa Stadionille seurauksena käytöksestään Helsingin olympialaisten yhteydessä järjestetyssä pesäpallon näytösottelussa. Nimettömän lähteen mukaan Okkonen ryntäsi kentälle kesken toisen vuoroparin tasoittavan ja käytti Työväen Urheiluliiton pelaajalta anastamaansa mailaa alkuperäisen tarkoituksen vastaisesti.

Keneltäkään muulta vastaavaa estettä tuskin löytyy, vaikka listalta puuttuu edelleen jopa järjestävän seuran aktiivipelaajia. Tervemenoa ilmoittautumaan!

11.10.2009 klo 17.40, kuvitettu 16.10.2009 klo 0.10


PÖLY pussitti

Edes SPÖL-mies ei pussita omin avuin 70 peliä Helsinki Openiin. Onneksi PÖLYstä löytyy aina runsaasti innokkaita talkoolaisia.

Ensimmäisen pussitusrupeaman jälkeen pelailtiin pieni turnauskin.

» tulokset

6.10.2009 klo 0.40


Pöytäjääkiekkoilijan kesä

Erälaukon kesäjuhlissa oli edustusta kaikista alueen mahtiseuroista. Taigan Herlevi (vas.) haastoi PÖLYn Aulaskarin (oik.) Pultti Amigosin Haverisen seuratessa sivusta.

"Peruskikka, arvannetko tuon, on aatos lämmin, jonka sulle suon...". Myöhemmin vaihdettiin karaokeen.

Lahtinenkin (oik.) ehti vierailla Taigaliigan avauksessa. Roikka Roivas yrittää torjua väkevää konetta.

2.10.2009 klo 23.20


AKTI-3/169: Toivonen Töölöstä


Tyytyväinen Toivonen ja pala henkilöhistoriaa: kiekko muistoksi 10000:nnestä maalista.

"Töölöläisen voi voittaa vain toinen töölöläinen."

Vanha sananlasku ennusti täydellisesti maanantai-AKTIn pudotuspelien tapahtumat. Valitettavasti PÖLYn Etu-Töölön jaosto jäi vielä ilman kolmoisvoittoa, sillä runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Toivonen joutui pudottamaan heti puolivälierässä Maurasen. Samaan aikaan hiukan etelämpänä Lahtinen pudotti tuttuun tapaansa runkosarjan voittaneen Erosen.

Välierämuodollisuuksien jälkeen yleisö hiljeni paikan päällä ja kotikoneidensa äärellä seuraamaan Toivosen ja Lahtisen finaalia. Kahden ihailtavan tehokkaan ja määrätietoisen pelaajan mittelöä verrattiin osuvasti kahden shakkitietokoneen kohtaamiseen. Toivosen siirrot onnistuivat paremmin. Vaikka Lahtisen tuuri olikin erityisen kohdallaan toisessa pelissä, korjasi Toivonen syksyn ensimmäisen AKTI-voittonsa suoraan 2-0.


Tyytyväinen Lahtinen ja pala pullaa: herkullinen palkinto Sainion kukistamisesta välierässä.

Voiton lisäksi Stibe saavutti PÖLY-historian toisena pelaajana 10 000 tehdyn maalin rajan. Timo siirtyi myös maratonrankingin maalitilaston ykköseksi ohi Aulaskarin.

Sarjan tyvipäässä Huotelin saavutti AKTI-uransa ensimmäisen voiton, ja heti perään vielä toisen, ja kohta kolmannenkin. Sarjataulukossa jäivät taakse jo konkarit Haapalinna ja Tuominen.

28.9.2009 klo 23.50, kuvitettu 2.10.2009 klo 0.50


AKTI-2/168: Kymmenen kilon mursu

AKTI-1/7:stä se alkoi, eikä loppua näy. Ismo Aulaskaria ei tunneta rökälevoitoistaan, mutta tulosta syntyy tasaiseen tahtiin. Tänään Aulaskari ylitti ensimmäisenä PÖLYn liigoissa 10000 tehdyn maalin rajan. Pyöreät täyttyivät jälkimmäisen runkosarjakierroksen ottelussa Jouni Tikkasta vastaan.

Runkosarjan voittanut Aulaskari vei turnausvoiton lyhyen kaavan mukaan. Pleijareissa sekä Toivonen että Sevon taipuivat suoraan 2-0.

Syksyn ensimmäisenä tulokkaana mukaan uskaltautui Vesa Huotelin, joka oli hankkinut pelikokemusta jo edesmenneestä Stadin liigasta. Seuraava AKTI on vuorossa jo ensi maanantaina 28.9., jolloin toivotaan mukaan Vesan lisäksi rookieita Uusien illasta tai muualta.

23.9.2009 klo 0.10, kuvitettu 2.10.2009 klo 0.50


Helsinki Open -sivut avattu!

PÖLYn uutistoimitustakin suurempi Helsinki Openin nettitiimi antoi näytteen sulavasta yhteistyöstään julkaistessaan syksyn turnauksen sivuston. Vasemman laidan linkin takaa löytyy ilmoittautumisohjeet ja kaikki muukin mukava.

Turnauksen ensimmäiseksi järjestävän tahon ulkopuoliseksi ilmoittautujaksi ennätti pääkaupunkiseudun kiistaton ykköspelaaja Mika Myllykangas. Ulkomaalaispelaajien vyöryn aloitti Kurko Regula, vanha PÖLYn mestari.

20.9.2009 klo 18.10


Kostajalle kultaa

Tulokas-SM-pronssia PÖLYlle Nurmossa 2006 voittanut Lassi Kostamo menestyy myös nykyisessä päälajissaan. Kostaja voitti viikonloppuna rugbyn eli rymypallon Suomen mestaruuden helsinkiläisen Warriors Rugby Clubin joukkueessa.

Tampereella pelattua finaalia seurasi kentän laidalla myös PÖLYn arvovaltainen edustajisto Diktaattorin johdolla.

20.9.2009 klo 18.00, kuvitettu 2.10.2009 klo 1.50


PÖLY valloitti Lohjan

Toivosesta tuli tänään Lohjan Taigaliigan ensimmäinen pölyläisvoittaja. Hän kukisti kuumeisessa ja vatsanpohjaa kutkuttaneessa finaalissa isäntäseuran Santtu Sainion voitoin 2-1.


Toivonen (kameran takana) voitti Lohjan Harjulassa. Tuominen (vas.) hävisi pronssipelin Herleville.

Stibe on liigan toinen ei-lohjalaisvoittaja. Juha Erätauko on voittanut Taigaliigassa neljästi.

8.9.2009 klo 23.00, kuvitettu 2.10.2009 klo 23.00


Oulun rankingturnauksen kuvasaldoa


Iloisella mielellä uuteen rankingkauteen.


Pultti Amigosin pelaajia riitti turnauksessa. Aina kolmoisvoittoon asti...


Ismot katsovat haikeina juniorisarjan palkittuja, kun eivät itse päässeet
koskaan sarjaan mitaleja metsästämään. Keskellä voittaja Tim Roivas.
Vasemmalla Petrus Miettinen (toinen) ja oikealla Lari Metsälä (kolmas).


Sama asu, eri hiukset. Siinäkö syy, miksi Juho Rautio
meni finaalisarjaan ja Ismo Lahtinen ei?


Nöfnöf-maski ei siivittänyt Minerva Martiskaista lentoon finaalisarjassa.


Arto Käsmän senterit olivat liikaa Timo "Mylläri" Toivoselle.


Jari Sahlgren esitti playoffien tiukimman taistelun häviten MM-mies
Konsta Jukalle seitsemännessä ottelussa.


Niko Tuominen oli turnauksen railakkain (ja ainoa) mitalisti,
peräti tuplamitalisti. Palkitsijana hyvän turnauksen
järjestelykomitean Juho Rautio.


Kerro, kerro kuvastin, ken on Oulussa parahin? Ahti voitti, taas.


SPÖL-mies has left the building.

Fotot: Stibe & IsmoL
Kuvikset: Stibe

7.9.2009 klo 2.06


Oulun ranking: SPÖL-miehen päivä

Vanttera hahmo tarpoo määrätietoisesti eteenpäin Oulun pimeässä lauantai-illassa. Tyylikäs pikkutakki ja lakki voisivat kuulua vaikka treffeille suuntaavalle kaupungin virkamiehelle, mutta yksi asia erottaa kulkijan muista. Hänen repustaan kurottaa korkealle pään yläpuolelle pitkulainen esine, joka vaappuu rytmikkäästi puolelta toiselle käynnin tahdissa. Kaukaa katsoen antennia tai jopa propellia muistuttava härpäke kerää kanssakulkijoilta hämmentyneitä ja jopa huvittavia katseita. Kuka onkaan tämä omalaatuinen herrasmies?

Ei, hän ei ole Katto-Kassinen, vaikka osa paikallisista näin luuleekin. Hän on SPÖL-mies, PÖLYn ja suomalaisen pöytäjääkiekon oma supersankari. Syksyn ensimmäinen rankingkisa on päättynyt joitakin tunteja aikaisemmin, ja SPÖL-mies suuntaa kohti juna-asemaa. Hän on osallistunut vain yhteen sarjaan, mutta kisatuomisina on kaksi mitalia. Tämä on mahdollista vain SPÖL-miehelle.

Mitalitkaan eivät ole tarpeeksi. SPÖL-mies on päättänyt kantaa yksin (ja kolmen uskollisen apurinsa kanssa) lähes koko rankingkisan järjestämiseen tarvittavan tavarakuorman Helsinkiin. Tämäkin on mahdollista vain SPÖL-miehelle.

Välikauden avannut Oulun kisa jäi osallistujamäärältään pieneksi: 30 pelaajan joukosta puuttui monia maajoukkuekasvoja. PÖLY sai jalkeille viisimiehisen joukkueen, jolle voidaan myöntää tyydyttävä arvosana.

7. Timo Toivonen

Myllerön fanipaitaan pukeutunut Stibe kritisoi peliään pitkin päivää. Finaalisarjassa mutina vaimeni, mikä on yleensä selkeä merkki vireen parantumisesta. Komea seitsemäs sija toi uran kolmannen pleijaripaikan normirankingkisoissa ja samalla PÖLYn kiistattoman ykköspelaajan aseman.

Timo teki finaalisarjassa neljänneksi eniten maaleja. Pleijarikolmikko Jukka-Antinkaapo-Rautio joutui kaivamaan kiekkoa pussukastaan yhteensä 20 kertaa Toivosen mättäessä maaleja.

Puolivälierä Artsi Käsmää vastaan alkoi heikosti Käsmän viedessä puhtaasti kolme ensimmäistä peliä. Sen jälkeen Toivonen näytti parasta osaamistaan ja vei kaksi seuraavaa peliä. Sarja näytti kääntyvän, kun Käsmän kuviot oli saatu kuriin ja omat kikat napsuivat maaliin tasaiseen tahtiin. Moni vastus olisi ollut jo paniikissa, mutta kylmähermoinen Käsmä ei. Sarja päättyi oululaisen 4-2 voittoon.

9. Ismo Aulaskari

Yhdeksäs sija rankingkisassa on PÖLYn mittakaavassa hehkutuksen arvoinen suoritus, mutta Ismon on silti todettava pelanneen "vain" rutiinitasollaan. Ongelmitta sujuneen alkusarjan jälkeen kestävyyspuutteet alkoivat vaivata finaalisarjassa. Aulaskari hikoili pleijariviivan tuntumassa ja eroa kahdeksanteen sijaan jäi kaksi pistettä. Harvinainen tappio Seppo Kososelle jäi kaijertamaan mieltä.

10. Petteri Sevon

Ennätyspitkän pelitauon pitänyt Sevon pääsi heti vanhalle tasolleen. Pleijareihin tarvittava venyminen säästyi kauden myöhempiin kisoihin, mutta kymmenes sijakin on Mestarin toiseksi paras rankingkisoissa.

17. Niko "Karlsson vom Dach" Tuominen

PÖLYn suurin onnistuja Toivosen ohella oli Tuominen. Divarin käsikirjoituksessa voittokamppailun tähdittäjäksi oli kaavailtu kolmikkoa Kuokkanen-Lahtinen-Miettinen, mutta Diktaattori ei tyytynyt meuhkaavan statistin rooliin, vaan näytti parhaat puolensa spottivalojen kirkkaimmassa loisteessa.

Ennen viimeistä kierrosta oululaisella Olli-Pekka Kuokkasella oli pisteen etumatka Nikoon, joka sai erittäin harvinaista apua seurakaveriltaan. Lahtinen kukisti päätöskierroksella Kuokkasen viime sekuntien koneella, minkä seurauksena Nikolle riitti voitto rästiottelussa Oulun Pekka Valtasesta. Kovien paineiden alla Niko sai aikaan muutaman helpottavan maaliin edeten komeaan divarivoittoon. 17. sija on Diktaattorin selkeästi paras rankingkisoissa.

Palkinnoksi voitostaan Nikolle luovutettiin sekä ykkös- että kakkosdivarin voittomitalit. Tämä olikin kohtuullista, sillä vuosi sitten hän jäi ilman palkintoa kakkosdivarin voitostaan.

20. Ismo Lahtinen

Viime vuoden finaalisarjaputki on jo kaukainen muisto. Pikkukisojen mieheksi leimautuneelle Lahtiselle pieninkin rankingkisa on liian iso. Tällä esityksellä hyvät mahdollisuudet uusia kolmosdivarin voitto Helsinki Openissa.

Turnauksen suuryllättäjäksi nousi aamulla junnusarjan voittanut Pultti Amigosin Tim Roivas, joka venyi avoimessa sarjassa hätkähdyttävälle 12. sijalle. On huomattava, että Timberolli oli samalla sijalla puolitoista viikkoa sitten Stadin LÄTKÄLIIGAn avauksessa.

Oulun kisan voitti Ahti Lampi.

» tulokset

Teksti: Ismo L
Kuvitus: Stibe
SPÖL-mies: Niko

6.9.2009 klo 17.50


AKTI-1/167: Hintsanen voitti, mutta miksi?

Perusuutisoinnin sijaan keskitymme tällä kertaa analyytikkojemme vastauksiin syksyn avauksen herättämiin kysymyksiin. Toimituksen ikkunaremontti viivästytti AKTI-uutisointia, joten tieto Petteri Hintsasen voitosta lienee tavoittanut jo kaikki kiinnostuneet.

Aivan aluksi, oliko tämä yllätys?

Ei ja kyllä. Remontin sijoittuminen syksylle oli toki tiedossa, mutta sen tarkka ajoittuminen ja vaikutus käytännön uutisointiin...

Anteeksi keskeytys, mutta kysymyksellä viitattiin Hintsasen voittoon.

Ei ja kyllä. Hintsasen voitto ei ole koskaan yllätys, mikäli mies ylipäätään saapuu pelaamaan. Lisäksi tällä kertaa olosuhteet olivat otolliset. Lyhyt runkosarja ja sopiva vastus.

Tarkoittaako sopiva vastus yhtä kuin heikkoa tasoa? Turnaushan oli WR-pisteillä mitattuna yksi heikoimmista miesmuistiin.

Ei tarkoita, sillä tässä tapauksessa WR-pisteet eivät kerro edes puolta totuudesta. Hintsanen ja Tikkanen ovat selkeästi alirankattuja, ja Eronen pelasi tällä kertaa hyvin. Aulaskari jopa intoutui kehumaan saamaansa tiukkaa vastusta.

On muistettava, että Hintsanen on hyvä pelaaja ja erityisen hyvä pelaamaan Aulaskaria vastaan. Lähihistoria kertoo, että Petterin play off -menestys on kulminoitunut kovasti Aulaskari-kohtaamisiin. Romahdukset Rantasta ja Lahtista vastaan eivät tue kuvaa vahvana pleijaripelaajana.

Eikö Hintsanen siis kestä paineita? Menestys rankingkisoissakin on ollut korkeintaan keskinkertaista.

Tästä tuskin on kyse. Avaus-AKTIn ratkaisufinaalissa kylmäpäinen nousu 3-1-tappioasemasta tasoihin ja viime sekunneilla voiton ratkaissut maltsev kertovat aivan muuta. Ratkaisuhetkillä tarkkuutta oli kuin Huvi Tuiskusella (toim. huom. kivääriammunnan ensimmäinen Suomen mestari). Kahden rankingkisan pohjalta taas ei voi päätellä kovin paljon.

Jos Hintsanen pelaisi joskus Helsinki Openissa, tuloksena olisi todennäköisimmin paikka finaalisarjassa, jossa hän jäisi viimeiseksi. Ratkaisevampaa kuin turnauksen taso, on sen kesto.

Vielä lopuksi, antaako Aulaskarin jääminen toiseksi syyn huolestua ennen Oulun rankingkisaa?

Kuten edeltä pitäisi voida päätellä, ei anna. Aulaskarin vuodessa on kahdeksan joulua, joista yksi on Oulun rankingkisa. Ismo taistelee Timo Toivosen ohella finaalisarjassa viimeisistä pleijaripaikoista, eikä sovi unohtaa ajoissa kuntoutunutta Petteri Sevonia. Tulossa saattaa olla kaikkien aikojen pölyläismenestys.

2.9.2009 klo 16.20


Live koeponnistettiin!

Live saatiin toimimaan jälkijunassa HYY:n verkko-ongelmien takia ja tältä löytyy mm. kauden ekan AKTIn tulokset: http://www.poytajaakiekko.fi/tilastot/poly/live/

31.8.2009 klo 23.59


Kausi alkaa - varo heitä!

Kohta mennään taas. Pöytäjääkiekkokausi 2009-10 on jo käynnistynyt Stadin LÄTKÄLIIGAn osalta, ja AKTI-liiga sekä kansallinen rankingkausi seuraavat perässä ensi viikolla pelattavine avauskisoineen.

Kauden avausspekuloinnit ovat aiemmin rajoittuneet PÖLYn omiin peleihin ja pelaajiin, mutta tällä kertaa viemme ennakoinnin askeleen pidemmälle. Oikeastaan monen junamatkan verran pidemmälle, sillä katsaus suunnataan viikon päästä lauantaina Oulusta alkavan rankingkauden kuumimpiin nimiin.

Pöytälätkässä ennustaminen on helppoa. Viime kauden maajoukkuepelaajat ja PÖLYn terävin kärki jatkavat taistoa rankingkisojen pleijaripaikoista, mikäli vaan ura jatkuu tälläkin kaudella. Siksi seuraavassa nostetaankin esille kauden uudet nimet, joista yksi ei tosin ole kovinkaan uusi.

Petrus Miettinen, Pultti Amigos

Viime talven rookie-SM-kuutonen nousi keväällä kuin varkain rankingkisojen tasaiseen keskijoukkoon. KESÄssä nousu jatkui ja Petrus haastoi ennakkoluulottomasti kokeneempiaan jo pleijareissakin.

Nopeahko pelityyli perustuu pitkälti peruskikka-kone-sentterit-kolminaisuuteen. Kikoista on jo kelvollisesti variaatioitakin, mutta erityisesti sentterit kaipaavat sähäkämpää otetta. Puolustuksessa Petrus ei tunnu kärsivät ollenkaan kokemattomille pelaajille tyypillisestä nukahtelusta, vaan paketti pysyy kasassa ja vastustaja joutuu tekemään täyden työn maaliensa eteen.

Miettisen kehitystä jarruttaa tasokkaan paikallisliigan puuttuminen Tampereen seudulta, mutta toistuvat Helsingin reissut ja laadukkaat sparraajat korjaavat tilannetta. Alkavalla kaudella yksittäinen finaalisarjapaikka (muuallakin kuin SM-kisoissa) ei olisi mikään yllätys. Lisäksi Petruksella on kaikki mahdollisuudet nousta jopa junnujen ykköseksi Suomessa.

Juha-Matti Santala, Paimion Keikkoilijat

MM-kisojen junnusarjassa 2005 Suomea edustanut Santala on pelannut kevään -07 jälkeen yhdessä rankingkisassa. Ensi kaudella tahti muuttuu, kun näyttävää paluuta suunnitteleva taituri panostaa lajiin taas todenteolla.

Santala suosii Miettisen tavoin nopeaa peliä, mutta pelilliset yhtäläisyydet jäävät muuten vähiin. Monipuolisen kikka-arsenaalin harjoittanut Santala sortui aiemmalla urallaan usein liiankin tyylittelevään peliin tehokkuuden kustannuksella. Suurempi ongelma on kuitenkin ollut puolustus, joka tahtoo repsahdella pitkissä sarjoissa ja yksittäisten otteluidenkin sisällä.

Ikä lienee tuonut varmuutta, mutta teknisen osaamisen nykytaso on arvoitus. Kauden alussa Santalalla on selkeä täsmäiskun paikka, sillä pelityyli yllättää helposti vieraan vastustajan. Paras tulos rankingkisoista on neljän vuoden takainen 14. sija ja siihen yltäminen lienee realistinen tavoite tälle kaudelle.

Rate Staboulis, PÖLY

Kauden kolmas kuuma nimi tulee PÖLYstä. Vasta viime marraskuussa(!) uransa AKTI-liigassa aloittanut Rate nousi nopeasti nöyryyttämään vanhoja kehäraakkeja. Rankingkisaneitsyys on vielä tallella.

Staboulisin pelityyliä koskeva kappale on sensuroitu, sillä tämän sivuston lukijoiden joukosta on tavattu vihollisseurojen edustajia.

Huippulupaavan kevään jälkeen Rate katosi johonkin kuin Kerkko Okkonen Norjaan. KESÄssä mies nähtiin ainoastaan katsomossa ja näin syysvire on kaikille arvoitus. Ensi talven tulokas-SM:issä PÖLYllä on kuitenkin vahva ehdokas kärkisijoille: Staboulis on High Rated.

27.8.2009 klo 23.20


KESÄ-6/39: Stibe nujersi Magnuksen

KESÄ 2009 päättyi töölöläisriemuun. Timo Toivonen nousi finaalissa ahdingosta Magnus Ahlbergiä vastaan korskeaan 2-1-voittoon. MM-kymppi Ahlberg voitti ensimmäisen pelin ja johti toista jo 3-1, kunnes sarja kääntyi. Eläkeläis-Timo nousi voittoon jatkoajalla ja vei kolmannen pelin numeroin 4-1. Kaikki maalit eivät edes olleet koneita.

KESÄn rankingvoitto oli ratkennut jo aiemmin dramaattisten vaiheiden jälkeen. Petteri Sevonin jäätyä ikävästä syystä pois avautui Ismo Lahtiselle tilaisuus nousta voittoon. Lahtinen käyttikin paikkansa, tosin vasta viime hetkillä. Runkosarjan neljän viimeisen pelin neljä voittoa nostivat hänet juuri riittävälle seitsemännelle sijalle.

Lahtisen pudottua puolivälierässä Toivosta vastaan sai Santtu Sainio vielä tilaisuuden kuitata sekä Lahtisen että Sevonin edelle. Tähän olisi kuitenkin tarvittu turnausvoitto, eikä Toivonen antanut Santulle mahdollisuuksia välierässä.

Tuore rankingvoittaja soi PÖLYn uutistoimitukselle lyhyeksi jääneen haastattelun.

Ismo Lahtinen, onnittelut mestaruudesta, häikäisevä suoritus!

- Siis, mä en nyt oikein tiedä, et mitä ihmettä sä höpiset siinä. Kattokaa tilastoja, niin näätte, kelle se voitto olis kuulunu. Miten tää nyt meni niin hienosti? Kyl kaikkien pitäis tajuta, kuka ois voittanu, jos ois päässy viimeseen KISAan. Vähän ammattitaitoo nyt sieltä muistilehtiön toiseltakin puolelta.

Lahtinen ei jäänyt suihkuttelemaan voitonjuomia, vaan poistui hiljaa Taiteiden yöhön.

Harvinaisten vieraiden sarjaa jatkoivat tällä kertaa Oulun teinitähti Juho Rautio ja SM-seiska vuodelta 2005, Tomi Uimonen. Sijat olivat neljäs ja kuudes.

Enää ei ole KESÄä jäljellä, mutta ei syytä huoleen. Akateemiset kiekkoilijat jatkavat AKTI-liigassa 31.8. alkaen ja Stadin LÄTKÄLIIGAan ovat kaikki tervetulleita. Erälaukko ja Haverinen pyöräyttävät meiningit käyntiin jo ensi keskiviikkona. Eksotiikkaa halajavat voivat suunnata vaikka Lohjalle, jossa Taigaliiga pyörii jo. Pelipäivä on tiistai ja hulppeat puitteet tarjoaa keskustan lähituntumassa nököttävä Harjula.

21.8.2009 klo 23.30


KESÄ tänään Cajsassa

KESÄ-liigan päätösturnaus pelataan tänään ennakkotiedoista poiketen kokoushuone Cajsassa Uuden ylioppilastalon B-rapun neljännessä kerroksessa. Kellonaika tuttu eli 18.

Tervetuloa!

21.8.2009 klo 13.20


Viimeinen KESÄ

PÖLY vie sut huviajelulle helvettiin juhlimaan kanssaan (juhlimaan kanssaan) viimeistä KESÄä! Samalla juhlittaneen myös Sevonin KESÄ-liigavoittoa, josta puuttuu enää sinetti.

KESÄ-6/39 pelataan Taiteiden yönä perjantaina 21.8. klo 18 alkaen. Pelipaikka löytyy helposti Uuden ylioppilastalon A-rapusta, mutta täysin eksakti positio ei ole vielä varmistunut.

13.8.2009 klo 23.50


KESÄ-5/38: PÖLY herkutteli kolmoisvoittoon

PÖLYn Hall of Fame -pelaaja Jouni Tikkanen vieraili KESÄssä ja sai seuraa kahdesta tulokkaasta. Sami Hellströmin nimi ja friespark ovat tuttuja kaikille lajiniiloille, mutta Tatu Kauppinen pääsi hyökkäämään puskista. Debyyttikisan kovin suoritus oli voitto ex-rankingkärki Lahtisesta.

Runkosarjan lopussa riitti ällisteltävää, kun kahdeksan ylimmän nimen jälkeen piirretyn pleijariviivan alta löytyivät Lahtinen, Rantanen, Miettinen, Mauranen ja Eronen. Hellström rimpuili viimeisenä puolivälieriin, eikä suotta. Ismo Aulaskari nujertui suoraan kahdessa pelissä.

Tikkasen virrit hämmensivät nykykiekkoilijoita, ja tuloksena olikin kunniakas kolmossija. Nykyisin harvakseltaan pelaava Jouni kipusi edellisen kerran virtuaaliselle palkintopallille AKTI-100:ssa kolme ja puoli vuotta sitten.

Turnauksen ykköseksi kohosi vankalla play off -pelillä Timo Toivonen. Toivoselle tiukinta vastusta tarjosi yllättäen pleijaripeikkonsa nujertanut Herkku Herlevi, jonka taistelo toisessa puolivälierässä ei loppunut edes päätössummeriin.

Välierässä Toivonen lähetti Hellströmin kotimatkalle. Finaalivastus Petteri Sevon vaikutti lähinnä turistilta, joka kaatuu pelkällä maltsevilla.

Sevonin kakkossija ja Lahtisen romahdus humpsauttivat KESÄ-rankingin kärkitaiston ylösalaisin. Kärkeen siirtyneelle Sevonille riittää päätöskisassa välieräpaikka varmistamaan KESÄ-liigan voiton. Huippuvireiselle Mestarille tämä lienee pelkkä muodollisuus.

4.8.2009 klo 23.20


Pöytälätkää tiistaina!

PÖLY ottaa pienen loikan kohti tuntematonta järjestämällä seuraavan KESÄ-liigan kisan tiistaina 4.8.. Paikkana on edelleen Uuden ylioppilastalon A-rappu ja pelaajien odotetaan rientävän paikalle klo 18:ksi.

Edellisestä pääkaupunkiseudulla järjestetystä kaikille avoimesta tiistaiturnauksesta tulee kuluneeksi ensi tiistaina päivää vaille vuosi. Tämän jälkeen tiistai on profiloitunut lähinnä Espoorastien ja Lohjalla operoitavan Taigaliigan päiväksi.

Vuosi sitten turnauksen voiton vei Ahti Lampi. Espoorasteilla pöytälätkääjistä parasta vauhtia on pitänyt yleensä Ismo Lahtinen, kun taas Taigaliigaa on hallinnut ylivoimaisesti Santtu Sainio. Uutistoimituksen diesologi ennustaa voittajan tulevan tästä kolmikosta, mutta tervetulleita ovat kaikki muutkin.

30.7.2009 klo 22.50


Kesäisiä tuloksia

PÖLYn pettämätön tulospalvelu (lue: Aulaskari) jauhaa vahvempana kuin koskaan! KESÄ-tulokset on julkaistu Tulokset-osiossa.

Voittajaluettelot, kymppikerhot ja muut vastaavat päivittyvät ajallaan. Odota ja näe!

23.7.2009 klo 23.10


KESÄ-4/37: Lahtinen mursi kipsin

Uusi naispelaaja PÖLYn turnauksissa on harvinaisuus, jolle on omistettava ainakin oma kappale. Anita Tuovisen avauskisa sujui vielä tulosluettelon tyvipäässä, mutta tulevaisuudessa on luvassa parempaa. Uutistoimituksen erehtymättömien analyytikkojen mukaan Anita olisi jo tämän illan pelillään ollut kevään SM-kisojen naisten sarjassa neljän parhaan joukossa.

Kesän neljännen KESÄn finaalissa kohtasivat vanhat kaverukset Juha Erälaukko ja Timo Toivonen. Erälaukko hallitsi turnausta rennolla pelillään runkosarjan alkukierroksista asti. Toivonen taas löysi parhaan pelinsä vasta pleijareissa jouduttuaan jo puolivälierässä koville jälleen hyvin pelannutta Petrus Miettistä vastaan.

Finaalin käsikirjoitus oli yksinkertainen. Toivosen kikoissa oli tehoa kuin RoPSin rankkareissa ja Erälaukko vei voiton suoraan 2-0.

Illan tyytyväisimpiin pelaajiin lukeutui kolmanneksi sijoittunut Ismo Lahtinen, joka katkaisi lähes puoli vuotta kestäneen tappioputkensa PÖLYn turnausten pleijareissa. Lahtinen esitteli puolivälierässä Janne Rantasta vastaan oman näkemyksensä monipuolisesta pelistä tehden pitkää konetta sekä etu- että takanurkkaan.

Illan tilastoerikoisesta vastasi Niko Tuolinen jäämällä kahdenneksitoista koko turnauksen maalierolla +8. Runkosarjassa Nikolla oli pisteitä saman verran kuin kahdeksantena pleijareihin kivunneella Tepsu Moisalla.

23.7.2009 klo 0.50


KESÄä taas keskiviikkona

KESÄ-liiga jatkuu vanhaan malliin ke 22.7. klo 18 Uuden ylioppilastalon A-rapussa.

Liigan kärki kolmen pelatun KESÄn jälkeen on erittäin epävirallisesti seuraava (suluissa pelattujen kisojen määrä):

 • 1. Lahtinen 82 (3)
 • 2. Sevon 78 (2)
 • 3. Mauranen 71 (3)
 • 4. Sainio 58 (2)
 • 5. Lampi 50 (1)
 • 5. Erälaukko 50 (1)

17.7.2009 klo 23.50


Science fiction -pölyläiset jylläsivät

Euroopan suurimmaksi mainostettu science fiction -, fantasia ja muu hörhöily -tapahtuma Finncon järjestettiin viime viikonloppuna Kaapelitehtaalla. Häppeningin yhteydessä kilvoitellussa pöytälätkäturnauksessa tieteissatuihin ja keijukaisiin hurahtanut pölyläiskolmikko pääsi esittelemään muuhun osallistujajoukkoon nähden ylivertaisia taitojaan.

Turnauksen finaalissa Esa Heilimö voitti Pasi Vihisen. (Kyllä. Esakin voittaa joskus.) Aiemmin välierässä PÖLYn takavuosien tähti(?) Vesa Virri hävisi Pasille.

17.7.2009 klo 23.30


KESÄ-3/36: PÖLYlle avausvoitto

PÖLY on toisinaan ripeä käänteissään. KESÄ-kisa pistettiin pystyyn tällä kertaa niin kiireisellä aikataululla, että pelaamaan ehtivät vain nopeimmat.

Tämä ei kuitenkaan häirinnyt Pultti Amigosin hämäläiskaksikkoa Lari Metsälä - Petrus Miettinen, joka pelasi komean debyyttiKESÄn. Avauskierroksen keskinäisellä nolla-nollalla varmistettiin pääsy tilastoihin ja molempien vahva peli vei lopulta pleijareihin asti.

Ensimmäisen tunnin jälkeen runkosarjaa johti Mauranen ennen toisena vaaninutta Heilimöä. Kierrosluvun kasvaessa palattiin totutumpaan järjestykseen Rantasen noustessa alkusarjan ykköseksi.

Pleijareissa KESÄn 2009 ensimmäinen pölyläisvoitto varmistui varhain, kun välieriin saatiin parit Rantanen-Happo ja Mauranen-Sevon. Housujen pudottua Rantanen pääsi unelmafinaaliinsa Sevonia vastaan, mutta Mestari ei antanut mahdollisuuksia. Sevon varmisti uransa toisen KESÄ-voiton suvereeniin tyyliin voitoin 2-1.

9.7.2009 klo 13.20


Kesäliigaa!

Pahoittelen lyhyttä varoitusaikaa, mutta KESÃ-liiga jatkuu huomenna keskiviikkona 8.7. klo 18. Pelipaikka sama kuin viime kerralla eli Alina-salin aula.

Seuraavaan eli kahden viikon päästä pelattavaan kesäliigaan voi ottaa kantaa gallupilla osoitteessa
http://www.doodle.com/mzck25ytnvdzfbkb

Diktaattori

7.7.2009 klo 16.08


KESÄ-2/35: Tournament of the Year

Puoli tiuta pelaajaa jatkoi KESÄä kirjaimellisesti ääninauhan tahdittamina. Paikka oli taas uusi, kuten osa pelaajistakin avauskisaan verrattuna.

Santtu "The Real Thing" Sainion, Juha "Epic" Erälaukon, Ismo "From out of Nowhere" Lahtisen ja Lassi "We Care a Lot" Kostamon muodostama nelikko karkasi heti alusta omille teilleen ja miehitti pleijaripaikat mainitussa järjestyksessä. Turnauksen neljännen ja viidennen välinen tasoero oli huikea, vaikka Angi "Kindergarten" Mauranen kukistikin ylimmässä sijoituspelissä Niko "Crack Hitler" Tuomisen peräti 8-1.

Välierissä hämmästyttävästi peruskikkaa takonut Lahtinen piti Erälaukkoa ahtaalla, kun samaan aikaan toisella paikkakunnalla voimallisen paluun tehnyt Kostaja kiusasi Sainiota. Suosikit, Sainio ja Erälaukko, jatkoivat kuitenkin voitoin 2-1 finaaliin.

Finaali se vasta tiukka olikin. Turnauksen ainoa maajoukkuemies Erälaukko onnistui kuitenkin säilyttämään kunniansa kukistaen Sainion voitoin 2-1. King for a Day... King for a Lifetime.

25.6.2009 klo 0.20


Ke kuten KESÄ-liiga 24.6.

Avoin KESÄ-liiga jatkuu keskiviikkona 24.6. klo 18 Uuden ylioppilastalon A-rapussa.

Pelipaikka on vaihtunut KESÄn avauksesta paria kerrosta alemmas - nyt siis heikompikuntoisilla on vähemmän portaita kontattavana. Perille löytänee vanhaan tapaan kulkemalla kohti peleistä ja Diktaattorista lähteviä ääniä.

19.6.2009 klo 1.20


Oulun tuplakisan raportti

Palautamme juhannuksen kunniaksi kesäisiin mieliin viime kauden huippuhetkiä ja julkaisemme Angin tiukan raportin Oulun kisaviikonlopusta.

Oulussa, Pohjanmaan lätkäpajassa numero yksi, pelattiin 18.-19.4. varsin paljon pöytäjääkiekkoa. Kauden viimeisen ranking-turnauksen lisäksi käsillä kun oli Suomen Cupin, joukkue-SM:n ja sentteriskaban hetket. Vaikka Talpelan Taigan karavaanista tarjoutuikin kyyti, päätin viime tingassa valita kulkupelikseni saman junan johon PÖLYn joukkueen muutkin edustajat - herrat Aulaskari ja Toivonen - sekä ilahduttava matkaseuralainen Mika Myllykangas kunnialla selviytyivät.

Yöjunayötä seuraavana aamuna Oulun asemalla alkoi näkyä enemmänkin tuttuja naamoja, ja kun lopulta löytyi hotelli joka suostui tarjoamaan matkamiehille aamiaista valuuttaa vastaan, oli koossa jo aika liuta lätkänlätkijöitä. Tankkaus ranking-kisaa varten olikin tarpeen, sillä vaikka erinäiset syyt estivät joitakin paikalle odotettuja huippunimiä saapumasta, oli turnauksen taso varsin kova.

Alkulohkoista finaalisarjaan etenivät PÖLYläisistä Ismon ja Stiben lisäksi Jari Eskelinen ja sikäli kun häntä jäsenenä voidaan pitää, myös Kristian Iso-Tryykäri. Divariin numero yksi selviytyi allekirjoittanut, ja kakkosessa PÖLYä edusti lähinnä Jani Herlevi, joka ei tosin myöskään ole kirjoitushetkellä ihan täysivaltainen jäsen.

Jatkoväännöt toivat finaalisarjalaisille näkökulmasta riippuen kunnioitettavat tai karvaat sijat 9 (Toivonen) ja 10 (Aulaskari), ja Eskelinen sai tällä kertaa tyytyä 16. sijaan. Itse poimin parhaan sijoitukseni tähän mennessä, divarin kolmannen eli turnauksen 19. paikan. Jee!

Vietettyäni yön kolmen taigalaisen iki-ilahduttavassa seurassa salaisessa piilopirtissä, jonka välittömässä läheisyydessä herrat Herlevi ja Sainio kävivät hyytävällä uintireissulla, odottivat kisapaikalla jo uudet haasteet. Ensin pelattiin Suomen Cup, jossa kaikki PÖLYläiset selvisivät helposti toiselle kierrokselle ensimmäisen koostuttua ainoastaan yhdestä ottelusta. Oma taipaleeni katkesikin siihen, sillä vastaan asettui heti ranking-kisan kakkonen Konsta Jukka, jolle hävisin niukasti 2-1. Muiden PÖLYläisten cup-sijoitukset ovat paksun hämärän peitossa.

Joukkue-SM oli ensimmäinen joukkuekisani jossa joukkueeseen kuuluu yli kaksi pelaajaa (tällä kertaa kolme: Aulaskari, Mauranen ja Toivonen), ja ensikertalaisuuteni huomioonottaen se sujuikin varsin hyvin. Hyviä vääntöjä nähtiin, joskin nähtiin keskinkertaisiakin (ainakin minä näin kun omaa peliäni katselin), ja PÖLY V selvisikin 11 joukkueesta kahdeksan play-offeihin kristallinkirkkaasti (runkosarjan sijoituksella 7). Muista joukkueista mainittakoon erityisesti Pultti Amigosin kaksoisedustus (junioreilla oma jenginsä) ja Mestarit Areenalla, johon kuului ilmeisesti hyvinkin yllättäviä konkareita.

Lounastauon jälkeen jatkettiin sentteriskaballa ennen play-offeja, ja itsehän tipahdin "Herkku" Herleviä vastaan jo ensimmäisellä kierroksella pelaamalla hämmentyneen paperin hänen saksiaan peittoamaan, kun varsinainen sentteröinti ei tuottanut tulosta. Joukkuekisan jatko meni tiukille, kun jonkin aikaa pysyimme oululaisen puolivälierävastuksemme Team Black Horsen vauhdissa mukana, mutta romahdus tapahtui kuin tapahtuikin lopulta ja saimme päättää kisan osaltamme siihen.

Niin kisat kuin matkakin olivat kaikkiaan riemullinen kokemus, ja toivon että ensi vuonna PÖLYltä lähtee joukkuekisaan suurempi delegaatio, missä määränpää nyt sitten liekään.

Angi

19.6.2009 klo 1.00


MM-Budapest: Naisille hopeaa, veteraaneille ei

Netta nousi PÖLYn maajoukkueparin dominoivaksi osapuoleksi MM-kisoissa Unkarissa. Naisten alkusarjassa tasainen viisikko taisteli sijoista ylivoimaisen Minerva Martiskaisen takana. Netta jäi joukossa hännille hukattuaan tukun tasapelipisteitä huonommin sijoittuneille.

Puolivälierässä Maria Jalbatseva tyrmäsi Netan 4-0. Jalbatseva jatkoi päätyyn asti voittaen MM-kultaa. Minervalle pronssia, Netta kuudes ja Tarja Lindberg 7:s.

Joukkueissa Suomen naiset ottivat maukkaasti hopean. Venäjä oli odotettuakin ylivoimaisempi, mutta muut joukkueet jäivät odotettuakin selkeämmin taakse. MM-mitali on PÖLYn ensimmäinen ja Netan kolmas.

Jari Eskelinen selviytyi helposti veteraanien 18 parhaan finaalisarjaan, mutta pleijaripaikka jäi etäälle. Sijoitus parhaana suomalaisena 15:s. Joukkuekisassa Suomi-papat jäivät katastrofaalisesti viimeisiksi eli 10:nneksi hävittyään jopa sijoitusottelun Unkarille.

Roni Nuttunen voitti avoimen sarjan maailmanmestaruuden toisen kerran peräkkäin Ahti Lammen ottaessa pronssia. Vanhoista PÖLYn mestareista Magnum Ahlberg sijoittui mahtavasti 10:nneksi ja Kurko Regula hillitymmin 85:nneksi. Paikallistähdistä Mika Myllykangas oli 25:s ja Juha Erälaukko 52:nen.

Myös avoimen joukkuekisa meni pahasti penkin alle Suomen jäädessä ilmeisesti 5:nneksi (järjestäjien tuloslistan mukaan 9:nneksi). Suomen toisen kultamitalin otti Ahti junnusarjasta.

Tarkempaa tarinaa kisoista saadaan toivottavasti PÖLYn edustajiston kotiutuessa.

» tulokset

15.6.2009 klo 16.00, korjattu 15.6.2009 klo 16.20


Netta ja Jartsa Unkarissa

Pöytäjääkiekon silmäätekevät kokoontuvat viikonloppuna Jukolan viestiin Mikkeliin MM-kisoihin Budapestiin. PÖLYä edustavat Netta Jousi ja Jari Eskelinen tavoittelevat mitaleita naisten ja veteraanien joukkuekisoissa. Henkilökohtaisella puolella kärki lienee liian kova.

Netta lähti neljänsiin MM-kisoihinsa. Viime vuoden EM-kilpailuissa kunto loppui kesken, joten tällä kertaa turnauskestävyyttä on haettu muualtakin kuin Kallion baareista. Valmistautumiseen ei ole kuulunut varsinaista lajiharjoittelua, mutta tämä ei ole haitannut ennenkään. Netta on sijoitettu henkilökohtaisessa sarjassa ennakkoon seitsemänneksi. Joukkueissa todennäköisin lopputulos on hopea Venäjän voittaessa.

Jarille MM:t ovat toiset. Kenraaliharjoitus KESÄ-liigassa sujui kehnosti, mutta onneksi totuus Jartsan kunnosta on aivan toinen. Jarin herkkä investointitekniikka ei toiminut PÖLYn vanhoilla peleillä, mutta Unkarissa tilanne korjaantuu. Vastustajat kaatuvat huippuunsa hiotuilla senttereillä. Eskelinen on sijoitettu veteraaneissa parhaana suomalaisena yhdeksänneksi. Joukkuekisassa veteraaneja vahvistaa Janne Kokko, mutta mitali on silti tiukassa Ruotsin, Venäjän, Tshekin ja mahdollisesti jopa Latvian puristuksessa.

Turnauksen järjestelyorganisaatiossa huseeraa vanha PÖLYn mestari Kurko Regula. Järjestäjät ovat lupailleet kisoista myös live-seurantaa.

» Tablehockey World Championship

12.6.2009 klo 0.00


KESÄ-1/34: Maailmanmestari lämmitteli KESÄssä?

Sevon kiekkoili viidenneksi päävastustajat vanavedessään, mutta 'maailmanmestarilla' viitataan nyt Ahti Lampeen. Tuimasti pelannut Lampi voitti runkosarjan ylivoimaisesti, eikä pysäyttäjää löytynyt pleijareissakaan. Poikkeuksellisesti kerrasta poikki -systeemillä pelatussa finaalissa nöyrtyi Magnus Ahlberg.

KESÄn avaus oli tasokas. 17 pelaajan joukossa tahkosi viisi MM-Budapestiin viikonloppuna matkaavaa pelaajaa. Avoimen sarjan maajoukkuekolmikon rintamaan kiilasi Aulaskari, joka sijoittui runkosarjassa toiseksi. Välierässä Ahlberg oli kuitenkin parempi.

PÖLYn oma maajoukkueveteraani Jari Eskelinen ei saanut tuntumaa peleihin ja hiipui sijalle 12. Sarjan tyvipäähän saatiin varsinainen tilastokummajainen, kun Pultti Amigosin huippulupaus Timberolli Roivas jäi viimeiseksi, vaikka pisteitä kertyi kahdeksan. Perinteisesti alisuorittanut Mauranen onnistui hankkimaan samalla pistemäärällä neljä pykälää korkeamman loppusijan.

11.6.2009 klo 0.50


Pitkä kuuma KESÄ-liiga

MM-kisat lähenee ja Suomen rankingkauden alkuun on enää kolmisen kuukautta. Harjoittelua kaipaa moni taituri, mutta mikä neuvoksi, kun Suomen suurin, kaunein ja vaatimattomin paikallisliiga Malmilla vetäytyi kesätauolle?

Onneksi PÖLYn avoin KESÄ-liiga tulee taas! Kaikki MM-kisatreenaajista vasta-alkajiin ovat tervetulleita KESÄ-kauden avaukseen Uudelle ylioppilastalolle keskiviikkona 10.6. klo 18. Pelipaikkana on aiemmista kesistä poiketen Mannerheim-sali A-rapun viidennessä kerroksessa. Osallistumismaksu on huokeat 2 euroa, eikä ensikertalaisilta peritä sitäkään.

3.5.2009 klo 1.00


Erätauko ratkaisi Stadin mestaruuden

STADIN LÄTKÄLIIGAN kärkisijat ratkottiin keskiviikkoiltana GRANDE FINAALEISSA. Pölyläisistä parhaiten menestyi odotetusti Ismo Aulaskari, joka ylsi finaaliin asti häviämään Juha Erälaukolle. Lauri Happo, Ismo Lahtinen, Angi Mauranen ja Netta hävisivät sarjansa pulivälierissä.

Parasta viihdettä yleisölle tarjosi tietysti Petteri Sevon, joka venytti DIVARI PLAYOFFSIEN finaalin ratkaisun seitsemännen pelin viime sekunneille. Hyvän vastuksen tarjonnut Tom Hägg joutui lopulta taipumaan.

Turnauksen jälkeen sitkeimmät pääsivät kuulemaan kiihkeästi odotettua Korson karaokekuninkaan esiintymistä. Laulelosta ollaan tiettävästi julkaisemassa bootleg-äänitettä Mestari areenalla - tunnelmointia Tikkurilan yössä.

28.5.2009 klo 21.30


Berlin Open: Stibe teurasti Mursun

PÖLYn Timo Toivonen sijoittui epävirallisesti mutta komeasti kuudenneksi maailmanliigan Saksan osakilpailussa Berlin Openissa. Toivonen sai nopeasti haihtuvaa liuotinta ja ärsytystä lievittäviä aromaattisia kemikaaleja SLH-haavoihinsa pudottamalla Ismo Aulaskarin neljännesvälierässä voitoin 4-3.

Puolivälierässä Stibe hävisi Tshekin Ladislav Tmejlle kuumien vaiheiden jälkeen 4-2. PÖLYn kolmantena edustajana matkassa oli Lauri Eronen, joka hänkin kiekkoili pleijareissa. Lauri hävisi ilmeisesti kokemattomuuttaan neljännesvälierän Mika Myllykankaalle, joka sijoittui turnauksessa kolmanneksi.

Tarkempi raportti on toivottavasti tulossa myöhemmin.

» tulokset

17.5.2009 klo 18.30, päivitetty 22.5.2009 klo 21.50


SLH: Aulaskarilla poikia kuin Jukolassa

Toivosen paluu SLH-eläkkeeltä motivoi Aulaskarin jahtaamaan seitsemättä titteliään. Huipennus huipentuikin unelmafinaaliin, jossa Ismo kaatoi Stiben voitoin 4-3. Kaksi ensimmäistä peliä voittanut Toivonen sai sarjan katkolle jo kuudennen pelin jatkoajalla. Sarja sai kuitenkin stibemäisen lopun Timon jouduttua myrtymään seitsemännessä pelissä maalein 4-2.

- Finaali oli tosi kieroa prosenttipeliä, muuten oli kentällä hauskaa, luonnehti Aulaskari. Kahden ensimmäisen finaalipelin tappioihinsa Ismo näki ainakin osasyyn taktiikassa: - Kokeilin kai pelata kuten välierässä Happoa vastaan.

SLH:n ensimmäiset kierrokset sujuivat hyvin ennakoidusti. Isojen turnausten mieheksi noussut Mauranen tarjosi illan toiseksi tyylikkäimmän esityksen pudottamalla konkari-Heinosen säälisarjassa suoraan 4-0. Puolivälierässä Angi sai pidettyä sarjan tasaisena Aulaskaria vastaan, mutta karsiutui voitoin 4-2.

Illan tyylikkäin oli ensi sijassa ulkoisella olemuksellaan hurmannut Happo, jolla toki sujui pelikin. Eronen kaatui puolivälierässä seitsemännen pelin jatkoajalla. Aulaskari koitui myös Hapon kohtaloksi, kun välierässä tuli takkiin 4-1.

Kevään loppujärjestys:

 • 1. Ismo Aulaskari
 • 2. Timo Toivonen
 • 3. Janne Rantanen
 • 4. Lauri Happo
 • 5. Lauri Eronen
 • 6. Ismo Lahtinen
 • 7. Niko Tuominen
 • 8. Angi Mauranen
 • 9. Jussi Heinonen
 • 10. Netta Jousi

Petteri Sevon luovutti SLH:n.

Osanottajamäärältään pieneksi jääneen nelinpeliturnauksen voittivat taas kerran Lällärilämärin mainiot veijarit. Onnittelut kevätkauden menestyjille!

3.5.2009 klo 10.00, päivitetty 3.5.2009 klo 10.20


SLH lauantaina - luopuuko Mestari pokaalista?

Kevään Suuri Loppuhuipennus pelataan ensi lauantaina 2.5. rankingin kymmenen parhaan paikalle könyävän pelaajan kesken. Alle neljä kisaa pelanneita ei kuitenkaan päästetä tikkuihin käsiksi.

Kevätkautta on leimannut tasaisuus, tarkemmin ilmaisten tasaisuus Aulaskarin takana. SLH:ssa Ismon mestaruutta pystynee uhkaamaan vain kaksi miestä, mikäli rankingykkönen edes vaivautuu pelaamaan.

Alla ruoditaan rankingin mukaisessa järjestyksessä kunkin vähintään neljä AKTIa pelanneen otteita ja samalla analysoidaan menestysmahdollisuuksia SLH:ssa.

1. Ismo Aulaskari

Aulaskari olisi halutessaan voittanut rankingin maksimipistein. Nyt viidestä AKTIsta oli tuloksena neljä voittoa ja yksi finaalitappio Toivoselle. Ylivoiman turvin on ollut varaa jopa tyylittelyyn: murhaavaa tehokkuutta ja hurmaavaa taituruutta.

Ismon pelaamisesta voinee olla varma vasta SLH:n alussa. Pelaaminen ei kiinnostane, mikäli Toivonen ja/tai Sevon ovat/on poissa. Mikäli koko rankingin top-8 pelaa, on puolivälierässä vastassa Heinonen. Jussi ei ole kuitenkaan tällä hetkellä lähelläkään vanhaa virettään, jolla Ismo voitaisiin kaataa. Jatkossa vastusta voi tarjota Toivonen tai Happo, kaikki muut Sevon mukaanlukien kaatuvat 4-0 tai 4-1.

Aulaskari on voittanut SLH:n kuudesti. Tuorein hävitty ottelusarja on keväältä -07, jolloin Ismo hävisi Kurko Regulalle finaalissa 4-3. Edellinen SLH-tappio nyt pelaavalle pelaajalle on syksyltä -04, jolloin Heinonen oli välierässä parempi voitoin 4-2.

2. Timo Toivonen

Stiben AKTI-otteet ovat olleet vaihtelevia. Kaksi turnausvoittoa nostivat sijoituksen "omalle paikalleen" toiseksi. Aulaskarin kaataminen finaalissa ja Oulun menestys kielivät kunnon olevan kohdallaan, mutta toisaalta tuoreessa muistissa on kaksi putoamista Erosta vastaan.

Toivosen SLH-menestystä on vaikea arvioida. Kaiken osuessa kohdalleen mestaruuskin on hyvin mahdollinen, mutta todennäköisemmin tie nousee pystyyn jo ennen finaalia. Sevon ja Rantanen pystyvät onnistuessaan pudottamaan Stiben, mutta vielä kovemman haasteen tarjoavat Eronen ja Lahtinen.

Eläkeläis-Timon takataskussa pullottaa kolme SLH-mestaruutta. Tuorein niistä on syksyltä -07, jonka jälkeen Timo ei ole pelannut SLH:ssa.

3. Petteri Sevon

Hallitsevana mestarina Mestari on ajoittanut kuntonsa loppukauteen. Kauden avausvoitto tuli viimeisessä AKTIssa. Alkukauden selkeänä ongelmana oli heikko runkosarjapelaaminen, joka tuotti liian kovan vastuksen viimeistään välierään.

Sevon on ilmoittanut luovuttavansa SLH:n varsin todennäköisesti. Pelatessaan taistelisi vahvasti finaalipaikasta, mutta ei pysty haastamaan Aulaskaria. Toivosta vastaan taisto olisi tiukkaa, muita vastaan Petteri on selkeä suosikki.

Ennen syksyn mestaruuttaan Sevon hävisi SLH-finaalin kahdesti peräkkäin: Aulaskarille viime keväänä ja Toivoselle syksyllä -07.

4. Janne Rantanen

Janne nousi rankingin neljänneksi kuin varkain vaisun alkukauden jälkeen. Kolmanneksi viimeisen AKTIn voitto sai jatkoa kahdella välieräpaikalla.

Vuorten valloitus on ollut Rantaselle aina hankalaa ja nyt vaikeuksia tulee heti puolivälierässä. Rantsun rankingsijalla vastus on kovaa heti alusta alkean poissaoloista riippumatta. Janne on kuitenkin huippuvireessään lähes pysäyttämätön eli pysäyttämätön muille paitsi Aulaskarille.

Yllätysmestaruus syksyltä -06 on saanut jatkoa kahdella SLH-välierällä, joissa molemmissa Sevon on katkaissut ""J.R."":n etenemisen.

5. Lauri Happo

Happo pelasi tasaisesti pleijareihin läpi kevään, mutta useammin kuin joka toisella kerralla Housu putosi jo puolivälierässä. Sai kunnian hävitä myös puolivälierän Tuomiselle Diktaattorin ottaessa ensimmäisen AKTI-voittonsa.

Viimeistään turnausvoitto Stadin LÄTKÄLIIGAssa osoitti, että mahdollisuuksia on mihin asti tahansa. Ei pelkää edes Aulaskaria. Joutuu kuitenkin Rantasen tavoin heti alussa lujille, eikä ole kovin selkeä suosikki ketään mahdollista vastustajaa vastaan.

Uran ensimmäinen SLH viime syksynä päättyi välierässä yllätystappioon Mauraselle.

6. Lauri Eronen

9.-8.-5.-4.-2.. Erosen kausi käynnistyi vaisusti, mutta suoritukset nousivat varmasti finaalitasolle. Vain voitto jäi puuttumaan.

Sevonin spekuloitu poissaolo tuottaisi avauskierrokselle mielenkiintoisen parin: Happo-Eronen. Aiemmin Laurien kamppailut ovat olleet selkeästi Erosen heiniä, mutta viime aikoina puntit ovat tasoittuneet. Tasaisia tulevat olemaan myös Erosen muut mahdolliset sarjat. Mestaruudenkaan esteenä ei ole kuin Aulaskari, vaikka Lauri onkin selkeä altavastaaja myös paikallistaistossa Sevonia vastaan.

Erosen SLH-huippuhetkeä pitää etsiä kaukaa syksyltä -05, jolloin "Hiekkakenttien Higuita" eteni finaaliin asti huikean taistelun jälkeen. Tämän jälkeen olikin pitkään vaisumpaa, sillä seuraava välieräpaikkakin tuli vasta viime syksynä.

7. Ismo Lahtinen

Kolmen ensimmäisen AKTIn jälkeen rankingkärjessä porskuttaneelle Lahtiselle kävi neljännessä turnauksessa jotain, joka muutti koko loppukauden. Helmikuun 9. päivän jälkeen Lahtinen ei ole voittanut AKTIssa yhtään pleijarisarjaa hyvistä runkosarjasijoista huolimatta.

Ismon takaraivossa kummittelee vanhat SLH-tappiot ja viime aikojen epäonniset play off -sarjat. Lähtökohta on siis vaikea. Pelillisesti pystyy haastamaan miltei kenet tahansa, Aulaskarin tai Sevonin pudottaminen olisi kuitenkin jättisuuri yllätys.

Lahtisen SLH-onnistumiset on kerrattu nopeasti. Seitsemästä SLH:sta on saldona kaksi voitettua sarjaa. Viime syksynä Mauranen oli liian kova puolivälierässä, vuosi sitten Tuominen.

8. Jussi Hienonen

Heinonen on pelannut paluukaudellaan säästeliäästi, mutta tasaisen hyvin. Viidestä AKTIsta neljä välieräpaikkaa.

JiiHoon yllätyksellisyys on toki muistissa, mutta tällä kertaa pelirutiinin puute estänee mainetekojen uusimisen. Joutunee aloittamaan säälipleijareista ja niistäkin selviytyminen on kovan työn takana.

Heinosen mestaruus syksyltä -04 on SLH-historian suurimpia pommeja. Myöhempinä vuosina on kuitenkin tullut selväksi, ettei se ollut sattumaa. SLH-finaaleja on mestaruuden jälkeen kertynyt kolme lisää.

9. Niko Tuominen

Diktaattori löytyi tuloslistalta useimmiten play off -viivan pimeämmältä puolen. Yhtenä tammikuisena iltana kuitenkin kaikki natsasi, ja Niko jatsasi AKTI-voittoon.

Niko on vahva ehdokas säälipleijarisarjan voittajaksi, ellei käy niin, ettei kukaan luovuta. Tällöin Heinonen pääsee hakemaan kostoa katkeralle putoamiselleen Tuomisen voitto-AKTIssa. Vaikeuksia tuottaisi myös Mauranen, joka on kuitenkin erittäin epätodennäköinen vastus. Netan selättäminen onnistuu Nikolta helpommin. Ei asiaa välieriin.

Nikon SLH-ansioista on tuoreimpana muistissa Lahtisen kukistuminen vuoden takaa. Tämä onkin ainoa kerta, kun Diktaattori on ollut SLH:ssa neljän parhaan joukossa. Eri asia sitten on, voiko Lahtisen kaatamista SLH:ssa pitää juuri minään saavutuksena.

10. Netta Jousi

Rankingkisojen perusteella Netalta voisi odottaa selvästi parempaa AKTI-menestystä, mutta paikalliskisoissa viihtyminen on ollut menestystä tärkeämpää. Suora SLH-paikkakin varmistui vasta viimeisessä turnauksessa.

Potentiaalisista säälipleijarivastustajista Tuominen on vaikein. Lahtista vastaan Jousella on henkinen yliote, tosin entistä pienempi, ja Mauranen kaatuu omaan hölmöilyynsä. Ei jatka puolivälieristä eteenpäin, ellei onnistu saamaan jotenkin merkillisesti Sevonia vastaansa. Tällöin kaikki on mahdollista.

Netta on pelannut SLH:ssa aiemmin kolmesti ja hävinnyt joka kerta puolivälierässä voitoin 4-1.

11. Angi Mauranen

Angin monipuolinen peli on alkanut tuottaa tulosta isommilla areenoilla, mutta AKTI-liigassa on vielä vaikeaa. Alavireisen kauden ainoa korkea sävel kajahti heikkotasoisessa AKTI-162:ssa, jossa Angi oli toinen.

Mauraselta vaaditaan pientä yllätystä jo säälipleijareissa, mikäli hän edes sinne asti pääsee. SLH-paikkaan vaaditaan yksi luovutus korkeammilta sijoilta. Netan pudottaminen olisi suurempi yllätys kuin jonkun muun. Mahdollisilla jatkokierroksilla A. Tuuri voi tehdä mitä tahansa.

Angi on pelannut SLH:ssa vasta kahdesti, mutta esitykset ovat olleet vakuuttavia. Syksyllä -07 Angi hävisi säälipleijarissa suursuosikki Eroselle niukasti 4-3. Viime syksyn finaalipaikka sai lajiniilot hämmennyksen valtaan, mistä tuskin on toivuttu vieläkään.

13. Aku Haapalinna

Akun kevään rooliksi jäi olla "paras huonoista". Play off -paikka ei auennut kevään aikana kertaakaan.

Haapalinna odottaa kädet ristissä kahden pelaajan luovutusta päästäkseen pelaamaan. Pelipaikan auetessa pääsee suorittamaan paineetta, sillä kukaan ei odota mitään. Pöytälätkän ulkopuolinen elämä on ollut viime aikoina suuressa roolissa, mikä voi tuoda ratkaisevaa lisärentoutta peliin.

Haapalinnalla ei ole kokemusta pelaajana aiemmista huipennuksista.

14. Esa Heilimö

Esa vajosi kevään aikana rankingin tyvipäähän kokemattomampien pelaajien joukkoon, eikä oikein pärjännyt heillekään. Tuoreimmille lajin seuraajille kerrottakoon, että tämäkin mies on pelannut AKTI-finaalissa ja voittanut kansallisen rankingkisan ykkösdivarin.

Heilimön pelioikeus SLH:ssa on kolmen luovutuksen takana. Kokonaisuuden kannalta tällä ei ole kuitenkaan merkitystä, sillä Esan on vaikea kuvitella pudottavan jatkosta ketään muuta kuin Akua, tuskin häntäkään.

Neljästi SLH:ssa pelannut Esa ei ole voittanut yhtään ottelusarjaa.

15. Rate Staboulis

Rate maksoi alkukaudella vielä tietullia päästäkseen valtatielle kohti AKTI-huippua. Rankingissa viimeinen, vaikka onkin jättämässä muun pohjasakan alapuolelleen ainakin teknisessä osaamisessa.

Staboulis olisi hauska nähdä tositoimissa myös SLH:ssa, mutta valitettavasti tämä skenaario on hyvin epätodennäköinen. Rate pystyisi jo nykyisellään haastamaan tiukasti kenet tahansa säälipleijaripelaajan.

Syksyllä uransa aloittanut Staboulis ei ole vielä ehtinyt pelaamaan SLH:ssa.

28.4.2009 klo 22.30


AKTI-9/166: Marsalkka Sevon

Mannerheim-sali sai kunnian isännöidä kevätkauden viimeistä AKTIa. Turnauksen alussa jännitettiin vielä viimeisten SLH-paikkojen jakoa ja rankingin muita loppusijoja Aulaskarin takana. Samalla jännitettiin merkillisen kolmekymppisten putken kestoa: syksyn kolme viimeistä AKTIa voitti vuonna -79 syntynyt pelaaja ja sama tahti oli jatkunut koko kevään!

Metsänraikas Netta Jousi aiheutti itselleen enemmänkin jännitystä saapumalla paikalle vasta neljännelle kierrokselle. Luovutusten jälkeen oli vielä varaa aloittaa nihkeästi ja paikka kuuden pleijareissa aukesi silti. Pirkka Weijo oli paikalla ajoissa ja varmisti näin kevään rookie-sarjan voiton. Muita kelvollisia tulokkaita kun ei kevään aikana näkynyt.

Pleijareissa Netta olikin ainoa, joka pystyi edes jotenkin jarruttamaan Mestari Sevonin kiitoa. Runkosarja oli Petterille kuin nyrkkeilymatsia edeltävä punnitus, joka oikeuttaa itse otteluun. Ensimmäiset erät Nettaa vastaan olivat vielä tunnustelua, mutta yhteensä 25 maalia kahdessa välierä- ja kahdessa finaalipelissä nostivat Sevonin voittoon kaikin tuomariäänin.

Kevään rankingin tulokset ovat valmiina. SLH-spekulointeihin palataan myöhemmin.

21.4.2009 klo 23.30, korjattu 22.4.2009 klo 0.20Angi Mauranen ja Ismo Aulaskari Oulun rankingturnauksen alkusarjassa.

Superviikonloppu: PÖLYlle yksi maajoukkuepaikka lisää!

Jo aiemmin maajoukkuepaikkansa varmistaneet Netta Jousi ja Jari Eskelinen eivät ole enää kaksin. Tässä Oulun ranking- ja SM-viikonlopun sähkeet.

 • Toivonen sijoittui parhaana pölyläisenä yhdeksänneksi. 6-3-5-sarja ei riittänyt pleijareihin.
 • Aulaskari päätti tasaisen rankingkautensa kymmenenteen sijaan. MM-rankingissä sijoitukseksi jäi 12.
 • Eskelinen jatkoi pölyisiä perinteitä ottamalla finaalisarjan jumbosijan (15.). Veteraaneissa Jartsa oli ykkönen.
 • Mauranen pelasi odotetusti uransa tähän asti parhaan turnauksen ja oli ykkösdivarissa kolmas (19.).
 • Stadin LÄTKÄLIIGAn reipas nokkamies Juha Erälaukko sinetöi MM-kisalippunsa viidennellä sijallaan.
 • PÖLY (Stobe, Ismo, Angi) sijoittui joukkuekisassa 7:nneksi.
 • Tuominen sijoittui urheilutiedon SM-kilvassa jaetulle 9. sijalle (nuorten sarjan 2.) ja saavutti samassa yhteydessä käydyssä maaottelukatsastuksessa paikan joukkueeseen.

19.4.2009 klo 22.40, korjattu 22.4.2009 klo 0.20


Happo voitti LÄTKÄLIIGAssa!

PÖLYn oma Lauri Happo voitti tänään Malmilla pelatun STADIN LÄTKÄLIIGAn kovatasoisen turnauksen, jossa oli mukana lajin huippuja Mylläristä Erälaukkoon ja Sainiosta Sevoniin.

Housu-Lauri kampesi pleijareissa sivuun seurakaverinsa Netan ja Aulaskarin. Viidestä pelistä kolmessa Lauri selvisi voittajaksi yhden maalin turvin. Finaalissa kylmähermoinen Happo voitti lohjalaisnousukas Santtu Sainion pelein 2-1. Finaalisarjassa kaikki pelit päättyivät yhden maalin erolla.

Hapon voitto oli PÖLYn kolmas LÄTKÄLIIGAssa. Aulaskari on voittanut aiemmin kahdesti, mutta tätä ei ole liioin hehkutettu, sillä Ismo napsii voittoja tasaiseen tahtiin siellä, täällä ja tuolla.

15.4.2009 klo 22.40, korjattu 17.4.2009 klo 22.40


Muutto-AKTI-8/165: Aulaskari varmisti rankingvoiton

Yksi ilta kaiken muuttaa voi. Jopa PÖLYn kaapin toiselle puolen Uutta.

Muuttotalkoitten jälkeisenä pelipaikkana palveli vielä vanha ja tuttu Cajsa. Sama määritelmä sopii myös turnauksen voittaneeseen Toivoseen, joka päihitti Aulaskarin finaalissa pelein 2-1. Vaisuhkon runkosarjan jälkeen Stibe joutui suistamaan tieltään myös Sevonin ja Hapon ennen finaalimenestystään.

Finaalipaikka riitti Aulaskarille kevään rankingin ykkössijan varmistamiseen. Rankingin taaemmilla sijoilla on tasaisempaa kuin Sampsa Räsäsen kotikonnuilla, ja spekulaatioita viimeisistä SLH-paikoista on mahdotonta tehdä. Saamaton hallitus ei ole saattanut julkisuuteen tietoa kevään huipennukseen kelpuutettavien pelaajien lukumäärästä.

6.4.2009 klo 22.10


PÖLY muuttaa!

PÖLY muuttaa maanantaina 6.4.2009 klo 16.30 alkaen! Lue muuttoinfo!

2.4.2009 klo 15.05


Diktaattori LÄTKÄLIIGAn välierissä

Tässä vaiheessa aprillipäivää onkin jo syytä paljastaa, että ao. uutinen oli aprillipila.

Niko tosin yllätti tänään oikeastikin sijoittumalla LÄTKÄLIIGAssa parhaana pölyläisenä neljänneksi. Diktaattori pudotti puolivälierässä tappiottoman runkosarjan pelanneen Hapon.

1.4.2009 klo 23.20


Diktaattorilla tuplavalmistujaiset!

Niko Tuominen yllätti jälleen! Viime aikoina kasvanut ihmettely Diktaattorin ajankäytöstä PÖLYn ulkopuoliseen elämään on syytä vaimentaa. Niko on kaikessa hiljaisuudessa suorittanut opintonsa valmiiksi ja hankkinut ylempää korkeakoulututkintoa todistavat paperit niin Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta kuin Teknillisen korkeakoulun maineikkaalta maanmittausosastoltakin.

Menneen talven aikana Tuominen on puurtanut valmiiksi sekä diplomityönsä että pro gradu -tutkielmansa. TKK:lla pääaineenaan fotogrammetriaa opiskelleen Diktaattorin diplomityö käsitteli aihetta Edestakaisen velodromiliikkeen reaaliaikainen 3-d-mallinnus perniöläisiltä ullakoilta löytyneillä filmikameroilla. Parhaalla mahdollisella arvosanalla palkitun gradun aiheena oli modernimpi Rinnakkaislaskennan hyödyntäminen Facebook-profiilien ja Internetin eri treffisivustojen ilmoitusten linkittämisessä toisiinsa.

Molempia valmistujaisia vietetään tänään 1.4. Malmin VPK-talolla klo 17.50 alkaen STADIN LÄTKÄLIIGAN turnauksen yhteydessä.

Uutistoimitus onnittelee Nikoa saavutusten johdosta!

1.4.2009 klo 7.50


Naantali: Happo vedossa, divarivoitot PÖLYlle

Kevään toiseksi viimeinen rankingkisa miteltiin pyryisenä lauantaina Naantalissa. PÖLYn vaiheikas päivä päättyi vähintään kelvolliseen kokonaistulokseen.

Lyhyt ja ytimekäs naisten sarja

Tälläkin kertaa diskreetisti tarkasteltuna puolet naisten sarjan osallistujista tuli PÖLYstä. Kahden osallistujan sarja pelattiin suoraan finaalina, jossa Minerva voitti Netan armoa antamatta 4-0. Netan palkinnoksi saama askelmittari auttaa analysoimaan harjoittelun fyysistä osuutta, mikä saattaa mahdollistaa Minervan haastamisen hamassa tulevaisuudessa.

Alkulohko(i)ssa tapahtui

Ovelta katsottuna ensimmäiseen alkulohkoon jyviytyi edustava pölyläisjoukko. Aulaskari jatkoi finaalisarjaan vailla huolenhäivää, mutta viivalla oli tiukkaa. Eskelinen jätti lopulta Sevonin divariin paljolti Mestarin kohteliaisuuden takia. PÖLYn varttuneimmat pelaajat päätyivät tasapisteisiin, ja kun keskinäinen pelikin oli tasuri, jatkoi Eskelinen finaalisarjaan koko sarjan paremmalla maalierolla. Sevonin hellä luonne esti heikoimpien löylyttämisen ja vei finaalisarjapaikan.

Ykkösdivariin valikoitui myös Eronen, mutta alemman viivan alle jäi peräti kolme PÖLYn edustajaa: Heilimö, Mauranen ja... Toivonen! Stiben kohdalla ei voida edes puhua romahduksesta, sillä peli ei kulkenut missään vaiheessa huonosti, vaan se ei kulkenut ollenkaan. Mikäli uutistoimituksen historiayksikön huolelliseen harjoittelijattareen on uskominen, Stibe on jäänyt kakkosdivariin viimeksi Turun rankingkisassa syyskuussa 2002, kun Helsinki Openit 2003 ja 2004 jätetään tarkastelun ulkopuolelle.

Toisen lohkon puolella mentiin enemmän rutiinilla. Happo suoriutui finaalisarjaan kevyen irtonaisesti. Jousi ja Lahtinen löysivät itsensä ykkösdivarin puolelta, molemmat lievästi alavireisen alun jälkeen.

Aulaskari ja Happo vahvoina finaalisarjassa

Aulaskari oli tyytyväinen peliinsä, vaikka pleijaripaikka karkasi tälläkin kertaa. Ylimääräisten taukojen puute asetti kookkaamman Ismon fysiikan koetukselle. Kenties nk. Aallon-Lahtisen-linja valmistautumisessa auttaisi jaksamaan pitkät turnét. MM-rankingissä Aulaskarin kohtaloksi näyttää lankeavan 11. sija, kun Unkarin koneeseen ahdetaan 9-10 parasta. Ismo on kuitenkin onnistunut Oulussa aiemminkin, joten lopullinen tuomio julistetaan vasta kolmen viikon päästä.

Happo jatkoi lammasmaisista kommenteistaan huolimatta siitä mihin Tukholmassa ja alkusarjassa jäi. 13. sija osoitti paikan finaalisarjassa olleen vähintään ansaittu. Housu-Lauri on noussut PÖLYn kiistattomasti parhaaksi Lauriksi ja kenties lähivuosina maajoukkuepelaajaksi Aulaskarin rinnalle.

Eskelinen näytti keskinäisessä pelissä Hapolle kaapin paikan (toistaiseksi B-rapun kuudennessa kerroksessa), mutta muuten ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. 15. sija toi kuitenkin Kokon poissaollessa veteraanien kärkipisteet.

PÖLYn karaokedivarikuninkaat

Ykkösdivarin voiton vei tietysti Sevon. Petteri sai suoritukseensa kiitettävää apua Netalta, joka ryöväsi pisteet koko divarikärjeltä Sevonia lukuunottamatta. Oululaisten suurimmaksi painajaiseksi noussut Jousi jätti myös itsensä kärkitaiston taustalle menettämällä pisteitä heikommilleen.

Lahtisen ja Erosen suorituksista ei ole paljon kerrottavaa. Ei laaksoa, ei kukkulaa, eikä edes Erosen hillittyä riehua epäonnistumisen jälkeen.

Kakkosessa Toivonen pääsi parantamaan kuuden ja puolen vuoden takaista kolmossijaansa sekä toistamaan Etu-Töölön nykyisen ykköspelaajan Lahtisen tempun Naantalista kahden vuoden takaa. Voitto sarjalla monta-1-0. Angin hassut viikset keräsivät pelisuoritusta suuremman huomion, ja kun Esakin petti taas, pääsi Teuvo Moisa estämään PÖLYn kolmoisvoiton.

Sohjoinen paluu

Paluumatkalla Netta onnistui kyyditsemään pesueensa turvallisesti kotiin heikosta ajokelistä huolimatta. Tiettävästi autokunnalla oli yhtä rattoisa matka kuin kolmikolla, joka onnistui pääsemään ravintolavaunulla jatkettuun junaan. Ehkä ensi kerralla ravintolavaunu on jo avoinnakin.

Epäviralliset sijat (41 pelaajaa)

 • 1. Lampi
 • 2. Nuttunen
 • 3. Ollila
 • 11. Aulaskari
 • 13. Happo
 • 15. Eskelinen
 • 17. Sevon
 • 21. Jousi
 • 23. Lahtinen
 • 25. Eronen
 • 29. Toivonen
 • 31. Mauranen
 • 32. Heilimö

30.3.2009 klo 22.50


Pucken Cup 09

Perjantaina saavuimme tyttöystäväni kanssa aamulla puoli seitsemältä parin tunnin yöunien jälkeen Tukholmaan, josta otimme ensimmäisen junan Uppsalaan, jossa vietimmekin koko päivän katuja talsien ja butiikkeja kierrellen. Mukaan tarttuivat muuat Myrornasta halvalla ostetut samettihousut, jotka täytynee esitellä viimeistään seuraavassa saunaillassa. Illalla palasimme Tukholman Gamla Staniin, jossa eksyimme jonkin keskiaikaiskapakan katakombeihin, ja ilta venähti hieman aiottua pidemmäksi.

Tästä syystä oli huojentavaa saada isäntäperheen luona lukea sähköpostista, että vähäisen osallistujamäärän takia kisan alkua siirretään pari tuntia eteenpäin. Eli saisi nukkua edes kuusi tuntia. Aamulla sainkin lähteä rankingkisoihin vaihteeksi hieman kevyemmin varustein, sillä olin mukavuussyistä (ja ruotsalaisilkkujien pelosta) päättänyt jättää rakkaaksi käyneet puhelinluetteloni kotiin. Elättelin vielä pientä toivonkipinää, että paikanpäällä olisi tarjolla korkeita tahi päällekkäin kasattavia tuoleja.

Toisin kuitenkin kävi. Tuoleja ei kisapaikalta löytynyt muualta kuin kahvilasta, josta kuitenkin sain yhden lainaksi. Päädyin ratkaisuun, jossa käänsin tuolin ikään kuin osoittamaan taaksepäin ja nojailin selkänojaan, jotta saisin edes jonkinlaisen tunteen istumisesta. Aluksi pelitapa tuntui omituiselta ja varsinkin vasemman puolustajan nopea käyttö tuotti hankaluuksia, mutta siihenkin tottui. Sain respasta vielä nimilapun rintaani jossa luki "Laurin Happo" ja pelit pääsivät käyntiin.

Pelaajat jaettiin kahteen lohkoon, jossa minun lohkossani oli 13 pelaajaa ja toisessa kaiketi saman verran vaikka lopputuloksissa turnauksessa näyttääkin olleen ainoastaan 24 pelaajaa(?). Lohkoissa pelattaisiin yksi kierros, jonka jälkeen molemmista lohkoista pääsisi kahdeksan parasta playoffeihin.

Maalinteko oli alusta lähtien erittäin hankalaa, mutta sain kuitenkin taisteltua alussa joitain tärkeitä pisteitä itselleni, mutta loppupäätä kohti vastustajat hankaloituivat ja muun muassa Pontus Erikssonia ja Petter Bengtssonia vastaan jäin kokonaan maaleitta. Sarjakseni tuli 6-1-5, eikä toisaalta paremmallakaan tuurilla olisi voinut kääntää voitoiksi kuin ainoastaan yhden tappion ja tasapelin. Niin tarkkaa peliä vastustajat pelasivat. Tuloksena lohkon seitsemäs sija. Runkosarja tuntui olevan ohi ennen kuin ehti kissaa sanoa.

Lyhyen tauon jälkeen alkoivat neljännesvälierät joissa vastaan asettui lohkossaan toiseksi sijoittunut Björn Ingevaldsson. Kaksi ensimmäistä ottelua noudattivat samaa kaavaa kuin runkosarjan hankalimmat ottelut; saldonani oli kaksi hävittyä ottelua ja yksi tehty maali. Puolia vaihtaessa onni hieman kääntyi ja onnistuin vihdoin happovedoissani ja peruskikassani kyeten näin häiritsemään vastustajan itsevarmuutta. Loput pelit sujuivatkin ainakin pelillisesti huomattavasti tasaisempina, vaikka altavastaajana niissä olin. Ingevaldsson jatkoon voitoin 4-2 (2-0, 3-1, 2-5, 5-2, 3-4j, 2-1), vaikka luulikin aluksi viimeisen pelin jälkeen johtavansa vasta 3-2.

Itse karkasin heti tästä kaupungille syömään tovereideni kanssa, joten en osaa lopun tapahtumista kertoa, mutta tulokset löytyvät turnauksen sivuilta. Kaiken kaikkiaan miellyttävä tapahtuma, vaikkakin oma paras taso jäi kenties tällä kertaa uupumaan. Pelejä olisi suonut olevan Suomen malliin huomattavasti enemmän. Omalta osaltani turnaus oli lyhytkestoisempi kuin monesti LÄTKÄLIIGAssa.

Happo

24.3.2009 klo 19.20


AKTI-7/164: "Like A Sevon"

Kaikki oli suunniteltu valmiiksi. Mestari Sevon oli kurittanut legendaarista Mika Myllykangasta LÄTKÄLIIGAssa ja valmistautui palaamaan AKTIen herraksi. Adjutantti Lauri Eronen oli varmistamassa HIITin kaksoisvoittoa ja uutistoimituksen lööppiosasto oli miettinyt otsikonkin valmiiksi Mestarin musiikkimakuun liittyen.

Käytännön toteutuskin alkoi hienosti. Avauskierroksen käänteinen kurkkupurkki oli 8000. Diktaattorin imuroima maali. Runkosarjan voiton jälkeen Sevon lähetti suoraan Moskovasta saapuneen paikallisvastus Herkku Herlevin kohti Talpelaa voitoin 2-0.

Kuten niin usein aiemminkin, Mestarin voittokulun esti Janne Rantanen. Sevonin runkosarjavoitto hälveni pikkusieväksi muistoksi, kun Rantsun scooter jyräsi Mestarin välierässä suoraan kahdessa pelissä.

Samaan aikaan toisaalla Eronen taisteli finaaliin pitkän kaavan kautta. Vielä finaalissakin Konjakki-LauriTM jaksoi rimpuilla, muttei voinut paremmalleen mitään. Rantanen nousi edellisen AKTIn jumbosijalta ykköseksi ja sai tilastoniilot pohtimaan, mitä tapahtuikaan AKTEissa 145 ja 146. Siinä vasta mies!

23.3.2009 klo 22.30


Pucken Cup: Ruotsalaisilla ksylitolia?

Monen matkasuunnitelmat jäivät puolitiehen, mutta Lauri Happo piti pintansa. Lauri esitteli taitojaan Tukholmassa Svenska Bordshockeyliganin Pucken Cup -turnauksessa, joka oli tyyppiä XL, kuten moni PÖLYn aktiivikin.

Turnauksen 25 osallistujaa oli jaettu kahteen lohkoon. Ennakkoon peräti turnauksen kahdeksanneksi rankattu Happo selviytyi lohkostaan seitsemäntenä pleijareihin ja hankki näin heti avauskierrokselle (liian) kovan vastuksen.

Neljännesvälierässä pöydän toiselle puolen könysi Björn Ingevaldsson, veteraanien Ruotsin mestari jo syksyltä -95, jolloin ratkaistiin vuoden -96 mestaruus. Ingevaldsson eteni jatkoon voitoin 4-2 ja jätti Hapon sijoittumaan epävirallisesti 13:nneksi.

Turnauksen voitti Fredrik Johansson, maailman ykköspelaaja talvelta 1991-92.

» Pucken Cup

22.3.2009 klo 1.30


Niko täyttää pyöreitä

PÖLYn rakastettu diktaattori Niko Tuominen saavuttaa tänään miehekkään 30 vuoden iän. Suurempi merkkipäivä koittaa Nikolle mitä ilmeisimmin seuraavassa AKTIssa hänen ohittaessaan 8000 päästetyn maalin kilometripylvään ensimmäisenä pelaajana PÖLYn turnauksissa.

Viime päivinä seurapiiriuutisiin keskittynyt uutistoimitus onnittelee Diktaattoria lämpimästi!

16.3.2009 klo 20.00


Annikasta Aulaskari

Annika ja Ismo menivät lauantaina 14.3.2009 naimisiin Hyrylän torpassa. Uutistoimitus onnittelee nuortaparia!

15.3.2009 klo 1.05


AKTI-6/163: Hiittiläistä taktikointia

Toivonen vei runkosarjan ilman tappioita, ja Staboulis paransi jälleen otettaan jäämällä pleijaripaikasta vaivaiset kolme pistettä. Päähuomion varasti kuitenkin yhteisen sävelen löytänyt HIIT BRUthers, joka esitti kikkaiskelmiään tällä kertaa triona Eronen-Höijer-Sevon.

Kukaan kolmikosta ei säväyttänyt pelillisesti, mutta niinpä vain pudotuspeleihin nousivat kaikki kolme keskinäisten pelien mennessä juuri sopivasti ristiin. Ilman joukkuetukea pelannut Mauranen jäi ulos keskinäisten pelien maalieroilla (Höijer +1, Eronen 0, Mauranen -1). Aleksanteri Tuuri ei ollut tänään lempinimensä veroinen.

Puolivälierässä Eronen yllätti Toivosen. Sevon meni vielä pidemmälle kaatamalla Lahtisen ja Heinosen. Hiittiläisten mellastuksen esti tuttu nimi. Totuttuun tapaan pleijareissa tehonsa löytänyt Aulaskari otti kauden neljännen voittonsa.

9.3.2009 klo 23.20


Raportteja

» Lue rapot!

3.3.2009 klo 0.10


AKTI-5/162: Sairasta menoa

Rankingin kärkikolmikko antoi kohteliaasti tilaa muille, jotta kärkisijoille saataisiin taas uusia nimiä. Seurauksena olikin kuuma taistelo.

Staboulis saatettiin ensimmäistä kertaa kymppikerhoon Rantasen talutusnuorassa, eikä maalien mättäminen jäänyt yhteen peliin. Rantsu piti Erosen entisestään huteroitunutta puolustusta pilkkanaan takomalla kahdessa pelissä yhteensä 14 maalia. Tuominen teki Itkoselle 17, mutta Itkonen kosti Toivoselle tekemällä yhdessä pelissä kahdeksan. Ajat ovat muuttuneet, kun tulokkaatkaan eivät enää alistu kohtaloonsa.

Toivonen voitti ensimmäistä kertaa tänä vuonna, mutta miten? Se selviää tuloksista ja raporteista, joita on tulossa ainakin kaksi. Miksi? Ehkä sekin selviää.

2.3.2009 klo 23.40


Turun ranking: Pölyinen monttu

PÖLYn ammattimaistunut toiminta rankingkisamatkoilla näkyi heti lähdössä Helsingin rautatieasemalla. Matkustusmokia ei tarvitse pelätä, kun kaikki saapuvat lähtöruutuun ajoissa, virkeinä tai raittiina.

Toisilla oli varaa jopa sooloiluun. Ahkera opiskelija Lauri Happo ahersi kotonaan viime hetkiin asti ja osoitti epäilijöille, että turnaukseen ehtii myöhemmälläkin junalla.

Junnusarjan ilahduttavan suuri osallistujajoukko venytti avoimen sarjan alkua, joten kaikilla oli aikaa ainakin lämmittelyyn. Naisten sarja kuihtui tällä kertaa Minerva-Netta-battleksi, joka oli käsikirjoitettu tiukasti kuin wrestling-illan lämmittelymatsi. Noin 0,8 katsojaa ottelua kohden seurasi, kuinka Minerva peittosi taas kerran PÖLYn ylpeyden voitoin 4-1. Netalle siis hopeinen pokaali.

Avoimessa sarjassa kiekkoili 40 pelaajaa yleisen tason ollessa varsin korkea. Jopa kakkosdivarissa nähtiin puolen tusinaa nimekästä pelaajaa, joukossa kolme SM-mitalistia! Pölyläisten suoritukset käydään läpi seuraavassa katsauksessa.

9. Toivonen

Toivonen pelasi finaalisarjan keskimäärin vahvasti. Otteluita kääntyi pienillä marginaaleilla molempiin suuntiin, mutta ainakin keskinäisessä pelissä Mylleröä vastaan Timo sai vastustajan epätoivon partaalle. Lopulta Toivonen karsiutui pleijareista keskinäisen pelin vertailulla Erälaukolle. Erityisesti pistemenetys Sevonia vastaan jäi korpeamaan muuten loistokkaasti sujuneen turnauksen jälkeen. Yhdeksäs sija on Stiben kolmanneksi paras rankingkisoissa.


Timon mielikuvaharjoittelua menomatkalta.

10. Aulaskari

Toisinaan ongelmia tuottanut alkulohko sujui tällä kertaa vaivatta. Lohkon kakkossija tuli jopa paukkuja säästellen. Finaalisarjassa Ismo tahkosi tasapelejä, joita katsontakannasta riippuen ei tullut tarpeeksi tai tuli liikaa play off -paikkaa ajatellen.

16. Sevon

Vatsavaivat olivat pilata turnauksen, mutta Mestari ei lannistu (enää nykyisin kovin) helposti. Alkulohkosta rutiinilla finaalisarjaan, jossa rutiinilla jumbosija.

19. Happo

Alkusarjassa kuultiin kummia. Tavallisesti PÖLYn hillityimpään herrasmiesosastoon lukeutuva Happo äityi kiroilemaan kesken vastustajan jyräyksen tuskaillessaan hukattua pelivirettään. Välillä uhkasi jopa jääminen kakkosdivariin, mutta normiote löytyi sentään ajoissa. Ykkösdivarissa rahkeet riittivätkin jo kärjen tuntumaan.


Sarjassa "Lauri ja puhelinluettelot" osa I: Happo.

21. Jousi

Pelasi tasaisen vahvasti lähellä omaa tasoaan. Finaalisarjapaikkakaan ei jäänyt toivottoman kauas. Poikkeuksellisesti avoimen sarjan paras naispelaaja Martiskaisen romahdettua ykkösdivarin häntäpäähän.

22. Lahtinen

Värittömän tasainen esitys. Olisi päässyt finaalisarjaan voittamalla Sainion keskinäisessä pelissä, jossa oli selkeästi vastustajaa huonompi.

23. Eskelinen

Jartsa luonnehti alkusarjassa peliään aivan surkeaksi, mutta oli silti lohkonsa ensimmäinen putoaja finaalisarjasta. Rutiinitaso on siis korkealla. Hiipui tasaisessa ykkösdivarissa puolivälin huonommalle puolelle ollen poikkeuksellisesti vasta seitsemänneksi paras pölyläispelaaja. Sijoittui veteraanien porukassa toiseksi Kososen jälkeen, kun Kokko oli poissa ja yleensä tasaisen varmasti pelaava Hägg jäi ykkösdivarin hännille. Viime aikoina vähälle jäänyt turnauspelaaminen näkyy puolustuksen rakoiluna.

24. Mauranen

Angin nokkela verbaalinen huumori jakaa mielipiteitä, mutta pelillisestä kehittymisestä kaikki ovat yhtä mieltä: Mauranen on kasvamassa isojen turnausten mieheksi. Puolustusongelmat eivät vaivanneet ollenkaan yhtä pahasti kuin paikallisliigoissa ja Angi ui ykkösdivarissa kuin kala vedessä. Eikä edes liian syvällä. 24. sija on Maurasen paras sijoitus rankingkisoissa, toistaiseksi.

Loppuun on syytä kirjoittaa muutama sana Pultti Amigosin väestä, joka pelasi kauttaaltaan onnistuneesti. Magnum Ahlberg ja Juha Erätauko etenivät aina pleijareihin asti sijoittuen lopulta kolmanneksi ja kahdeksanneksi. Mikko Haverinen otti urallaan askeleen eteenpäin voittamalla ylivoimaisesti harvinaisen tasokkaan kakkosdivarin.

Turnauksen voitti Roni Nuttunen. Seuraava rankingkisa pelataan maaliskuun lopulla Naantalissa.

Tässä vaiheessa kirjoittaessa tuntuu jotain unohtuneen, joten tarkempi vilkaisu tuloslistaan lienee paikallaan. Aivan. Sieltähän löytyy Niko Tuominen, kun vaan lukee listaa tarpeeksi pitkälle.

34. Tuominen

Nikon huippuvire on tuottanut kärkisijoja paikalliskisoissa, mutta nyt ei todellakaan sujunut. Diktaattori jätettiin kakkosdivariin ja sielläkin kärjen taso osoittautui liian kovaksi.

1.3.2009 klo 20.20


Sadan päämiehet

Edellisen AKTIn tulokset odottavat vielä julkaisuaan, mutta jo nyt voidaan paljastaa, että Toivonen teki runkosarjassa yli 100 maalia, tarkalleen jopa 101. Kolminumeroiseen maalimäärään on ylletty runkosarjoissa kahdeksan kertaa.

pvm AKTI maaleja otteluja 10+ pelaaja sija
22.2.2009 4/161 101 20 1 Toivonen 3.
25.11.2008 8/156 102 20 1 Jousi 4.
4.9.2007 1/130 126 22 2 Myllykangas 1.
20.2.2007 4/124 105 19 0 Ahlberg 1.
11.9.2006 1/111 104 20 1 Ahlberg 1.
20.1.2005 2/82 111 18 1 Ahlberg 1.
28.10.2004 5/77 100 15 3 Ahlberg 1.
??.10.2003 4/59 104 22 0 Toivonen 3.

Teksti: Ismo L
Tilasto: Timo

22.2.2009 klo 23.50


RM: Rajallinen menestys

Sain matkaseurakseni perinteikkäästi triona esiintyneen Talpelan Taigan (herrat Herlevi, Moisa ja Sainio) kun matkasimme ystävänpäiväksi Överumiin vääntämään tankoja pöytälätkän Ruotsin-mestaruus mielessä. Odotukset matkustusmokien suhteen olivat kovat ja onkin jälkikäteen katsottuna varsin hämmästyttävää että matka meni lähes puhtain paperein sillä saralla. Ihan helppoa se ei ollut...

Överum - tuo Ruotsin Kiikoinen - on 1200 asukkaan kunta 250 kilometriä Tukholmasta etelälounaaseen, ja paikka vastaa niin hyvin stereotyyppistä mielikuvaa uneliaasta ruotsalaisesta tuppukylästä että herää kysymys kannattaako sinne mennä ollenkaan kun tietää menemättäkin millaista siellä on. Ihmiset ovat iloisia medelsvenssoneita ja asuvat omakotitaloissa ja ahdistuksen iskiessä ajaa huristavat Volvoillaan Ikeaan ostamaan koottavia huonekaluja ja kaikki on taas hyvin. Kas siinä Överum pähkinänkuoressa, ja uskokaa minua: se mahtuu pähkinänkuoreen kokonaisuudessaan.


Kisahotelli tuo idyllisyydessään mieleen Nummen kotiseutumuseon.

Itse matka alkoi mitä lupaavimmalla puhelinsoitolla: Santtu kertoi Taiga-delegaation laivaanehtimisen olevan hilkulla ja pyysi menemään satamaan säätämään laivasetien ja -tätien kanssa. Moisan auton kaasupolkimelle tuli käyttöä, ja se toimi kuin likainen Palander rumpujen soidessa. Laivaan ehdittiin kuin ehdittiinkin, ja oikeastaan verraten hyvissä ajoin, kun ei oltu edes aivan viimeisiä.

Ehtimisen olivat suorittaneet myös "Kolme Sashaa" (Kosyrev, Zaytsev ja Zhulyabin), jotka kertoivat laivalla treenausmetodeistaan. Kävi ilmi ettei herroilla ole pelejä kotona lainkaan, vaan he valmistautuvat kisoihin mielikuvaharjoittelulla ja aivan erityisellä ruokavaliolla. Kosyrev aloitti voittamisenkin jo hyvissä ajoin ennen itse turnausta ja laihdutti yksikätistä rosvoa tulkkaukseni turvin monenkymmenen euron edestä. Janikin nappasi pääpalkinnon jostakin puttausskabasta ikään kuin lämmittelyksi.

Aamulla Tukholmassa koittikin hämmennys. Sataman jäädessä taakse ihmeteltiin oikein toden teolla mihin suuntaan sitä ajaisi, sillä kukaan ei ollut tullut ajatelleeksi ajo-ohjeiden merkitystä matkantekoprosessin onnistumisen kannalta. Koska Överum-kylttejä ei näkynyt joka kadunkulmassa, oli turvauduttava Uppsalan-kämppikseni apuun, jolla sattui onneksi olemaan sukua Överumissa.

Perille päästyämme taigalaiset riemastuivat heti näkemästään joesta (ukot kun harrastavat avantouintia), mutta pettyivät kuullessaan ettei hostellissa ollutkaan saunaa. Kävimme uimisen sijaan tsekkaamassa kisa-areenan ja jäin sinne jeesaamaan paikallisia pelien kasauksessa (maalilaskurit piti tottakai laittaa väärinpäin). Illalla pelasimme herrasmiesmäisesti turnauksen siitä kuka saa nukkua missäkin, takakontista kun löytyi tarkoitukseen varattu Stiga.

Lauantaiaamuna sitten jännitettiin sitä ehtiikö nukkumaan jäänyt Jani kisapaikalle, mutta ajatukset vei toviksi muualle suhteettoman kunnianhimoinen avajaisseremonia. Tervetuliaispuheenvuorojen lopuksi valot sammuivat, katosta laskeutui musiikin soidessa hohtava lätkämaila ja seinälle syttyivät norsunkokoiset kirjaimet: SM. Sen jälkeen kolme (3) tanssiesitystä, torvitrion esittämä fanfaari ja vieläpä sinikeltaisen nauhan leikkaus. Taisi olla aika iso juttu paikallisille kun tuli oikein ulkomailta asti vieraita...


Pelipaikka tuo tavallisuudessaan mieleen ihan minkä tahansa jumppasalin.

Päästiin sitä lopulta pelaamaankin. Alkusarjassa oli kahdeksan noin 15 hengen lohkoa joista kymmenen meni semifinaalisarjaan, loput kolmeen divariin. Kynnys jatkoon oli matalalla, mikä on hyvä, sillä Moisa ja minä menimme samasta lohkosta viimeisinä ylimpään sarjaan. Sainiolla ei ollut vaikeuksia, sen sijaan viime aikoina treenaamisen vähemmälle jättänyt Herlevi sai tyytyä ykkösdivariin (tyytyväisyydestä ei tosin ollut tietoakaan).

Alkusarjan tulokset antoivat osviittaa jatkopelienkin tuloksista. Herlevi tarpoi divarissa seitsemänneksi, Sainio oli muutaman pisteen päässä finaalisarjapaikasta ja me Moisan kanssa annoimme tulosten merkkaamisen ilon suurimmaksi osaksi vastustajille. Tepa sentään jätti pari heppua taakseen, itse jäin yhdellä voitolla ja kahdella tasurilla lohkoni viimeiseksi. Toiselle päivälle ei siis edennyt kukaan, ja kaikki jäivät maailmanrankingin edellyttämästä tasosta jälkeen, kuka mitenkin paljon.

Sunnuntaiaamuna oli ainakin omalta kohdaltani heikon menestyksen aiheuttama harmitus laantunut, ja Jania lukuunottamatta löysimmekin itsemme taas kisapaikalta. Pienempien sarjojen palkintojenjako suoritettiin ennen avoimen sarjan pudotuspelejä, ja kummallinen ruotsalainen tapa oli jättää pronssiottelu pelaamatta ja jakaa kaksi pronssimitalia. Nappuloissa ja junioreissa palkintopallille mahtui ihan hyvin neljä ihmistä, mutta Edwallin ja Fridellin yhtäaikainen nouseminen kolmospaikalle oli varmaankin näkemisen arvoista. Tässä vaiheessa iltaa olin itse jo kaukana...

Kävin nimittäin piipahtamassa Uppsalassa vielä ennen paluumatkaa, ja tämä olikin koitua kohtalokkaaksi. Lippuautomaattien oikuttelusta, väärinkäsityksistä, aikataulullisesta yltiöoptimismista ja epäkäytännöllisistä kantamuksista huolimatta onnistuin Lasse Virén -tyyppisen loppukirin avulla saamaan itseni Tukholman-junaan vain sekunteja ennen sen liikkeellelähtöä. Junassa oli olo kuin kiekolla jota ei ehditä kaivaa maalista kun summeri jo soi. Pääteasemalla Jani odotti taksin kanssa asemalla ja ehdimme kuin ihmeen kaupalla diplomaatti Sainion meille neuvotteleman deadlinen puitteissa laivaan. Tämähän ei siis ollut ollenkaan niin täpärällä - aikaa jäi kokonaisia minuutteja, eli klassista ajanpeluutakin olisi hyvin ehtinyt harrastaa.

Paluulaivassa Teuvo "Ylivieskan Ylä-ääni" Moisa viihdytti hiihtolomailijoita karaokessa ja ihastelimme vihdoinkin käsiini päätynyttä ruotsalaisen kirjallisuuden merkkiteosta, kuuluisaa Bordshockeybibelniä! Tämä vuonna 1988 Maan pyörimisakselia vavahduttanut klassikko löytyy luonnollisesti jokaisen dogmeja kunnioittavan pöytäjääkiekkoilijan yöpöydältä.


Angi (vas.) viihtyi taigalaisten raittissa ja reippaassa(?) seuraassa.

Matka oli siis toivottua kehnompia sijoituksia lukuunottamatta menestys! Tuloksia väijyköön kukin itse vaikkapa ITHF:n sivuilta, mainittakoon niistä erityisesti että neljänneksitoista itsensä kiekkoillut Kosyrev antoi pisteen mieheen kullekin kohtaamalleen suomalaiselle, itselleni ja Santulle nimittäin, ja että naisten sarjassa olisi riittänyt mitaleita Netallekin.

Suomalaisten vähyys tuntui harmittavan ruotsalaisia, mutta ensi vuonna kisat ovatkin Tukholmassa, ja menin lupaamaan suuren suomalaisosanoton (en ole ihan varma sanoinko tusinoittain vai tuhansittain, sanat ovat samankaltaiset), kunhan vaihtavat ajanottobiisin. Heikon menestyksen perimmäinen syy saattoikin piillä juuri siinä: huonosti leikattu ja ylipäänsä mauton pätkä Den Glider Iniä ennen sekä alku- että loppupiukausta jätti syvät arvet sieluuni. Sitä lukuunottamatta on todettava että on se vaan nastaa käydä ulkomailla pelaamassa isoja turnauksia. Taigalaiset puhuivatkin jo Moskovasta...

Teksti: Angi
Kuvat: Santtu Sainio
Kuvikset: Ismo L

21.2.2009 klo 19.00


AKTI-4/161: O tempora, o mores

9-vuotissynttärit pelottivat muutaman vakiokisaajan pois, mutta houkuttelivat paikalle harvinaisempia kävijöitä. Kotkan ruusu Aaro Sahari uskaltautui pelaamaankin ja ihmettelemään nykytasoa. Aaroa vietiin kymppikerhoon kerran jos toisenkin, mutta agenttisarjaa mies ei sentään tehtaillut yllätettyään Jaakko Itkosen. "Yllätettyään", vaikka Aaron AKTI-ura alkoikin keväällä -00 ja Jaakon syksyllä -08.

Runkosarja eteni harvinaisenkin yllätyksettömästi, eikä pleijareissakaan varsinaisia ihmeitä tapahtunut. Tosin nainen aiheutti rankingkärki Ismo Lahtiselle yhden uran murskaavimmista play off -tappioista. Huolellisessa lonkerotankkauksessaan täydellisesti onnistunut Netta Jousi lamaannutti raittiin Lahtisen takoen kahdessa pelissä yhteensä 15 maalia.

Finaaliin selvisivät kuitenkin kevättä kohti vertyvä Lauri Happo ja Ismo Aulaskari. Aulaskarin peli oli toiminut läpi turnauksen kuin x86-virtuaalikone PowerPC-alustalla, mutta Happo aloitti väkevästi voittaen ensimmäisen pelin maalilla. Tämän jälkeen Aulaskari tilkitsi puolustustaan ja latoi vakuuttavasti tarvittavat osumat. Aulaskari nousi turnausvoitollaan myös rankingkärkeen, joka säilyy edelleen Ismolla.

21.2.2009 klo 0.50


SM: Angi voitti (semifinaalisarjassa yhden pelin)

Maurasen Ruotsin reissu sujui kuten analyytikot pelkäsivät. Pahasti vuotanut puolustus tiputti sijoituksen kauas finaalisarjasta.

Angi suoriutui alkusarjasta vielä mallikkaasti jatkoon, mutta semifinaalisarjassa karu totuus paljastui. 92 päästettyä maalia 19 pelissä ja lohkon jumbosija. Muiden lohkojen jumbot olivat vielä huonompia, joten Maurasen loppusijaksi saatiin 77. Hyökkäyksen tehot olisivat oikeuttaneet selvästi korkeammalle. Angi teki maaleja saman verran kuin lohkosta viimeisenä finaalisarjaan selvinnyt euroviisufani Bjarne Axelsen.

Jossain vaiheessa turnausta Mauranen onnistui sentään maalaamaan TT-2000:lla, mikä varmastikin toi lohtua. Turnauksen voitti Hans Österman.

15.2.2009 klo 22.10


Angi kohkaa Ruotsissa

Ruotsin mestaruuskisat eli internationaalisti Swedish Masters pelataan tulevana viikonloppuna Överumissa. PÖLYn kaartista matkaan on lähtenyt ainoastaan Angi Mauranen.

Turnauksesta on lupailtu live-seurantaa, johon löytynee linkki Ruotsin liiton sivuilta.

» Svenska Bordshockeyförbistring

12.2.2009 klo 21.50


AKTI-3/160: Ääripäiden juhlat jatkuvat

Tuominen repsahti omalle tasolleen välttäen niukasti jumbosijan, mutta Ääripäiden nelinpelitiimi kilisteli silti voitonmaljoja. Viime hetkiin osallistumispäätöstään pantannut Aulaskari korjasi lopulta taas voiton kotiin.

Ismojen finaali sujui leppoisissa merkeissä. Aulaskarin pari näyttävää maalia riittivät voittoon molempien puolustaessa tiiviisti. Etu-Töölön kiistattomaksi ykköspelaajaksi kohonnut Lahtinen nousi kevään rankingin kärkeen.

HIIT BRUthersin edustajat eivät ole onnistuneet kipuamaan palkintopallille vielä yhdessäkään kevään turnéssa. Luotettavasta lähteestä kuuluneen supinan perusteella hiittiläiset suunnittelevatkin ovelaa yllätys-entréeta tuleviin AKTEihin.

9.2.2009 klo 22.20


AKTI-2/159: Diktaattorin aika!

Onko nyt aprillipäivä? Ei. Onko PÖLYn uutistoimituksessa käytetty hallusinaatioita aiheuttavia yhdisteitä? Ei! Onko Aulaskarin tulospalveluohjelma seonnut lopullisesti? Ei. Voittiko Niko Tuominen vajaa tunti sitten AKTIn? Kyllä.

Hoyer ja Turunen tekivät väkevät paluut ja Mauranen romahti taas, mutta näitä ei nyt mieti kukaan. Tuominen voitti yli kahdeksan vuoden yrityksen jälkeen ensimmäisen AKTInsa. Kahdeksannelta sijalta pleijareihin ponnistanut Niko tyrmäsi runkosarjan kolmen kärjen. Ennenkokemattoman tehokkaat peruskikat ja koneet sekä 98-2-puolustus (90-10-puolustuksen tuunattu versio) lamaannuttivat puolivälierässä Hapon, välierässä Heinosen ja loppuottelussa Vihisen.

Uuden voittajan ennätyspitkää raporttia odotellessa voimme vain onnitella...

27.1.2009 klo 22.20, kuvitettu 27.1.2009 klo 22.40


Angi nousi

PÖLYn juridisen jaoston protesti Tallinn Cupin tuloksista on hyväksytty päättävissä elimissä. Protestin seurauksena Tuomisen sijoitus laskee pykälällä 32:nneksi ja Maurasen nousee kolme sijaa 33:nneksi.

Vahvasti vuoden aloittanut Angi on parantanut vuodenvaihteesta WR-sijaansa jo 105:llä ja on nyt sijalla 400. Mauranen kuuluu myös ensi tiistain AKTIn suurimpiin voittajasuosikeihin.

22.1.2008 klo 23.20


SM-kisaajat tasaisia puurtajia

PÖLYn SM-kisat Espoon maineikkaassa Suvelassa sujuivat hyvinkin odotetusti. Kaksi mitalia pikkusarjoista antoi syytä juhlaan, mutta avoimessa sarjassa ensimmäistä play off -sarjan voittoa ei nähty vieläkään - osittain nk. mursutuurin takia.

Jartsa hävisi Kokolle

PÖLYn ensimmäisen mitalin toi veteraanisarjasta Jari Eskelinen. Runkosarjan voiton jälkeen Jari jatkoi laulellen aina finaaliin asti, jossa legenda Janne Kokko oli selvästi parempi. Kolme kertaa veteraani-SM:issä taistellut Eskelinen on ollut mitaleilla yhtä monta kertaa: mestaruuksia on yksi ja hopeita nyt kaksi eli yhtä monta kuin AKTI-liigan takavuosien tähdellä Jaakko Nyrölällä kikkoja.

Netta hävisi Minervalle

Netta Juosi on mitalistina vielä Jaria kokeneempi. Tämän vuoden hopea lienee Netan yhdeksäs SM-mitali. Merkinnät mahdollisista vanhemmista mitaleista ovat jo kuluneet pois tilastoista.

Naisten runkosarjassa pelasi ainoastaan kolme pelaajaa. Netta jätti oppiäitinsä Tarja Lindbergin ulos finaalista muistelemaan aikoja, jolloin voitti Netan "aina". Finaalissa Minerva Martiskaisen liekehtivät sentterit polttivat boksin, vaikka Jousi onnistuikin rääpimään kaksi voittoa.

Tulokkaissa ei pelannut ketään

Tulokassarjan finaalista tuli Talpelan Taigapoikien keskinäinen mittelö, jossa Santtu Sainio voitti Jani Herlevin suoraan 2-0.

PÖLY ei valitettavasti saanut jalkeille omaa edustustaan, mutta odottakaahan ensi vuoteen. Itkonen ja Staboulis kumppaneineen tulevat jyräämään kaikki.

Aulaskarista PÖLYn kiistaton ykköspelaaja

Pölyläiset sujahtivat läpi pääosin sulavasti avoimen sarjan lauantaisesta karsintaseulasta. 42 finaalisarjalaisen joukosta jäi ulos ainoastaan maalinteko-ongelmista kärsinyt Aku Haapalinna. 1,26 ei ollut pölyläisten keskimääräinen promillemäärä turnauksen alussa, vaan Akun tehtyjen maalien keskiarvo.

Finaalisarjassa A-lohkoon ajautuivat Aulaskari, Happo, Mauranen, Sevon ja Tuominen. Aulaskari pelasi tavoilleen uskollisena tasaisesti saavuttaen viidennen sijan ja hyvät asetelmat pleijareihin - paitsi että tässä vaiheessa mukaan kuvaan astui Aulaskaria viime aikoina jahdannut epäonni. Toisen lohkon puolella vanha kiusankappale Mika Myllykangas oli hiipunut neljänneksi tullen näin Aulaskaria vastaan heti ensimmäisellä play off -kierroksella. (Ed. huom. hiipuminen ei ollutkaan niin voimakasta kuin tuoreeltaan vaikutti.)

A-lohkossa toiseksi parasta pölyläispeliä nähtiin aina SM-kisoissa hyvin viihtyvältä Hapolta. Neljä tuolia ja viisi puhelinluetteloa nostivat Laurin viime vuoden tapaan lohkonsa ensimmäiseksi putoajaksi pudotuspeleistä. Sevon pettyi lohkosijaansa 11, eikä voitonlauluja päästykään vielä kuulemaan.

Tuominen ja Mauranen kiekkoilivat omalla tasollaan lohkosijoilla 15 ja 17. Tosin Mauraselta jotkut odottivat jo nyt enemmän. Angin parhaat pöytälätkävuodet ovat kuitenkin vielä edessäpäin, eikä tällä ole tarkoitus vihjata, etteikö Tuomisella olisi.

B-lohkon puolella taituroivat Eronen, Eskelinen, Heilimö, Jousi ja Lahtinen. Väkevästi pelannut Eskelinen sai aikaan tulostakin ja tuuletteli riehakkaasti avoimen sarjan ensimmäistä pleijaripaikkaansa. Lohkon seitsemäs sija toi neljännesvälieriin vastaan Roni Nuttusen.

Muusta porukasta tyytyväisimmältä peliinsä vaikutti suomalaisilta mäkihyppääjiltä turnausvalmistautumiseen oppia ottanut Netta. Tosin osasyynä tyytyväisyyteen oli laskuvirhe: sarja ei ollutkaan ihan niin voittoisa kuin pelien päätyttyä näytti. Eronen rymisteli niukasti Jousen edelle lohkon 13:nneksi. Netta siis 14:s. - Voihan pirskatti, voitto Netasta ja sijoitus olisi ollut ilmeisesti kahdeksan yksikköä parempi, kommentoi Konjakki-LauriTM.

Lahtinen aloitti sarjan kuudella tappiolla, eikä ihan ehtinyt tavoittaa Laurin ja Netan piste-etumatkaa. Heilimo kipsautui tällä kertaa vasta finaalisarjassa: kolme pistettä ja jumbosija.

Eskelisen playjarisarja Nuttusta vastaan sujui odotetusti. Edes pakoputken puuttuminen ei häirinnyt raisiolaista maailmanmestaria, joka passitti Jarin laulukuoroon suoraan 4-0. Jartsan loppusija komeasti 14.

Aulaskarin paini Myllykankaan kanssa tuotti pelätyn tuloksen. Entistäkin älykkäämmältä vaikuttanut Mylläri tuuppaisi pölyläisen katsomoon lukemin 4-1. - Huonoimmat pelini koko päivänä osuivat kyllä siihen. Laudan liukkaus häiritsi liikaa, vaikka luulinkin toisin, totesi tyynesti tappioonsa suhtautunut Ismo. 12. sija nosti Aulaskarin kuitenkin PÖLYn kiistattomaksi ykköspelaajaksi ainakin keskiviikon LÄTKÄLIIGAan asti.

Ahti Lampi voitti turnauksessa ensimmäisen avoimen sarjan Suomen mestaruutensa. Vanha AKTI-mestari Magnus Ahlberg ei tällä kertaa yltänyt parhaimpaansa 11. sijallaan.

Pölyläisten tarkistetut sijoitukset

 • 12. Aulaskari Ismo
 • 14. Eskelinen Jari
 • 17. Happo Lauri
 • 22. Sevon Petteri
 • 25. Eronen Lauri
 • 27. Jousi Netta
 • 30. Tuominen Niko
 • 31. Lahtinen Ismo
 • 34. Mauranen Angi
 • 40. Heilimo Esa
 • 54. Haapalinna Aku

18.1.2009 klo 22.40, päivitetty 19.1.2009 klo 23.30, korjattu 22.1.2009 klo 20.40


PÖLYlle kaksi hopeaa

Espoon SM-kisojen avauspäivän pölyinen anti pähkinänkuoressa:

 • Jarille hopeaa veteraanisarjassa viime vuoden tapaan
 • Netalle hopeaa naisten sarjassa viime vuoden tapaan
 • Kymmenen pölyläistä jatkaa huomenna 42 parhaan finaalisarjassa: Aulaskari, Eronen, Eskelinen, Happo, Heilimö(!), Jousi, Lahtinen, Mauranen, Sevon ja Tuominen. Ainoastaan Haapalinna karsiutui.
 • Sevon ei usko häviävänsä huomenna kenellekään. Illalla kuullaan karaokessa "We Are The Champions" mestarin itsensä tulkitsemana.

17.1.2008 klo 23.50, korjattu 18.1.2008 klo 0.00


AKTI-1/158: Valoista varjoihin

Tallinnan maineteot pyyhkiytyivät nopeasti mielestä, kun Eronen romahti pleijarien ulkopuolelle yhdeksänneksi. Maailmanrankingiään tuntuvasti nostaneet Mauranen ja Tuominen totesivat jopa top-10:een mahtumisen mahdottomaksi. Takarivissä Staboulis oli parantanut peliään selkeästi syksystä ja löylytti sijoituspelissä Haapalinnaa.

Vihinen ja Heinonen näyttivät kokemattomammille pelaamisen mallia ja taituroivat välieriin Ismojen seuraksi. Heinonen otti ohjat käsiinsä myös organisointisektorilla. JiiHoo käänsi tappionsa voitoksi tuloskirjauksessa ja lähti AKTIn päätteeksi Vallilaan Diktaattorin avainnippu taskussaan.

Aulaskari voitti AKTI-kauden avauskisan ensimmäistä kertaa sitten kevään 2006.

13.1.2009 klo 22.10


Tallinn Cup: Kymppikuva


Matkanjohtaja Niko Tuominen oli ajoissa odottamassa seuramatkalaisia,
jotka saapuivatkin ajoissa ja matkustusmogilta vältyttiin.


Tallinnassa matkanjohtaja vei kameramiehen ja Erosen etsimään
legendaarista pannukakkuluolaa, joka löytyi vanhankaupungin muurien
sisältä puolituurilla. Valitettavasti paikka aukesi vasta yhdeltätoista.
Nimi on muuten Kompressor ja katu on Ratas kaevu.
Ihan siinä torin viereisellä pikkukadulla. Melkein
sinne ylös kukkulalle johtavan rinteen vieressä.


Perillä kisapaikalla meitä odotti... siis otetaan uusiksi.
Päästyämme kisapaikalle ME odotimme. Latvialaisten bussi
oli hajonnut Pärnussa ja turnauksen alku siirtyi tunnilla.


Niko Tuominen jäi Angi Maurasen jalkoihin alkusarjassa, mutta divarissa
peli päättyi tasan. Lopputuloksissa Tuominen oli kuitenkin voittaja.


Turnauksessa pelasi lopulta 61 pelaajaa, kun oli päätetty odottaa
latvialaisia ja olla pelaamatta tanskalaisilla vahvistettua Stadin lätkäliigaa.


Petteri Sevon oli varma, että Lauri Eronen voittaa alkulohko A:n
ja uskoi Laurikin siihen hetken. Totuus oli, että neljänneksi
tullut Sevon oli lohkovoittajaa pykälän parempi.


Lohjalaisista Jani Herlevi jätti 17 itseään paremmin rankattua
pelaajaa taakseen Tallinnassa. Rankingnousua odotellessa.


Teuvo Moisa sen sijaan ei onnistunut yhtä hyvin. Alkusarjan
viimeisen sijan kolme pistettäkin tulivat pölyläisiltä,
joten matka kakkosdivariin oli edessä. Siellä Moisa kuitenkin
venyi hienosti kolmanneksi varmistaen suomalaisten "kolmoisvoiton".


Aikaeroon lähes viikon totuttautunut Santtu Sainio
ei selvinnyt finaalisarjaan, vaikka miehestä
povataan tulokkaiden takuuvarmaa Suomen mestaria.
Ykkösdivarin hopea on kuitenkin hieno saavutus.


Ismo Lahtinen ja Mikko Haverinen pelasivat tasan kolme,
mutta Haverinen sai lisäksi vain kolme pistettä ja putosi kakkosdivariin,
vaikka voitti Artjoms Zaharovsin 3-2. AZ:sta lisää tuonnempana...


Netta Jousi harkitsi lähtevänsä aiemmalla laivalla kotiin,
koska putosi kakkosdivariin...


...mutta päätti pelata ja voitti kakkosdivarin.
Naisten sarjassa Ruotsin mestari hävisi viroalaisjuniori
Maria Saveljevalle, minkä johdosta, tietysti,
sarjan voiton vei latialaisjuniori. Loogista!


Virolaisia ei näkynyt finaalisarjassa lainkaan. Muutenkin isäntämaan
edustus oli vähäinen, ainoastaan kahdeksan pelaajaa. Maiden välinen
edustusranking meni seuraavasti: 1) Latvia, 2) PÖLY, 3) Viro.


Finaalisarjassa oli komeasti viisi pölyläistä. Parhaiten pelasi
kääräisläisestä prosenttikiekosta tietämätön kääriäismäistä huivia
käyttänyt Ismo Aulaskari. Dinon viidestoista sija oli jopa pieni pettymys.
Jos kaikki tulokset olisi kirjattu hän olisi ollut 13.


Toisaalta tulosten puuttumisessa oli ilonsakin.
Jari Eskelinen vältti finaalisarjan jumbopaikan,
koska yksi pelaaja oli unohtanut kirjata voittonsa.
Jari oli selvästi pettynyt suoritukseensa, mutta
lupasi taistella taas SM-kisoissa. Toivotaan, että
huono kenraaliharjoitus merkitsee hyvää SM:ää!


Vähän jalkoja tähän väliin, koska tämä tyyli on todistettavasti
erityisen tehokas. Jaa että mitä tällä tyylillä pystyy saavuttamaan?


Edelliseen kuvaan viitaten kannattaa unohtaa Diktaattorin ja Lahtisen
välienselvittely ja keskittyä taustalla tapahtuvaan kättelyyn. Artjoms
Zaharovs on juuri pistänyt Toivosen kymppikerhoon ensimmäistä kertaa
tällä vuosituhannella (mikäli löylytetyn muisti on yhtään kohdillaan).


Eronen ja Toivonen taistelivat PÖLYn kakkossijasta niin tiukasti,
että toiseksi paras olikin lopulta Sevon.


Edgars Caics voitti turnauksen,
kuten Toivonen veikkasi. Aulaskarin
hevonen Atis Silis hävisi finaalin.


Paluumatkalla keskityttiin konjakkiin ja tarinoihin.
Pettymykseksemme karaoke oli suljettu.


Kotimaassa ei päädyttykään karaokebaariin kovasta uhosta
huolimatta, mutta satakiele... siis Korson kuninkaan
laulua kuullaan ehkä joskus toiste. Kiva reissu oli.

Kuvat ja kuvikset: Stibe

12.1.2009 klo 2.25


Tallinn Cup: PÖLYllä onnistunut ekskursio

PÖLYn retkelle etelänaapurin World Tour -kisaan osallistui ilahduttava määrä pöytälätkääjiä. Tätä kirjoittaessa ei ole tiedossa, onko myös seuran Viitasaaren etäjäsen selvinnyt kunnialla kotiinsa, mutta mikäli on, selvittiin reissusta hämmästyttävästi ilman perinteisiä matkustusmokia.

PÖLYn yhdeksänmiehistä joukkiota vahvistivat LÄTKÄLIIGÄn organisointipuolelta tuttu Mikko Haverinen, joka edustaa turnauksissa rakasta vihollista, Pultti Amigos -seuraa, sekä Netta Jousi, joka edustaa PÖLYä, muttei ole luonnollisestikaan mies. Kuriositeettina mainittakoon, että virolaisia pelasi turnauksessa ainoastaan kahdeksan, ja heistäkin osalle kaikkien pelien pelaaminen oli liian suuri urakka.

Seuraavassa lyhyet analyysit omien suorituksista. Huomattakoon, että järjestäjien näkemys keskimmäisen divarin loppusijoista poikkeaa Diktaattorin ja ITHF:n sääntöjen näkemyksestä. Alla on käytetty järjestäjien merkitsemiä sijoja ja merkitty sulkuihin Diktaattorin laskema oikea(?) sija.

15. Ismo Aulaskari

- Ei siis hai, saattoi Iron Maideniä fanittava pöytälätkääjä todeta kuullessaan, ettei Aulaskarin lomamatkalla ilmenneet vaivat aiheutuneetkaan tappelusta vesipedon kanssa. Tallinnassa pelikin kulki jo paremmin, mutta aina yhtä vaativa tuloskirjaus aiheutti ongelmia. Aulaskarin peleistä jäi merkitsemättä virallisiin listoihin yksi voitto ja yksi tappio, joista ensin mainittu pudotti sijaa kaksi pykälää tiukkojen järjestäjien papereissa.

16. Petteri Sevon

Mestari on tähdännyt kuntohuipun SM-kisoihin ja tulokset alkavat näkyä. Kuulemma parantamisen varaa jäi vieläkin. Petti paluumatkalla faninsa, kun "Korson (karaoke)kuninkaan" laulutaidoista ei saatu vieläkään näytettä.

17. Timo Toivonen

Alkusarjassa vähiten päästettyjä maaleja kaikki lohkot huomioiden. Finaalisarjassa puolustus ei pitänyt läheskään yhtä hyvin. Odotukset muutaman sijan korkeammalla.

19. Lauri Eronen

Pelit oikealla korkeudella, sopiva valaistus, tukevat tuolit, pyörimättömät tatit, hyvät pelit ja kaiken kruununa pöydän poikkipuola, josza on hyvä pitää jalkaa! Olosuhteet olivat kerrankin Erosen puolella ja tulosta syntyi. Jahtasi alkulohkossa jopa lohkovoittoa. Finaalisarja ei sujunut ihan samaan malliin, mutta ainakin WR-sija nousee komeasti. Paluumatkalla muutkin opettelivat ihastellen Konjakki-LaurinTM juomatapoja.

23. Jari Eskelinen

Finaalisarja ei sujunut ollenkaan odotetusti. Lähtee korjaamaan pettymystä SM-kisoihin, eikä siirry väläyttämälleen laulajanuralle. Ei ehtinyt pelata veteraanisarjaa venähtäneen aikataulun takia.

31. (32.) Niko Tuominen

Diktaattori viihtyy Tallinnassa ja pelikin kulkee kuin brasilialainen escort Perniön sorateillä. Divarissa takakontista ei löytynyt riisifruttia, vaan yllättävä peruskikka, joka kaatoi jopa suvereenin divarivoittaja Igor Saveljevin. Nostaa hurjasti maailmanrankingiään.

36. (33.) Angi Mauranen

Teini-idoli nostaa tasoaan tasaisesti ja aiheuttaa harmaita hiuksia jo muillekin kuin Sandis Kalninsille (WR-51), joka hävisi Angille taas. PÖLYn myönteisimpiä suorituksia Erosen ja Tuomisen ohella. Menettää tuloksissa kolme sijaa, mikäli tappio Jevgeni Zolobovskille jää sääntöjen vastaisesti voimaan. Angi hävisi keskinäisen pelin Zolobovskille, joka luovutti noin puolet otteluistaan.

37. Ismo Lahtinen

Lievästi alavireistä peliä läpi koko turnauksen, vaikka välttyikin HelOpenin kaltaiselta romahdukselta. Finaalisarja kahden pisteen päässä. Lounastauolla nautitut runsaat eväät veivät myös menestysnälän ja tulokseksi tuli divarin 13. sija.

49. Netta Jousi

Katastrofaalinen alkusarja. Jäi alimpaan divariin ja tuhosi samalla Lahtisenkin turnauksen voittamalla keskinäisen pelin. Divarissa musertavan ylivoimainen voitto (10-0-1, maaliero 55-15). Naisten sarjan kakkossijakin pieni pettymys.

50. Esa Heilimö

Alkusarjat eivät sovi Esalle. Jännitys toi taas pääsylipun mutasarjaan, jossa varmisti PÖLYlle kaksoisvoiton. Rennompi ote nostaisi helposti ylempiin divareihin. Jos PÖLYlle hankitaan psyykkinen valmentaja, on haastavin kohde helppo nimetä.

59. Mikko Haverinen (Pultti Amigos)

Rankingin mukaisesti viimeistä edellinen, mutta odotukset olivat korkeammalla. Parin vuoden takainen tulokas-SM-pronssi kertoo potentiaalista, mutta treeniä ja kovia pelejä kaivataan lisää.

11.1.2009 klo 22.50


Kiekko putoaa, kausi alkaa!

Diktaattorin kausiennakko

Pelaajat on tässä esitetty maailmanrankingin 31.12. järjestyksessä:

Timo Toivonen (105. 3136 pistettä)

Päätti vuoden 2008 hieman yllättäen maailmanrankingin parhaiten rankattuna pölyläisenä. Kevääksi sopivat tavoitteet hakusessa. PÖLYn virallisena eläkeläisenä ei hallitse kalenterin käyttöä, minkä johdosta SM-kisat jäävät sivuun ja voi samalla lopullisesti unohtaa maajoukkuepaikan. Kauden aikana tulee pelaamaan voitoista yksittäisissa akteissa.

Toivosen kauden 2008 koho- ja pohjakohtia olivat EM-kisat!
Melkein ykkösivarin voitto, mutta ei siellä olisi pitänyt olla.

Ismo Aulaskari (116. 3095)

Motivaation pitäisi olla kohdallaan: maajoukkuepaikka Unkarin MM-kisoihin on vielä omissa käsissä, mutta edellyttää onnistumista tammikuun SM- ja kevään rankingkisoissa. Motivaation säilyessa myos paikallisliigatasolla voisi halutessaan voittaa vaikka kauden kaikki aktit.

Ismo oli Paimion rankingissa pudottaa Myllärin, mutta jäi kahdeksanneksi. Turussa tuli myöhemmin seitsemäs sija! Parantaako keväällä?

Jari Eskelinen (119. 3078)

Viitasaaren etäpölyläinen lienee tässä vaiheessa kautta yhdistyksen todennäköisin edustaja kesäkuussa Unkarissa. Liiton kisoissa uhkaa hyvänä päivänä edellämainittujen asemaa PÖLYn ykköspelaajina.

Veteraani-ikäinen Jari Eskelinen taisteli MM-kisoissa seitsemänneksi! SM-kisoista irtosi hopeaa.

Petteri Sevon (220. 2668)

"Mestari" voitti joulukuussa ensimmäisen SLH-mestaruutensa ja jatkaa keväällä siitä mihin jäi. Suurin suosikki kevään rankingvoittajaksi, ellei sitten Stadin lätkäliigan kovemmat pelit houkuttele jättämään akteja vähemmälle.

Maailmanmestarin EM-kisat olivat petymys. Tuleeko tällä kaudella se suuri menestys isossa turnauksessa? Kalja sentään oli Riiassa kylmää.

Lauri Eronen (269. 2456)

"Konjakki-Laurin" hurlumhei-peli saattaa johtaa jopa AKTI-voittoon, tai sitten satunnaiseen romahdukseen kun tatit ovat kädessä tai kiekot vääränkokoisia tai (lisää itse).

Vääntöä ja vauhtia Erosella riitti päättyneenä vuonna. Pelityylillä irtosi myös AKTI-voitto, mutta kansalliselle tasolle tarvitaan lisää kovuutta.

Ismo Lahtinen (292. 2377)

Joulutauon ahkerin harjoittelija.. tosin harjoitusotteluissa tullut pataan jopa Diktaattorilta. Akteissa takuuvarma playoffpelaaja, jonka menestys riippuu sopivasta playoff-vastuksesta: tuhoaa kyllä HIITin, mutta vaikeuksissa Nettaa vastaan.

Lahtinen on harjoitellut huhujen mukaan siihen malliin, että kiekkoja voi mennä tulevissa turnauksissa vastustajan maaliin jopa tämän verran.

Lauri Happo (317. 2311)

Joko on toipunut SLH-välierätappiostaan Angille? Sevonin jälkeen seuraava suosikki kauden rankingykköseksi. WR-sijoituksen nostaminen todelliselle pelitasolle edellyttäisi ahkerampaa liiton kisojen kiertämistä.

Jo on kumma, jos kiekko ei tänä vuonna tottele Hapon syövyttävää katsetta!

Netta Jousi (328. 2292)

Päätavoite MM-kisat, tavoitteen saavuttamiseksi pakko kiertää kaikki liiton kisat. Akteissa hyvänä päivänä tavoittelee finaalipaikkoja, huonona pelaa sijoilla 9-10. Tietyt vastustajat sopivat Netalle paremmin kuin toiset.

Riemua riittää, vaikka aina maaleja ei tule riittävästi tasaisen varmaan
menestykseen. Toivottavasti hymy säilyy Budapestiin.
Kauden tavoitteena myös RM-kullan uusiminen.

Lassi Kostamo (386. 2094)

Vuoden 2008 Suomen mestarista on puhuttu maajoukkuekandidaattina - rugbyssa! Viime aikoina pelannut sitä paremmin mitä harvemmin käynyt kisoissa. Pelannee pari aktia ja voi niissä voittaa kenet tahansa.

Lassi kiekkoili viime kaudella kahdesti finaaliin. Ja SM-kisoistakin irtosi kunnioitettava 23. sija!

Janne Rantanen (392. 2078)

Kostamon rugbyillessa käynee useimmat aktit, etteivät vääräuskoiset unohtaisi kaikkivaltiasta lällärilämäriä. JESAA! Satunnaiset luovutukset johtanevat pari sijaa todellista tasoa heikompaan rankingsijoitukseen kauden lopussa.

Lätwän levyinen hymy - tai jotain sinnepäin näyttäisi Rantasella olevan.

Pasi Vihinen (403. 2026)

Syyskausi jäi yhteen aktiin. Pelatessaan yllätysvalmis varsinkin aktien runkosarjoissa, playoffeissa useasti tullut noutaja heikommin rankattuja vastaan.

Vihinen oli harvinainen vieras viime vuonna eikä mies osunut kameran eteen. Siispä muistelemme Kimbledonia 2007.

Niko Tuominen (445. 1899)

Syyskaudella yhden jatkoaikamaalin päässä uran ekasta akti-finaalista. Lisäksi rikkoi 8 vuotta kestäneen yhden kauden nolla-nolla-pelien ennätyksen.. Keväällä pelaa takuuvarmasti kauden kaikki aktit, joten pitkän uran ensimmäinen akti-finaalipaikka lähempänä kuin koskaan.

TPS ei menestynyt, mutta Tuominen sen sijaan yllätti
useasti viime vuoden aikana - jatkuuko nousukiito?

Jussi Heinonen (449. 1877)

Mikäli ehtii geologialta myös pelaamaan, yllätysvalmiutta riittää aina finaaleihin asti.

Heinonen voitti etelämantereen mestaruuden, mutta selvisi akteissa vain kahdesti finaaliin. Oli viime vuoden harvoissa esiintymisissän alati vaarallinen. Jos ei ole maailmalla liikaa, selviää keväällä finaaliin tai kahteen.

Angi Mauranen (505. 1726)

Takana kaikkien aikojen yllätys SLH:ssa, mitä edessä? (toim. vast. ensimmäinen AKTI-voitto todennäköisesti jo tänä keväänä) Valitettavasti yksittäiset aktit ovat tasoltaan kovempia kuin SLH. Playoffpaikkoihin pitaisi ottaa runkosarjassa voitot keskikastin tiukoissa otteluissa (ja varoa erityisesti Diktaattorin velodromia).

Suurten odotusten kausi toi lopulta huikean saavutuksen SLH:ssa. Menestystä tosin piti tulla jo ennen SLH:ta, mutta yksi PÖLYn historian suuria rookiesuosikkeja hyytyi harmittavasti SM-kisoissa neljänneksi!

Esa Heilimo (537. 1640)

Syksyllä huippusuorituksia mm. Helsinki Openissa ja Stadin lätkäliigassa, mutta akteissa useimmiten tehot kateissa. Löytyisikö uusi noste uralle Tallinnasta?

Onko nyt vuorossa nousukausi? Esan kehitys tuntuu pysähtyneen. Taitoja on, mutta nyt se ässä hihasta pitäisi ottaa esiin eikä pantata sitä loputtomiin.

Patrik Hoyer (587. 1483)
Petteri Hintsanen (607. 1416)
Jouni Tikkanen (664. 1195)

Vanhat starat tuovat pelatessaan lusikkansa yksittäisten aktien playoff-soppaan.

Aikooko Hoyer pelata vai katsella koko kauden sivusta?

Hintsasen pelaamisen puolesta en löisi vetoa. Ei sen vuoksi, etteikö mies joskus tulisi, mutta monta pikaperuutusta on nähty.

Tikkanen esiintyi viime vuonna kisoissa niin harvoin, että foto-osasto
ehti ikuistaa PÖLYn ainoasta halloffamelaisesta vain selän.

Ville Heikkinen (671. 1174)

Paluu curlingkaukaloista on jo tehty, Stadin lätkäliigassa. Paluuta myös akteihin odotellaan pitkähkön tauon jälkeen. Toisi oman lisänsä tiukkaan taistoon playoff-viivan liepeillä. Olisi korkeimmin rankattu pölyläinen, jolla on edelleen oikeus osallistua sm-kisojen rookiesarjaan..

Ville Heikkinen! Mistä hän ilmestyi? Ei sen väliä, sillä Ville palasi loppusyksystä peleihin kovassa iskussa ja oli Stadin lätkäliigän neljäskin.

Aku Haapalinna (845. 725)

Tuli lokakuussa mukaan yli 15 vuoden kisatauon jälkeen. Syyskauden tulokkaan titteli jäi saamatta aivan kalkkiviivoilla. Kisarutiinin lisääntyessä noussee mukaan tiukkaan sijoituskamppailuun playoff-viivalla.

Haapalinna jäi tulokassarjan kakkoseksi, kun käynnit vähenivät loppusyksystä. Ulkomaille asti hypetetty rookie ei täyttänyt aivan
odotuksia Helsinki Openissa -- eikä aivan paitaakaan.

Sampsa Turunen (853. 714)

Vuosi sitten tähän aikaan ura oli vahvassa nousussa. Tyrehtyikö ura pettymykseen sm-rookiesarjassa, vai viekö Kärppien matsien seuraaminen kaiken vapaa-ajan?

Tuokkaiden SM-kuutonen viime tammikuussa. Saadaanko
miehen talentit esiin? Ei saada, jos ei miestä näy peleissä.

Jaakko Itkonen (1162. 258,
tätä kirjoitettaessa ei vielä PÖLYn jäsen)

Nousi kauden viimeisissä akteissa varsin nimekkääseen kaartiin - aktiliigan rookiesarjan voittajaksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Itkonen nousi puun takaa tulokkaiden mestariksi. Äkkiä nimi PÖLYn jäsenkirjaan ja mainetta niittämään tulokkaiden SM-kisoihin Suvelaan!

 

Lisäksi...

Mikko Järvinen (ei rankingsijaa tällä hetkellä)

Kaksinkertainen AKTI-voittaja on ircissä uhannut tekevänsä paluun liigaan yli kahden vuoden tauon jälkeen. Luvassa jänniä pelejä ainakin viimeisen kahden vuoden aikana uransa aloittaneille..

Ismo Lahtinen on ilmoittanut, että Järskän paluu olisi positiivis-negatiivnen asia. Huonona puolena Lahtinen joutuisi antaman kaksinkertaisessa sarjassa kaikille Järskän voittaville neljä pistettä tasoitusta. Hyvänä asiana Lahtinen näkee mahdollisuuden voittaa Järskän edes joskus.

 

Lopuksi...

Markun mukaan: Suomi selviää, Eurooppa ei.

Toivosen mukaan: SM-kisoissa vähintään puolet pölyläisistä pelaajista yltää parhaimpaan suoritukseensa.

Saas nähdä kuinka käy...
5.1.2009 Diktaattori

Kuvat ja kuvikset: El Capitano

6.1.2009 klo 0.00, päivitetty klo 4.18

ps. Pulut ovat kadonneet. Yksi bongattu Tenispalatsilla.

PÖLYn epävirallisia maskotteja ei ole näkynyt sisäpihalla toviin.


Kausi jatkuu 7., 10., 13. ja 17. päivä

Stadin LÄTKÄLIIGA jatkuu jo ensi keskiviikkona 7.1.. Tämän jälkeen Malmin VPK-talo menee remonttiin, eikä turnauksia pelata välttämättä normitahdilla, joten kannattaa vilkaista liigan sivua ennen junamatkaa Malmille.

Maailmanliiga jatkuu Tallinn Cupilla 10.1.. PÖLYltä lähtee matkaan iskukykyinen ryhmä, johon ehtii vielä liittyä. Matkajärjestelyistä voi yrittää kysyä Diktaattorilta.

AKTI-liigan kevätkausi alkaa tiistaina 13.1..

SM-kisat pelataan Espoossa 17.-18.1.. Netalta ja Jarilta vaaditaan mitalia. Muidenkin oletetaan osallistuvan ja tekevän parhaansa.

4.1.2009 klo 20.20


» Arkisto: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000

 
   


© Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2018