Etusivun arkisto vm. 2005

Tässä kokoelma PÖLY:n www-sivujen etusivun uutisista. Toisinsanoen lyhyt yhteenveto tapahtumista. Hyviä hetkiä arkiston parissa...

» Arkisto: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000


Maailmanranking pölyyntyy

Maailman parhaana helsinkiläisenä opiskelijoiden pöytälätkäseurana tunnettu PÖLY on kohonnut väkeväksi tekijäksi myös urbaanin akateemisen maailman ulkopuolella. Hiljattain teetetyn maailmanrankingiin pohjautuvan tutkimuksen mukaan PÖLY on laskentatavasta riippuen maailman viidenneksi tai kuudenneksi suurin seura.

Kun huomioidaan kaikki kautta aikojen seurassa pelanneet pelaajat PÖLYn sijoitus on viides, kun taas rankingissä noteerattuja pelaajia PÖLYllä on kuudenneksi eniten. Molemmilla mittareilla maailman suurimman seuran titteli kuuluu ukrainalaiselle Kyrovogradille.

Seurojen välisessä rankingissä PÖLYn sijoitus oli 26.12. 38:s. Suomalaisseuroista PÖLY sijoittuu seitsemänneksi. Samaan kohderyhmään panostava oululainen SPY (Sähkön Pelaajayhdistys) ei pääse edes käkipisteiden turvin uhkaamaan PÖLYn asemaa opiskelijoiden ykkösenä. SPY:n sijoitus on 56:s.

Rankingissä on noteerattu 39 pölyläistä. Näistä Aulaskarien (Ismo 159:s, Lauri 182:nen) johdolla 1000:n parhaan joukossa on peräti 20, joten top-1000:n pölyläispitoisuus on 2%. Tässä suhteessa muut suomalaisseurat ovat kaukana takana. Ottawilla Senaattoreilla ja SPY:llä on molemmilla 10 tuhannen listalle yltävää kiekkoilijaa. PÖLYn tulevaisuus näyttää vieläkin valoisammalta, sillä ainakin Visa Röyskön ja Juho Muhosen erottaa tuhannen joukosta enää yksi omalla tasolla pelattu turnaus.

PÖLYn pahin ongelma on tällä hetkellä selkeästi naisten puute. Naisten rankingissä on noteerattuna kolme pölyläistä, joilla kaikilla on listattuina vain yksi AKTI. Inka Vuolanto yltää parhaana sijalle 196.

» ITHF:n maailmanranking


Aulaskarille neljäs mestaruus

Syksy 2002, syksy 2003, kevät 2004, syksy 2005. Ismo Aulaskari liitti AKTI-mestaruuksiensa listaan neljännen kauden voittaessaan Lauri Erosen syksyn Suuren Loppuhuipennuksen finaalissa otteluvoitoin 4-1.

Lähes yllätyksettömään SLH:hon toi mukavasti väriä Erosen upea taistelu pitkissä ottelusarjoissa. Eronen käänsi puolivälieränsä Janne Rantasta vastaan itselleen seitsemännessä ottelussa ja uusi temppunsa välierässä kohdatessaan Jussi Heinosen. Edes ensimmäisen ottelun päättyminen Heinosen murskaavaan 8-1-voittoon ei horjuttanut Laurin taistelutahtoa.

Syksyn lopulliset sijoitukset:

 1. Ismo Aulaskari
 2. Laurí Eronen
 3. Jussi Heinonen
 4. Timo Toivonen
 5. Pasi Vihinen
 6. Janne Rantanen
 7. Petteri Sevon
 8. Vesa Virri

Rookie-sarja: 1. Tommi Karesvuori
Teekkarisarja: 1. Janne Rantanen

Tarkempaa selostusta SLH:n tapahtumista luvassa myöhemmin.


Mestari vaihtuu 8.12.

Syksyn Suuressa Loppuhuipennuksessa leivotaan PÖLYlle uusi mestari. Magnus Ahlbergin jätettyä koko kauden väliin, katseet kohdistuvat kahden edelliskauden mestareihin.

Vain voittajat muistetaan. Siksi tässä ennakossa ei keskitytä puolivälieriin tai välieriin. Alla listataan kuusi todennäköisintä finaaliparia, kerrotaan miten näihin päästään sekä ennakoidaan kunkin ottelusarjan kulkua.

1. Aulaskari - Heinonen

Rankingin kärkikaksikko ei anna muiden yllättää alkukierroksilla.

Edellinen playoff-kohtaaminen AKTI-7/97:n finaalissa päättyi Heinosen eduksi. Kahdessa viime AKTIssa Aulaskari on puolestaan esittänyt tutun vakuuttavaa tahtia voittamalla molemmat turnaukset. Heinosen kone on yskähdellyt yllättävästi: tuloksena sijat 4 ja 5. Edelliset finaalikohtaamiset ovat olleet varsin runsasmaalisia, vaikka vastakkain on numeroiden valossa PÖLYn kaksi parasta puolustusta: päästettyjen maalien keskiarvo syksyn peleissä Aulaskarilla 1,44 ja Heinosella 1,83. Odotettavissa vähintään kuudenteen peliin venyvä sarja, jossa Aulaskarin voiton todennäköisyydeksi arvioidaan 55 %.

2. Aulaskari - Toivonen

Rantanen kaataa puolivälierässä Erosen. Toivonen pääsee näin toistamaan välierässä AKTI-100:n yllätyksen ja pudottamaan Heinosen finaalista.

Toisilleen ehkä liiankin tutut pelaajat ovat kohdanneet syksyn AKTI-playoffeissa kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla Aulaskari on ollut parempi voitoin 2-1. Vuosien saatossa Aulaskari on hankkinut vastustajastaan henkisen yliotteen, joka nostaa Ismon täälläkin kertaa selkeäksi suosikiksi. Toivonen tarjoaa ainakin ensimmäisissä peleissä kovan vastuksen, mutta loppua kohden sarja kääntyy Dinosaurukselle. Mestaruus tämän parin tapahtuessa Aulaskarille 80 %:n todennäköisydellä.

3. Aulaskari - Eronen

Sevon päihittää Heinosen iloisella hyökkäyspelillään ja tasoittaa HIIT BRUthers -toverinsa tietä finaaliin. Vaihtoehtoisesti Eronen itse yllättää Heinosen välierässä.

Erosen laadukas ja tasainen syyskausi päättyi AKTI-100:n romahdukseen. Jos ottaa pataan samassa turnauksessa Lahtiselta, Röysköltä, Diktaattorilta, Rantaselta ja Virriltä, onko realistista odottaa Aulaskarin kaatamista finaalissa? Edelliset playoff-kohtaamisetkin puoltavat Aulaskarin menestystä: molemmissa syksyn välierätaistoissa Aulaskari on ollut parempi voitoin 2-0 (maaliero Ismolle 17-4). Aulaskari mestariksi todennäköisyyksillä 90-10.

4. Heinonen - Toivonen

Toivonen onnistuu tiputtamaan Aulaskarin välierässä.

Toivonen aloitti kauden räväkästi voittamalla AKTI-1/91:n. Tuosta turnauksesta Heinonen oli kuitenkin poissa ja kauden myöhemmät kohtaamiset näyttivätkin antavan Jussille selvän suosikin aseman. AKTI-100:ssa asetelmat heittivät kuperkeikan Timon voittaessa puolivälierän suoraan kahdessa pelissä. Molemmat lähtevät hakemaan pokaalia tosissaan, mutta sarja voi kääntyä teräshermoiselle Nokian miehelle jopa suoraan neljässä pelissä. Toivosellakin on mahdollisuutensa pystyessään pitkittämään sarjaa. Puntit Heinoselle 65-35.

5. Aulaskari - Vihinen

Vihinen voittaa tutun vastustajansa Toivosen. Samaan aikaan joko Sevon tai Rantanen venyy yllätykseen, jolloin Pasilla on välierässä kaadettavanaan Heinonen tai Eronen.

Aulaskarin ja Vihisen pleijarikohtaamiset ovat olleet perinteisesti tasaisia. Yhtä perinteisesti Ismo on ollut lopulta parempi. Asetelmaa vahvisti AKTI-100:n puolivälierä, jossa Ismo lunasti välieräpaikan voitoin 2-1. Taidollisesti lähellä toisiaan olevat pelaajat, joista toinen on tottunut voittamaan ja toinen olemaan toinen. Voittaja Aulaskari prosentein 90-10.

6. Heinonen - Rantanen

Kuudes mahdollinen finaalipari perustuu Rantasen hurmioon. Puolivälierässä lämäri saa Erosen maaliverkon lentämään suurien tunteiden kohtaamisessa ja välierässä maksetaan vanhat kalavelat Aulaskarille.

Janne on koko syksyn toitottanut toivettaan kohdata Heinonen playoff-sarjassa. Tälläkin kertaa toiveen toteutuminen näyttää olevan pelkästään miehestä itsestään kiinni. Rantsun selviytyminen finaaliin asti olisi kuitenkin niin suuri paukku, että Heinosen kaataminen olisi jo liikaa. Heinonen voittaa kaksi ensimmäistä peliä. Kolmannen lopussa Rantanen huomaa tilanteen mahdottomaksi ja lähtee hiihtämään kohti Olaria pahemmalta nöyryytykseltä välttyäkseen. Prosentit Heinoselle vain 75-25 siltä varalta, että Jannen peli vastaa sittenkin kovia puheita ja odotuksia.

Jännitettävää riittää siis kaikille, vaikkei olisi itse pystynyt SLH-paikkaa tällä kerralla hankkimaankaan. Turnauksen loputtua ratkotaan alasaunalla nelinpelimestaruudet. Ainoana ennakkosuosikkina näihin tosipeleihin lähtee Lällärilämärin joukkue, jonka ennakkouho on ollut niin kova, ettei uutistoimitus uskalla tässä yhteydessä edes mainita turnaukseen muita voittajaehdokkaita.


AKTI-9/100: Aulaskari voittoon, vanhat tähdet vireessä

» tulokset
» kuvat

AKTI-9/100 keräsi arvolleen sopivasti ennätysosanoton peräti 22 pelaajan täyttäessä VSO:n salin. Mukaan oli saatu kattava otos AKTI-liigan kärkinimiä alkuhämäristä tähän päivään saakka, kun maratonrankingin top 10:stä peräti yhdeksän pelaajaa saapui esittelemään taitojaan.

Turnauksen finaalissa Ismo Aulaskari päihitti AKTI-1:n voittajan Jouni Tikkasen. Voitollaan Aulaskari nappasi itselleen myös ykkössijan syksyn rankingissä.

Uudelle polvelle vieraammista hahmoista säväytti eniten Teemu Korhonen sijoittumalla peräti kolmanneksi. Korhosen edellinen esiintyminen nähtiin AKTI-6/69:n finaalissa, mutta puolentoista vuoden pelaamattomuus ei ollut verottanut tehoja.

12 pelaajan playoffeihin toivat lisäksi väriä Tuomas Pylkkänen (7 hävittyä AKTI-finaalia), Mikko Järvinen (kaksinkertainen AKTI-voittaja), Jaakko Nyrölä (AKTI-liigan voittaja keväältä 2003, kolminkertainen AKTI-voittaja) ja Visa Röyskö (AKTI-4/59:n maratonturnauksen välieräpelaaja). Vanhalla rutiinilla siis pärjätään yllättävän pitkälle jatkuvasti tasoaan nostavassa liigassa.

Vanhusten rynnistys sai osan nykyisistä kärkipelaajista tolaltaan. Tusinan kärjen ulkopuolelle jätettiin mm. Lauri Eronen ja Janne Rantanen. Kärjen osalta päädyttiin seuraavaan järjestykseen.

 1. Aulaskari
 2. Tikkanen
 3. Korhonen
 4. Toivonen
 5. Heinonen
 6. Pylkkänen
 7. Sevon
 8. Vihinen
 9. Lahtinen
 10. Järvinen
 11. Nyrölä
 12. Röyskö

Viimeisestä SLH-paikasta ei saatu odotettua taistelua. Jari Eskelinen jättäytyi pois turnauksesta, kun taas Lassi Kostamo manaili koko illan huonoa tuuriaan ja päätyi taistelemaan ynnä muut -sijoille. Vesa Virri sai näin ansaitun palkkion tahkottuaan läpi syksyn jokaisen AKTIn.

Alustavat parit SLH:n ensimmäisellä kierroksella ovat Aulaskari-Virri, Heinonen-Sevon, Eronen-Rantanen ja Toivonen-Vihinen.


AKTI-100 tiistaina 29.11.

..., 97, 98, 100. AKTIen numeroinnissa käytettävä laskuoppi lienee joillekin epäselvä, mutta asian ei pidä antaa häiritä. Ensi tiistaina ohjelmassa on syksyn viimeinen tavallinen AKTI, järjestysluvultaan 100. Mukaan saataneen nippu vanhoja mestareita, joten turnauksesta tullee kaikkea muuta kuin tavallinen.

Heinonen ja Aulaskari turnausvoittoihin

Juhla-AKTIn alla PÖLYn kärkikaksikon Jussi Heinonen ja Ismo Aulaskari ovat ottaneet turnausvoiton mieheen. AKTI-7/97:ssä Jussi kaatoi Ismon ensimmäistä kertaa AKTI-finaaleissa. AKTI-8/98:n loppuottelu oli puolestaan kauden toisen AKTIn uusinta Ismon voittaessa Jari Eskelisen tasaisessa sarjassa.

Kärki tiivistyy

Jari Eskelisestä onkin tulossa Aulaskari-Heinonen-kaksikon pahin peikko AKTI-liigassa. Hämeenlinnalaisen paluu AKTI-8:ssa oli näyttävä. Runkosarjan kakkossija, puolivälierässä voitto Sevonista ja välierässä Heinosesta.

Kärkikaksikolla on toki muitakin haastajia. Lauri Eronen on osoittanut ihailtavaa varmuutta pelaamalla kolmen parhaan joukkoon jo kuudessa peräkkäisessä AKTIssa. Ratkaisupeleissä voittovire on kuitenkin jäänyt vielä puuttumaan. Janne Rantanen puolestaan tipahti Aulaskaria vastaan kirvelevästi voitoin 2-1 sekä AKTI-7:n että AKTI-8:n playoffeissa.

Tulevia tähtiä?

AKTI-8/98 houkutteli paikalle ilahduttavasti 16 pelaajaa, joista vielä ilahduttavammin ensikertalaisia oli kaksi. Tommi Karesvuoren 9 pistettä 15 pelissä oli syksyn ylivoimaisesti kovin suoritus rookie-sarjassa, vaikka sijaksi tulikin lopulta 14:s.

Tero Kallio nappasi AKTI-uransa ensimmäisen pleijaripaikan. Jatkoa seurannee, kunhan mies ehtii kiireiltään Cajsaan asti.

Sammuvia tähtiä?

Maisterit Vihinen ja Virri ovat notkahtaneet viime turnauksissaan selvästi vanhasta tasostaan. Vihisen kohdalla kyseessä lienee ohimenevä ilmiö tai kunnonajoitus AKTI-100:aan, mutta Virrin tilanne on huolestuttavampi. Vastustajan henkinen alistaminen ja maalien takominen tulokkaita vastaan ei paljon auta, kun puolustus ei toimi. Huhujen mukaan jotkut tekevät Virriä vastaan enää yhtä kikkaa, [kikan nimi sensuroitu] kun uppoaa lähes joka kerta keskelle maalia.

Kaksi lippua SLH:hon

AKTI-100:aan tuo vielä lisää jännitystä viimeiset paikat Suureen Loppuhuipennukseen Heinosen, Aulaskarin, Erosen, Toivosen, Rantasen ja Vihisen seuraksi. Petteri Sevon ottanee toisen paikoista pelkästään osallistumalla, mutta rankingin kahdeksatta sijaa pitävän Virrin jakkara heilahtelee rajusti. Mikäli Virri ei yllä AKTI-100:ssa kahdeksan parhaan joukkoon, riittää Lassi Kostamolle kahdeksas sija ja Jari Eskeliselle viides sija Virrin ohittamiseen.


Syyskokous valitsi uuden hallituksen

PÖLYn syyskokous valitsi sopuisan yksimielisesti yhdistyksen hallituksen vuodelle 2006. Ainoana merkittävänä muutoksena yhdistyksen jäsen #1 Timo Toivonen siirtyy sivuun lähtiessään vuoden vaihteessa kiekkoilemaan Pohjois-Amerikkaan. Niko Tuomisen eväät (sipsit ja vaalea vehnämössöleipä) riittävät kokousväen mielestä seuraavallekin diktaattorikaudelle.

Hallitus 2006:

 • Niko Tuominen, puheenjohtaja
 • Ismo Aulaskari, jäsen
 • Jussi Heinonen, jäsen
 • Lassi Kostamo, jäsen
 • Janne Rantanen, jäsen
 • Ismo Lahtinen, varajäsen
 • Hallituksen keskinäinen tehtävänjako tarkentuu myöhemmin.


  Aulaskarit ja Toivonen Oulun finaalisarjassa

  Keväällä 2004 tiukasti Oulun mestaruudesta kilvoitellut Ismo Aulaskari jatkoi hienoja esityksiään Kärppien kotikaupungissa. "Ouluskari" kamppaili kauden neljännessä SPJKL:n rankingturnauksessa tiukasti jopa playoff-paikasta. Lopulta tuloksena oli yhdeksäs sija ja niukka karsiutuminen jatkosta maalierolla.

  Täsmennys: Iso-Tryykäri, Moilanen ja Aulaskari sijoittuivat finaalisarjassa tasapistein sijoille 7-9. Keskinäiset ottelut päättyivät seuraavasti: Iso-Tryykäri-Moilanen 4-5, Iso-Tryykäri-Aulaskari 3-0, Moilanen-Aulaskari 4-6. Täten kaikkien kolmen saldo keskinäisistä peleistä oli 1 voitto, 1 tappio ja 2 pistettä. Keskinäisten pelien maalieroilla Iso-Tryykäri otti sijan 7 (Iso-Tryykäri +2, Moilanen -1, Aulaskari -1). Moilanen sijoittui Aulaskarin edelle maalivertailulla lukemin 9-6. Huhun mukaan Aulaskarin ja Moilasen ottelu oli päättymässä Aulaskarille suuremmin lukemin, mutta lopussa Moilasen tyttöystävän, Oulun halpojen pizzojen ja 80-luvun joensuulaisen juomaveden laadun yhteisvaikutus tasoitti tilannetta. Jo kolmen maalin voitto olisi nostanut Aulaskarin jatkoon.

  Finaalisarjassa nähtiin toisen kerran peräkkäin kolme pölyläistä. Koko edustavan nelikon sijoitukset olivat seuraavat:

 • 9. Ismo Aulaskari
 • 12. Lauri Aulaskari
 • 13. Timo Toivonen
 • 18. Jari Eskelinen
 • » tulokset


  AKTI 6/96: Kostajan viimeinen varoitus?

  Kolmen tulevan SLH-pelaajan poissaolo antoi tiistaiseen AKTIin tilaa uusille kärkinimille. Runkosarja pelailtiin kuitenkin läpi lähes totutussa järjestyksessä Jussi Heinosen viedessä ykkössijan. Muut pleijaripaikat ottivat Lauri Eronen, Janne Rantanen sekä ilahduttavasti Lassi Kostamo, joka osoitti vihdoinkin pystyvänsä pelaamaan koko sarjan läpi riittävän tasaisesti. Pasi Vihinen ei pystynyt hyödyntämään kärkipelaajien poissaoloja, vaan hiipui kuudenneksi hävittyään vielä sijoitusottelun Vesa Virrille.

  Välierissä Kostamo näytti, ettei uran paras AKTI-sijoituskaan tyydytä tarpeeksi ja haastoi Heinosen tosissaan mittelöön finaalipaikasta. Ensimmäisessä pelissä uljas haastaja kaatoikin pudotuspelien ja jatkoaikojen erikoismiehen jatkoajalla 2-1. Tämän jälkeen Heinonen käänsi sarjan odotetusti itselleen Kostajan sitkeästä taistelusta huolimatta. Kaksi viimeistä peliä Jussille 3-2 ja 2-1. Toisessa välierässä Eronen pyöritti Rantasta kahdessa pelissä yhteismaalierolla 12-3.

  Finaalista saatiin siis AKTI-3/93:n uusinta. "Heinosta ei pysty voittamaan PÖLYn pleijareissa muut kuin Magnus ja minä", kuultiin erään pelimiehen kertovan maanantain Stadin liigassa. Tämä pelimies ei ollut Eronen, joten finaalivoitto sekä toinen AKTI-voitto Heinoselle suoraan kahdessa pelissä.

  Eronen jatkaa rankingin kärjessä enää kahden pisteen erolla turnauksen vähemmän pelanneeseen Heinoseen. Kostamo puolestaan ilmoittautui Virrin vakavaksi haastajaksi tavoittelemaan viimeistä paikkaa SLH:hon, jonka ajankohdaksi on varmistunut torstai 8.12. Tiistaina 15.11. PÖLYn syyskokous ja AKTI-7/97.


  Enää 1-2 SLH-paikkaa vapaana!

  Kun syksyn yhdeksästä turnauksesta on pelattu viisi, on sopiva aika tehdä pikainen katsaus kauden tulossatoon ja arvioida loppukauden menestyjiä. Jos haluat säilyttää jännityksen viimeiseen turnaukseen asti, älä lue tätä juttua pidemmälle - jatkossa paljastetaan syksyn Suuren Loppuhuipennuksen pelaajat.

  Ranking-johtoa pitää hallussaan hiukan yllättäen Lauri Eronen. Hyökkäyksen ilotulitus on tuottanut välieräpaikan yhtä vaille kaikissa turnauksissa. Erosen ykköspaikka ei kuitenkaan säilyne sarjan loppuun asti.

  Ismo Aulaskarin ranking-voiton voisi jo vaikka kuuluttaa kirkossa. Kolme pelattua turnausta, kolme voittoa. Enää kaksi puuttuu, sillä Aulaskarin ykkössijaan näyttää riittävän pelaaminen viidessä turnauksessa. Erosen ohi kiilaa myös Jussi Heinonen. Viime turnausten finaalivire tuottaa pisteitä tasaiseen tahtiin, mikä riittänee kaikille muille paitsi Aulaskarille.

  Kovan kolmikon lisäksi SLH-paikkansa varmistavat loppukauden aktiivisella pelaamisella Timo Toivonen, Pasi Vihinen ja Petteri Sevon. Listaan voisi liittää melkein varmana nimenä alkukauden konttailusta selvinneen Janne Rantasen. Aktiivinen osallistuminen tuottanee riittävästi pisteitä. Lisäksi PÖLYn uutistoimitus ennustaa Rantsun aiheuttavan loppusyksystä jossakin AKTIssa kauden suurimman yllätyksen. Alkusarjan voitto, finaalipaikka vai peräti koko turnauksen voitto? Se jää nähtäväksi.

  Edellä mainittujen pelatessa terveenä kauden loppuun, jäljelle jää siis enää yksi paikka. Pelillisesti tämä kuuluisi eittämättä Jari Eskeliselle tai Petteri Hintsaselle. Molempien turnauskäynnit ovat kuitenkin jääneet sen verran harvinaisiksi, että viimeinen paikka on menossa sitkeämmin Cajsaan hakeutuvalle pelaajalle. Ykkösehdokkaaksi nousee kokenut kettu Vesa Virri.

  Muilla pelaajilla on vielä neljä turnausta aikaa kumota edellä esitetyt arviot ja saattaa uutistoimitus naurunalaiseksi. Seuraava AKTI tiistaina 1.11.


  AKTI 5/95: Palapeli ja pöytälätkää

  Espoon turnauksen molemmin puolin jakautuneen turnausputken päätti keskiviikkoinen AKTI. Politicus ei ollut pelaajien käytössä, mikä aiheutti ongelmia pöytien ja pelien asetteluun. Miten saada 14 pelaajaa ja 7 peliä sopimaan Cajsaan? Lopulta riittävä äänenkäyttö ja yleinen sähellys tuotti kelvollisen tuloksen, päivittäin geometristen ongelmien kanssa painivien viitsimättä tarjota apuaan.

  Alkusarjassa Lahtinen vaelsi kirjaimellisesti hämärän rajamailla. Hapenpuute vei pelivireen tai ainakin tarjosi hyvän selityksen. Vakio playoff-kasvo Sevonin virettä kuvastaa parhaiten jääminen Lahtisenkin taakse. Playoffeihin selvisivät kuitenkin tälläkin kertaa alkusarjan parhaat pelaajat.

  Pudotuspeleissä Ismo Aulaskari takoi viisi maalia yhtä vaille kaikissa peleissä ottaen kauden kolmannen turnausvoittonsa. Finaalissa häviävänä osapuolena oli toisen kerran peräkkäin Jussi Heinonen.

  Turnauksen varsinainen ilonaihe löytyi kuitenkin alimmasta sijoitusottelusta. Ilari Valjus päätti ennätyksellisen tappioputkensa voittamalla Esa Heilimon 3-2. Tätä ennen Valjuksen alkusarja oli tuottanut pelkkiä tappioita. Voitto oli Ilarille kaikkiaan toinen PÖLYn turnauksissa. Pelattuja turnauksia miehellä on yhdeksän.


  Historiallista menestystä Espoosta

  PÖLYn joensuulaisjäsen Lauri Aulaskari ylsi Espoossa seuran kautta aikain parhaaseen saavutukseen rankingturnauksissa sijoittumalla kuudenneksi. Loistokkaan finaalisarjan neljännen sijan jälkeen tarvittiin joukkuemaailmanmestari Konsta Jukka pysäyttämään Pikku-Dinon eteneminen puolivälierissä. AKTI-liigassa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Pultti Amigosin Magnus Ahlberg kiilasi viidenneksi.

  Laurin menestystä säestivät finaalisarjassa Ismo Aulaskari ja Jouni Tikkanen. Timo Toivonen puolestaan kokosi itsensä iltapäiväksi kuuman alkusarjan jälkeen ja nappasi itselleen ykkösdivarin ykkössijan. Muutkin pölyläiset pääsivät taistelemaan sijoituksista ykkösdivarissa, lukuunottamatta Ismo Lahtista, jolle puolustuksen ja hyökkäyksen onnistuminen samassa pelissä oli tällä kertaa mahdotonta.

  Pölyläisten sijoitukset 44 pelaajan avoimessa sarjassa näyttävät mukavilta. Alla epäviralliset sijaluvut.

 • 6. Lauri Aulaskari
 • 11. Ismo Aulaskari
 • 13. Jouni Tikkanen
 • 17. Timo Toivonen
 • 21. Jari Eskelinen
 • 24. Petteri Sevon
 • 25. Vesa Virri
 • 26. Lauri Eronen
 • 27. Janne Rantanen
 • 29. Niko Tuominen
 • 35. Ismo Lahtinen
 • Toivosen kuvat turnauksesta löytyvät tällä kertaa täältä.


  AKTI 4/94: Rainbow in the Dark

  Tulevan lauantain Espoon rankingturnaus houkutteli AKTIin kauden tähän asti suurimman pelaajajoukon. 14 pelaajaa kamppaili pisteistä ja kunniasta tasokkaassa turnauksessa. Pelätty HIIT BRUthers oli liikenteessä peräti neljän pelaajan voimin huolimatta johtotähtensä Petteri Hintsasen poisjäännistä. Turnauksen tapahtumat voidaan tiivistää Juhani Tammisen hengessä kolmeen pääkohtaan.

  A. Janne Rantasen pelihuumori löytyi yhtä yllättäen kuin alkusyksystä katosi. Viides sija tuskin tyydyttää miestä itseään, mutta ennätyksellistä AKTI-putkea on nyt entistä mielekkäämpää jatkaa.

  B. Lassi Kostamon nousuhum..., anteeksi, nousukuntoiset esitykset kärsivät edelleen liiasta ailahtelusta. Nyt saaliina makeat voitot Aulaskarista ja Eskelisestä - tuloksena 11:s sija.

  C. Playoffeissa vahva puolustus oli jälleen valttia. Puolivälierissä voittaneet osapuolet päästivät yhteensä 8 ottelussa 8 maalia.

  Ismo Aulaskarikin oli paikalla, joten turnauksen voittaja lienee helppo arvata. Rankingkärjessä jatkaa Timo Toivonen vaivaisella 6 pisteen erolla Lauri Eroseen. Tulokset päivitetty.


  Putkia ja pyöreitä lukuja

  KESÄ-liigan tulokset saatiin vihdoin selvitetyksi julkaisukuntoon. Samalla päivittyi myös kaikkien otteluiden tilasto AKTI-liigan alusta alkaen. PÖLYn analysointiyksikkö kävi tilastoja läpi harjaantuneilla silmillään. Merkittävimmät huomiot tulevat tässä.

 • Ismo Aulaskari saavutti syksyn toisessa turnauksessa ensimmäisenä pelaajana AKTI/KESÄ-liigassa 1000 voiton rajan. Voittotilastossa seuraavilla Toivosella (872) ja Vihisellä (596) on vielä näihin lukemiin pitkä matka.
 • Samainen Aulaskari rikkoi kesän aikana niin ikään ensimmäisenä 2000 pisteen ja 3000 ranking-pisteen rajat. Toivosella 3000 ranking-pinnaa tullee täyteen jouluun mennessä. Nykyinen lukema on pölyläisten keskimääräistä Cooperin testin tulosta lähentelemä 2912.
 • Toivonen ylitti puolestaan ensimmäisenä pelaajana 5000 maalin rajan edellisessä AKTIssa. Aulaskari on tässä tilastossa vasta toisena. Seuraavassa turnauksessaan hänkin päässee 5000:n paremmalle puolelle. Kaksikon maalimäärien suuruutta kuvastaa ehkä parhaiten Diktaattori Tuomisen päästettyjen maalien määrä, joka on tällä hetkellä vain 4402.
 • Henkilökohtaisia virstanpylväitä ovat lisäksi tavoittamassa ainakin 55 maalin päässä 2000 tehdystä oleva Diktaattori sekä 45 maalin päässä 2000 päästetyn rajaa kärkkyvä Heinonen.
 • Janne Rantasella sen sijaan on hallussaan AKTI-liigan historian pisin yhtämittainen turnausputki. ""J.R."" on pelannut jokaisessa AKTIssa 15.4.2004 lähtien eli kaikkiaan 23 peräkkäistä turnausta. Määrä on tainnut korvata laadun, sillä viidessä viimeisessä turnauksessa Rantasen paras sijoitus on vaatimattomasti kahdeksas.
 • Yhtä lailla ällistyttävään putkeen on yltänyt Ilari Valjus häviämällä epävirallisen laskelman mukaan ainakin 57 edellistä otteluaan PÖLYn liigoissa. Tarkka luku lienee tätäkin suurempi. Tälle putkelle tosin ei voida ennustaa enää pitkää jatkoa, sillä Stadin liigasta voittoja ja tasapelejä kertyy, ja jumbosijatkin ovat jääneet harvinaisiksi.
 • Onnittelut vielä kaikille uusille ennätysmiehille! Seuraava tilaisuus putkien jatkamiseen tai rajanylityksiin tarjoutuu torstaina 13.10., kun ohjelmassa on AKTI-4/94.


  AKTI 3/93: Paperikorista AKTI-voittajaksi

  Jussi Heinosen vakuuttava nousukiito kohti pöytälätkätaivaan kirkkaimpia tähtiä sai odotettua jatkoa uran ensimmäisestä AKTI-voitosta. Edesmenneen Wastepaper Basketin vokalistikitaristin esitykset eivät jättäneet selittelyille sijaa. Hapuillen alkanut runkosarja kääntyi nopeasti 16 tappiottoman pelin putkeksi ja playoffeissa sama meno jatkui.

  Finaalissa kaatui Lauri Eronen suoraan kahdessa pelissä. Uutistoimittajan assistentti raportoi toisen finaalipelin tunnelmista seuraavasti:

   
  Ratkaisufinaalin börsat:
  
   1. Magnus-pomppu ............. 1-0 *
   2. Sören ..................... 1-1 **
   3. Kone takanurkkaan yläkautta 2-1
   4. Peruskikka kantapäällä .... 3-1 
   5. Kone ...................... 3-2
   *) "Hirvee räimäsy heti alkuun," valitti Eronen.
  **) "Kyllä yhden sörenin pitäisi riittää
     voittoon," Eronen manasi.
  

  Illan tulosluettelo:

  1. Jussi Heinonen
  2. Lauri Eronen
  3. Pasi Vihinen
  4. Petteri Sevon
  5. Timo Toivonen
  6. Vesa Virri
  7. Niko Tuominen
  8. Janne Rantanen
  9. Lassi Kostamo
  10. Esa Heilimo
  11. Ilari Valjus

  Toivonen jatkaa kauden rankingin kärjessä, vaikka HIIT BRU -duo Eronen-Sevon onnistuikin kaventamaan eroa finaali- ja välieräpaikoillaan.


  Kevään 2005 tulokset valmiit

  Uudistuneen kotisivutyöryhmän tulospalveluyksikön uurastus tuotti jo näkyvääkin tulosta. Viime kevään tulokset kokonaisuudessaan kaikkien otteluiden tilastoineen on päivitetty.

  Sevonin playoff-hurmion, Hoyerin harvinaisen vierailun, Diktaattorin neljänteen PÖLYnimuri-palkintoon oikeuttaneet esitykset, Heinosen löylytykset ja 2000:nnen maalin, Nyrölän 3000:nnen maalin, Lahtisen välieräpaikan, Rantasen luovutukset, taistelun PÖLYn ensimmäisen naisen asemasta, Magnuksen käänteisen tupla-agenttisarjan ja tien mestaruuteen sekä muut nostalgiset hetket voit palauttaa mieleesi täältä.


  AKTI 2/92: Dino haki taas omansa

  Kauden toinen turnaus palautti AKTI-liigaan tutun komennon Ismo Aulaskarin vietyä voiton. Ykköspaikka ei tullut tällä kertaa helpolla, sillä Jari Eskelinen, PÖLYn vahvistus Kehä III:n ulkopuolelta, oli saapunut Cajsaan voitto mielessään. Eskelinen etenikin ensimmäisessä AKTIssaan aina finaalien kolmanteen peliin asti, jonka Aulaskari kuitenkin voitti kokemuksellaan 1-0.

  Sijoitukset:

  1. Ismo Aulaskari
  2. Jari Eskelinen
  3. Petteri Hintsanen
  4. Timo Toivonen
  5. Jussi Heinonen
  6. Lauri Eronen
  7. Petteri Sevon
  8. Janne Rantanen
  9. Vesa Virri
  10. Lassi Kostamo
  11. Niko Tuominen

  Syksyn avauksen voittanut Timo Toivonen pitää edelleen hallussaan liigan kärkipaikkaa. Seuraava AKTI jo ensi torstaina 29.9.


  Helsinki Open pelattu - Maailmanliiga avattu

  Ensimmäisen World Table Hockey Tourin avauskilpailu Helsinki Open pelattiin lauantaina Vanhalla ylioppilastalolla. Avoimen sarjan finaalissa Roni Nuttunen kukisti Kristian Iso-Tryykärin totuttuun tapaan seitsemännessä pelissä.

  PÖLYn hallitseva mestari Magnus Ahlberg taiteili kuudenneksi. Jussi Heinonen puolestaan oli kakkosdivarin ykkönen. Myös Tero Kallio eteni ensimmäisessä ranking-turnauksessaan vakuuttavasti kakkosdivariin asti. PÖLYn AKTIivipelaajien sijoitukset alla.

 • 6. Magnus Ahlberg (Pultti Amigos)
 • 26. Ismo Aulaskari
 • 32. Lauri Aulaskari
 • 33. Pasi Vihinen
 • 38. Jari Eskelinen
 • 39. Lauri Eronen
 • 46. Jussi Heinonen
 • 52. Ismo Lahtinen
 • 56. Tero Kallio
 • 57. Petteri Sevon
 • 63. Jouni Tikkanen
 • 64. Vesa Virri
 • 74. Niko Tuominen
 • 86. Janne Rantanen
 • Naisten ja juniorien kirkkaimmat pokaalit kulkeutuivat Venäjälle Maria Miloradovan ja Yanis Galuzon matkassa.

  PÖLYn innolla ja rutiinilla sujunut järjestelyurakka huipentui saunailtaan, jonka yhteydessä pelattiin perinteinen nelinpeliturnaus. Yön pimeinä tunteina Vesa Virri luotsasi Åbo-nejoriginaalit voittoon. Virrin parina vieraili nelinpelien ensikertalainen Kristian Iso-Tryykäri.

  Tuloksia ja kuvia.


  Helsinki Open pelataan 17.9.2005

  PÖLY järjestää maailmanliigan avausturnauksen Helsinki Openin.

  Kotimaisten tähtien lisäksi turnauksesta on oltu kiinnostuneita ainakin Venäjällä, Latviassa ja Tshekissä.

  » Helsinki Open 2005
  » Kv. pöytäjääkiekkoliitto (ITHF)
  » Suomen pöytäjääkiekkoliitto (SPJKL)

  Syyskausi 2005 alkoi

  PÖLYn syyskausi 2005 alkoi HIIT Brothersin uhollla. Koko kolmikko välieriin ja kaksi finaaliin oli tavoite. Ei onnistunut, sillä välierissä runkosarjan ykkösnimi Petteri Sevon putosi Timo Toivoselle suoraan kahdessa ottelussa. Pasi Vihinen puolestaan kaatoi Lauri Erosen.

  Finaalissa ikuisen kakkosen leima pysyi Vihisellä. Hän oli jo toisen finaalin jatkoajalla tolpan päässä ensimmäisestä AKTI-voitosta, mutta hyytyi kolmannen ottelun viime metreillä ja jatkoajalla.

  AKTI-1/91 sijoitukset:

  1. Timo Toivonen
  2. Pasi Vihinen
  3. Petteri Sevon
  4. Lauri Eronen
  5. Ismo Lahtinen
  6. Petteri Hintsanen
  7. Vesa Virri
  8. Janne Rantanen
  9. Niko Tuominen

  Niko Tuominen päästi 4000:nnen maalinsa

  PÖLYn diktaattori Niko Tuominen on päästänyt 4000:nnen maalinsa. Maalin teki Petteri Sevon hetki ennen loppusummeria 7-1 päättyneessä (kait?) ottelussa. Täten Niko Tuominen voittaa uransa neljännen PÖLYnimuri palkintonsa.

  Tradition mukaisesti 3000:een päästettyyn maaliin ensimmäisenä päässyt pelaaja palkitsee Tuomisen SLH-saunassa.

  Ensimmäisenä 3000 maalia päästi muuan Niko Tuominen.

   

   

   


  Suuren loppuhuipennuksen paikat 6-8 vielä jaossa

  Kauden ranking on päivitetty. Viimeisessä Suuren loppuhuipennuksen paikassa on kiinni Ismo Lahtinen.

  Mikäli Ismo Lahtinen ei sijoitu kahdeksan parhaan joukkoon AKTI-10/90:ssä, teoreettiset mahdollisuudet SLH:een ovat vielä viidellä muulla pelaajalla:

  • 9. Petteri Hintsanen
   • Tarvitsee 6 pistettä. 13:s sija riittää.
  • 10. Janne Rantanen
   • Tarvitsee 8 pistettä lisää. Seitsemäs sija tuo tarvittavat pisteet (21-12 = +9).
  • 11. Lassi Kostamo
   • Tarvitsee 12 pistettä lisää. Viides sija tuo tarvittavat pisteet (28-15 = +13).
  • 12. Lauri Eronen
   • Tarvitsisi 21 pistettä. On ilmoittanut jättävänsä AKTI-10/90:n väliin.
  • 13. Niko Tuominen
   • Tarvitsisi 38 pistettä. Vain voitto kauden päätösturnauksessa riittää (50-10 = +40).

  Rankingin viiden kärki on varmistanut paikkansa SLH:ssa. Vesa Virrillä, Magnus Ahlbergilla ja Ismo Lahtisella on teoreettinen mahdollisuus pudota pois SLH:sta, jos AKTI-10/90:n kärkikolmikko on esimerkiksi seuraavankaltainen:

  1. Lassi Kostamo
  2. Petteri Hintsanen
  3. Janne Rantanen

  Sori Lassi, mutta hiukan epäilyttää...

  Huom: jos joku estyy pelaamasta SLH:ssa otetaan alemmaksi sijoittunut pelaaja hänen tilalleen.

  » Ranking


  Ismo Aulaskari voitti neljännen kerran kevätkaudella

  Rankingkärkeen noussut Ismo Aulaskari otti jo neljännen AKTI-voittonsa kevätkaudella 2005. Kautta aikojen Aulaskarilla on 24 voittoa.

  Finaalissa Aulaskari kaatoi hienosti pelanneen Petteri Sevonin suoraan kahdessa ottelussa. Matkalla finaaliin Sevon pudotti aikaisemmat AKTI-voittajat Petteri Hintsasen (välierissä) ja Timo Toivosen (puolivälierissä).

   

   


  Reikäleipiä ja Old Time Hockey'tä

  Nikot Tuomisen imuroinnin uusi ennätys epäonnistui AKTI-8/88:ssa, kun pelaajat pihtailivat maaleja.

  Pahimmillaan kierroksella jäi 60% pelaajista kokonaan ilman maalia! Pelottavaa...

  Mistä moinen johtuu?
  Haluavatko kaikki Akateemiseen nollakerhoon, vai häh?

  Jussin rapo kertoo kuitenkin Old Time Hockey'stä. Ajasta, jolloin peruskikka hallitsi. Ja legendaarisesta HIIT Brothers -kolmikosta (kuvassa).

  » AKTI-8/88


  Dinosaurusten
  taistelu

  Geologi Jussi Heinonen on selvittänyt, mitä tapahtui dinosaurusten taistelussa.

  » AKTI-6/86 -raportti

   


  Niko lähestyy 4 000:ää päästettyä maalia

  Niko "Diktaattori" Tuomisella on tällä hetkellä päästettynä 3918 maalia, joten AKTI-8/88:ssa hänellä saa olla todella huono päivä, että 4000:s päästetty maali syntyy.

  Kautta aikain Niko on päästänyt keskimäärin 51,6 maalia per turnaus. Tällä kaudella keskiarvo on noussut 53,83:een.

  Viisi kertaa Niko on päästänyt yli 80 maalia (89, 84, 83, 81, 81), mutta noistakin vain pahamaineinen kärkikolmikko riittäisi huomiseen palkitsemistilaisuuteen.

  Dickin kaksi pahinta löylytystä ovat niin kaukaa kuin keväältä 2002: AKTI-1/32 ja AKTI-8/39.


  Ilari Valjus 100:s pelaaja PÖLYn liigoissa

  PÖLYn turnauksissa on käynyt yhteensä 101 pelaajaa kautta aikojen. Ilmoittautumislistan mukaan sadannen pelaajan titteli menee kansantaloustieteen opiskelija Ilari Valjukselle.

  Pelaajien joukkoon mukaan mahtuu myös yksi ruotsalainen. David Kroon kävi AKTI-6/20:ssä, jääden toiseksi viimeiseksi. Tämän huomioiden farmasian tiedekunnan opiskelija Inka Vuolanto on sadas suomalainen pelaaja.

  Suomen väkiluku on 5238499. Siten hivenen alle 0,02 promillea väestöstä on käynyt PÖLYn peleissä.


  Ei mitään uutta auringon alla

  Tällä kertaa ei tullut uutta AKTI-voittajaa, vaan turnauksen kokenein pelaaja voitti. Timo kaatoi Jussin finaalissa.

  Matkalla finaaliin Timo pudotti puolivälierässä Nikon, joka on pelannut yli 1000 ottelua ilman AKTI-voittoa. Jussi puolestaan pudotti Pasin, jolla on niin ikään yli 1000 ottelun kuiva kausi.

  Turnauksessa nähtiin myös PÖLYn historian sadas osallistuja, ja naiskauneutta pitkästä aikaa...

  » AKTI-7/87
  » Epäviralliset tilastot (kerro jos on virheitä)


  Tuloksia on päivitetty

  Katsokaa, ihme on tapahtunut!

  » AKTI-4/84
  » AKTI-5/85
  » AKTI-6/86
  » Ranking

  Rapot kaipaavat kirjoittajia, laittakaa juttuja tulemaan!

   

  ps. Muut tilastot päivittyvät tietysti sitten joskus...


  FM Jouni Tikkanen PÖLYn kuuluisuuksien galleriaan

  Filosofian maisteri Jouni Tikkanen on valittu hallituksen yksimielisellä päätöksellä PÖLYn kuuluisuuksien galleriaan - hall of fameen.

  » Kuuluisuuksien galleria: FM Jouni Tikkanen


  Ismo voitti
  Jaakon finaalissa

  AKTI-4/84:n finaalissa kohtasivat Ismo Aulaskari ja Jaakko Nyrölä, joista voiton vei Aulaskari.

  Tulokset ja tarina tulevat myöhemmin - eli sitten joskus.

   

   


  Tuloksia ja tarinoita lisäilty

  Parit tulokset ja tarinat taas lisätty, mutta tilastoja ei ole päivitetty. Uusi järjestelmä on aivan oven takana... :-)

  » Suuri loppuhuipennus, syksy 2004
  » AKTI-1/81
  » AKTI-2/82
  » AKTI-3/83
  » Kauden ranking


  Ruotsin mestaruuskisoissa turpasaunat

  Läjä pölyläisiä piipahti Ruotsin mestaruuskisoissa Tukholmassa. Sijat olivat seuraavat:

  • 53. Magnus Ahlberg (Pultti Amigos)
  • 61. Ismo Aulaskari
  • 99. Timo Toivonen
  • 131. Jussi Heinonen
  • 132. Petteri Sevon
  • 135. Lauri Eronen
  • 152. Vesa Virri

  Kisoissa oli noin 200 pelaajaa. Tarkkaa lukemaa ei ole tiedossa. Raisiolainen Roni Nuttunen oli parhaana suomalaisena kolmas ja putosi tulevalle voittajalle Daniél Wallenille.

  » Tulokset
  » Ruotsin liiton sivut


  40 000:s maali tehty

  Timo Toivonen iski 40 000 maalia täyteen AKTI-2/82:n välierissä Jussi Heinosta vastaan. Koss... palkinto matkasi siis yhdistyksen historian eniten maaleja tehneelle pelaajalle.


  Pölyläiset SM-kisoissa

  SM-kisat pelattiin Naantalissa 15.-16.1.
  Pölyläisiä ei nähty mestareina.

  Avoimessa sarjassa jäsenten ja AKTI-liigassa viime vuonna pelanneiden sijoitukset olivat seuraavat:

  • 7. Tomi Uimonen (Christian United)
  • 8. Magnus Ahlberg (Pultti Amigos)
  • 18. Ismo Aulaskari
  • 23. Timo Toivonen
  • 30. Petteri Sevon
  • 45. Janne Rantanen
  • 49. Vesa Virri
  • 52. Ismo Lahtinen

  Ja näin tulokkaiden sarjassa:

  • 7. Janne Rantanen
  • 9. Petteri Sevon
  • 10. Ismo Lahtinen

  » SPJKL:n sivuille


  Palkintomaali lähestyy

  PÖLYn historian 40000 maali on kulman takana. Se saattaa tulla jo seuraavassa turnauksessa. Todennäköisemmin vasta AKTI-3/83:ssa. Kuitenkin ennen yhdistyksen viisivuotispäivää.

  Tällä hetkellä mittari raksuttaa 39363:ssa.

  Hän, joka tekee tuon 637:nnen maalin tästä hetkestä laskien, voittaa Diktaattorin yllätyslahjan, eli koss... siis palkinnon.


  Valmistautumassa SM-kisoihin

  Pölyläiset eivät treenaa. Siksi kausi täytyi aloittaa jo ennen SM-kisoja.

  Parhaassa trimmissä joulukinkkujen jälkeen oli Ismo Aulaskari, joka haki (lievän) hyvityksen katkeralle SLH-tappiolle. Jussi Heinonen imaisi kolmannen finaalin jatkoajalla virrin.

  Voiko enää katkerammin hävitä?

  » AKTI-1/81


  » Arkisto: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000

   
     


  © Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2018